У Тростянецькому суді очевидці свідчать про злочини росіян, які обстріляли міську лікарню

У березні 2022 року, коли Тростянець Сумської області був окупований російськими військами, ворог чинив не лише військові, а й злочини проти людяності. Один з таких епізодів сьогодні розглядається в Тростянецькому суді. Справу веде суддя Марина Щербаченко. Заочно судять екіпаж танку Т-80, який 23 березня 2022 року з гармати та кулемета обстріляв стаціонарне відділення міської лікарні, завдавши будівлі значних ушкоджень. 


Це був не перший факт варварства російських нелюдів. Танки прямою наводкою гатили по лікарні та поліклініці, експертами зафіксовано 38 таких пострілів. Лікарню обстрілювали з кулеметів, мінометів і гранатометів. Заклад намагалися знищити, спровокувавши велику пожежу. Внаслідок обстрілів фасади більшості будівель були посічені від розривів та уламків снарядів і мін, стіни побиті, дахи зруйновані.


21 листопада 2023 року відбулось чергове судове засідання у справі за обвинуваченням військовослужбовця рф Журавльова, командира танку Т-80, який віддав наказ оператору-навіднику цього ж танку на здійснення обстрілу будівлі стаціонарного корпусу Тростянецької міської лікарні.

Під час судового розгляду було допитано кількох свідків тієї страшної події. Ось що згадує про ті події технік міської лікарні Володимир Шашко, який на власні очі бачив і постріл з танку, а потім і самого танкіста, коли проходив через російський блок-пост, йдучи з роботи додому.


-        Я був свідком цього обстрілу. В цей час був у лікарні. Бачив, як стріляли з танку і навіть тих, хто стріляв. Так вийшло. 23 березня нас в лікарні було чоловік десять. Росіяни і до цього дня обстрілювали лікувальний заклад, тому ми – персонал лікарні, отримали завдання перенести до підвалу всіх хворих, навіть тих, хто самостійно не міг пересуватися. Такі хворі перебували на 3-му, 5-му поверхах, а на 2-му – породілі. Ми спускали з 5-го поверху тих, які не могли ходити. Зробивши це, ще раз пішли по палатах перевірити, чи не залишився хтось непоміченим. Коли ми з колегою С.І.Федченком йшли сходами на 4-му поверсі, танк вистрелив. Я бачив це у вікно. Снаряд влучив по парапету даху. Звідти все посипалось. Коли ми бігли вже на 2-му поверсі, по лікарні з танку відкрили вогонь з кулемета. По нас не влучили, але оглушило нас дебело. За кулеметним знову стався постріл з танкової гармати – на цей раз влучання було у пологове відділення. З вікон посипалося скло, скрізь курява. Після цього ми нарешті добігли до бомбосховища, де і я разом з іншими просидів  до самого вечора. Живу я неподалік лікарні, тому кожного вечора ходив додому. На блок-посту казав, що іду по воду для хворих. Коли йшов того дня, то оглянув місця влучання по лікарні – руйнування були великими. 

Бачив я того дня і танк, який стріляв - він довго стояв неподалік лікарні. Я коли проходив мимо російського блок-поста, то якраз з цього танка вилізло кілька рашистів. Один навіть до мене підійшов, очевидно, щоб перевірити документи. Але інший рашист, який у мене не раз перевіряв документи до цього, сказав, що я часто ходжу додому і що він мої документи перевірив. Танкістів я бачив дуже близько. В тому числі і командира танку, якого я запам`ятав по родинці на обличчі. Всі вони були брудні, небриті, під бушлатами виднілася армійська форма. Те, що вони знали, що стріляють по лікарні, було очевидним – росіяни самі не раз приходили в медичний заклад, бачили написи на будівлі і два білих прапори з червоними хрестами, які ми повісили на вході в лікарню і на стаціонарі будівлі...

Сторону звинувачення представляє заступник начальника відділу протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Сумської обласної прокуратури Роман Дронов. Під час судового засідання ним було озвучено, що в результаті обстрілу лікарні із танкової гармати було пошкоджено частину стаціонарного корпусу, чим спричинено матеріальну шкоду на 153,9 тис. грн.

Розгляд справи триває. Наступне засідання призначено на 5 грудня. Буде продовжено допит свідків злочинів росіян проти людяності.

Комментариев: 0
Добавить комментарий