Що треба знати про сказ

Епідеміологія

Сказ присутній на всіх континентах, за винятком Антарктиди, і, за оцінками, щороку спричиняє понад 59000 смертей. Найвищі глобальні показники смертності спостерігаються в Азії та Африці. У 99% випадків люди інфікуються сказом від собак, однак першопочатковим тваринним резервуаром вірусу вважають кажанів. Передавання сказу від диких тварин, окрім кажанів, вважається рідкістю.


Патогенез та клінічна картина захворювання

Сказ — це гострий енцефаліт, спричинений ліссавірусною інфекцією. Вірус присутній у слині інфікованих тварин і передається в результаті його контакту з ранами або слизовими оболонками.

Інфекція проникає в периферичну нервову систему, спинний і головний мозок. Клінічні ознаки пов’язані із запаленням і пошкодженням головного мозку та включають гіперактивність, галюцинації та гідрофобію («буйний» сказ) або параліч і кому (паралітичний сказ) із подальшою смертю. В більшості випадків інкубаційний період триває 2-3 місяці, але може варіюватися від 5 днів до більше ніж 1 року.

В разі розвитку клінічних ознак сказ має летальні наслідки. Він відрізняється від багатьох інших інфекцій тим, що клінічному захворюванню можна запобігти шляхом своєчасної імунізації, навіть після контакту з інфекційним агентом.


Діагностика

Клінічний діагноз сказу встановлюють на основі клінічної картини та історії контакту з тваринами з підозрою на сказ. Лабораторне підтвердження сказу людини може бути виконане ante mortem або post mortem з використанням зразків слини, спинномозкової рідини або біопатів тканин для виявлення інтактних віріонів, геномної РНК вірусу та антитіл чи антигену.


Профілактика

Своєчасне проведення постконтактної профілактики (ПКП), що складається з ретельного промивання ран, застосування антирабічного імуноглобуліну у тяжких випадках і проведення курсу вакцинації проти сказу, є високоефективним у запобіганні смерті людей, які зазнали впливу вірусу сказу. Вакцинація собак паралельно з ПКП є ефективною та недорогою стратегією запобігання передаванню вірусу сказу від собак до людей. У той самий час просвіта та обізнаність є ключовими компонентами запобігання укусам скажених тварин, сприяння вакцинації собак і заохочення людей своєчасно звертатися по медичну допомогу в разі контакту зі сказом.

Ознайомитися детальніше з Глобальним стратегічним планом із ліквідації сказу людини, що передається собаками, до 2030 р. "Нуль до 2030 р." можна за посиланням: 👇

https://drive.google.com/file/d/1sDz2XmkR6_IK_aOPHu4ELNlm5jCbvaZL/preview?fbclid=IwAR1iyOJ54c_RyVfmxinY1yE7PkWrp4fmjKJerwjJj86QXtOzOBtRM51X39k 


Комментариев: 0
Добавить комментарий