У Тростянці відновлюється зруйноване війною житло: результати опитування

Сотні частково чи повністю зруйнованих житлових будинків. Таким місто Тростянець Сумської області бачили ті, хто приїздив туди після деокупації. Сьогодні ситуація поступово змінюється. Силами волонтерів, місцевої і центральної влади, міжнародних організацій будинки приводяться до ладу. Розпочалася комплексна відбудова двох багатоповерхових будинків у рамках урядового експериментального проєкту відновлення малих міст України. Не сидять склавши руки і самі мешканці, чиє житло постраждало в період російської окупації та в результаті бойових дій.


Журналісти місцевої газети «Тиждень» провели серед постраждалих родин опитування з таким питанням: "Чи почали ви відновлення свого житла, яке постраждало в результаті бойових дій?". І ось що відповіли мешканці міста Тростянець.


О.С.Ковальова, мешканка вулиці Гайдара: "У нас був повністю зруйнований дах, пробита стеля, зазнала ушкоджень несуща стіна, повилітали  вік­на, міжкімнатні двері, на кухні з підлоги відійшла і по­лопалась керамічна пли­­тка. Шкоди багато. 

Але все це підлягає відновленню. Роботи ведемо. Прості ремонти самі робимо. На складні наймали спеціалістів. Вже вставили нові вікна, перекрили дах, зробили зруйнований фронтон, Там де була порушена несуща стіна, її переклали заново. Відновили стелю, під­логу...".


О.І.Чернявський, вул. Ватутіна: “В березні минулого року нашу вулицю обстріляли з Граду. Вибухало скрізь. У сусідів дах і ворота знесло. Один снаряд розірвався у мене на городі. Пошкоджень зазнали господарські будівлі, а вибуховою хвилею в житловому будинку повибивало вікна і двері.

Батько мене всьому навчив. Тому відновленням  більше займаюся самостійно. Була комісія з мі­ської ради, склали акт, дали весь матеріал, який записано в акті - шифер, цемент, цеглу. З вікнами допомогли склопакетами і склом Що не зроблено, так це треба перебрати дах, який від вибуху піднявся і опустився на місце. З цим мені пообіцяли допомогти в одній з благодійних організацій".


Ірина Миколаївна, вул. Матросова: "Від обстрілу у нас постраждало відразу чотири сусідські будинки. Один снаряд впав прямо у нашому дворі, інший - у сусідському. Руйнування були великі. У нас вибило дірку у стіні, в будинку і літній кухні повилітали вікна і двері, паркан рознесло, фіртки не стало - скрізь був хаос. Були у нас комісія міськради, експе­рти, зафіксували всі пошкодження, визначили потребу в матеріалах.

Відновленням займаємося коли є матеріали. Стіну, де була дірка, з цегли переклали заново.   Паркан поставили з беушного шиферу, вікна замінили на нові за фінансування Червоного Хреста”. 


М.М.Афанасьєв, вул. Молодіжна: "Прильот був 26 березня. Від розриву  зруйнувалась стіна. У нас дах покритий бітумною че­репицею, то вирвало  четвертину даху, а осколки пошкодили і решту даху. Побило все, в т.ч. стропила з сволоками. Деякі матеріали дали по акту. Біту­мну черепицю купив сам. Так поступово і ремонтую. Через міськраду отримали  все що у них було, вони висвітлювали в інтернеті, приходив з актом і отримував. Зрозуміло, що всього не дадуть. Таке як пластик, короба - такого ж не видають. Та й поспішати не хочу - війна триває, невідомо на що завтра потрібні будуть кошти”.


«вебсайт/обліковий запис створений та обслуговується в рамках проєкту Української Асоціації Медіа Бізнесу (УАМБ) «Підтримка місцевих незалежних ЗМІ в Україні під час війни». Цей проект реалізується УАМБ в рамках загальної стратегії ЮНЕСКО для сектору комунікації та інформації в Україні, що фінансується Японією».
 
Комментариев: 0
Добавить комментарий