Завдяки «Євідновленню» у Тростянці активізувались капітальні ремонти пошкодженого війною житла

Активізувати роботу з відновлення житла, яке постраждало внаслідок російської окупації та бойових дій, в Тростянецькій громаді Сумської області вдалося  завдяки державній програмі «Євідновлення». Якщо раніше люди виконували в основному дрібні і середні ремонти, то сьогодні отримують гроші на проведення капітальних робіт на своїх пошкоджених будинках. На сьогодні в міську раду вже надійшло через «Дію» більше двохсот заяв на капремонти. 165 заяв опрацьовані і люди вже отримали кошти. Ремонти активізувались.

Як розповів начальник відділу капітального будівництва Тростянецької міської ради Віктор Никоненко, ця державна програма почала працювати з 15 травня цього року. Люди, у яких пошкоджене майно, через програму Дія звертаються із проханням надати їм компенсацію за пошкоджене майно. В програмі три частини. Перша – виплата коштів для відновлення поточних і дрібних ремонтів до 200 тис. грн. Друга – капітальні ремонти – до 500 тис. І третя частина – компенсація за повністю зруйноване житло. Витрати компенсуються виключно за житло – сараї, паркани сюди не входять. На сьогодні всі ці три програми активно працюють.


  • Це дало новий поштовх у відновленні пошкодженого та зруйнованого житла, а головне, з отриманням значно більшої державної фінансової допомоги, постраждалі родини від дрібних і середніх ремонтів приступили до капітальних, - коментує Віктор Никоненко. 

Загалом, Тростянецька громада за період окупації та бойових дій по звільненню території отримала серйозні руйнування. Якщо говорити про житловий фонд, то постраждали 1322 будівлі. З них 890 - це приватні житлові будинки, все інше - це квартири. Повністю зруйновано 12 приватних будинків, 1090 - пошкоджено, в п`яти багатоповерхівках зруйновано повністю 120 квартир та 100 пошкоджено. 

Тому для багатьох тростянчан програма "Євідновлення" стала справжньою рятівною соломинкою, якою багато хто вже скористався. Процедура непроста, але цілком доступна. Спочатку реєстрація в електронному реєстрі Дія, потім заява надходять до місцевого органу влади. В Тростянецькій міськраді, наприклад, для їх розгляду створена спеціальна комісія, яка проводить обстеження житла. У складі цієї комісії більше десяти чоловік, це різні фахівці, які приїжджають групами - будівельники, юристи, архітектори, профільні фахівці міської ради. 

Чимало труднощів у заявників виникає через відсутність оформлених документів на власника будівлі. Є випадки, коли власник за кілька десятків років не займався оформленням документів на будівлю. Жив собі – і все. І не думав, що без цього не можна оформити ні куплю/продаж, обмін, дарування. А тут війна. І коли житло зазнало пошкоджень в результаті обстрілів чи інших бойових дій, для того, щоб отримати компенсації, треба, щоб всі документи на житло відповідали законодавству – технічний паспорт, кадастровий номер земельної ділянки, право на спадщину, чого у багатьох немає. Насамперед, щоб вони були належно оформлені на власника, який подає заяву на компенсацію. Тому зараз у тих людей, які думали прожити спокійно життя і думали, що нічого страшного в їх житті не трапиться, виникли серйозні проблеми. Насамперед, потрібно витрачати кошти на оформлення документів, без яких вони не можуть отримати допомогу. Тому і сьогодні в міськраді лежать заяви без розгляду, яких тимчасово призупинений – це через відсутність повного пакету документів.   

Після того, як комісія склала і затвердила акти, а заявники подали всі необхідні документи, розгляд питання про надання допомоги виноситься на виконком міськради. Там рішення затверджується, вноситься знову до системи «Дія» і люди отримують допомогу.

«вебсайт/обліковий запис створений та обслуговується в рамках проєкту Української Асоціації Медіа Бізнесу (УАМБ) «Підтримка місцевих незалежних ЗМІ в Україні під час війни». Цей проект реалізується УАМБ в рамках загальної стратегії ЮНЕСКО для сектору комунікації та інформації в Україні, що фінансується Японією».
Комментариев: 0
Добавить комментарий