"Тихе полювання" в Тростянецькому лісі завершилося для грибників реанімацією

Родина з Тростянця Сумської області пішли в ліс збирати гриби. Вже з`явилися маслюки, сироїжки, підберезовики. Ймовірно, серед сироїжок хтось із грибників і не помітив бліду поганку. Медики припускають, що саме це і стало причиною отруєння. 

Серед постраждалих - дві жінки і один чоловік. При епідрозслідуванні встановлено, що ця місцева сім'я увечері 21 вересня вживала відварені та обсмажені, як вони сказали, сироїжки, маслюки", бабки, які збирали в  посадці, поблизу вулиці Луніна. Вже рано вранці наступного дня у них з'явилися перші симптоми отруєння: слабкість, нудота, блювота, головокружіння, пронос.  
Постраждалі в тяжкому стані були терміново направлені в реанімаційне відділення обласної клінічної лікарні.
Серед постраждалих молода мама, яка годує грудним молоком тримісячну дитину. Годувала вона її і  після споживання грибів. У дитини симптомів отруєння не було. Але немовля медики госпіталізували і знаходиться під наглядом лікарів. На сьогодні дитина почуває себе добре. Дорослі члені родини знаходяться на лікуванні.

У відділі державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Охтирського  районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області, коментуючи цю ситуацію, наголосили що отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням людини. Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби є "важкою" їжею. 
Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.

Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. 

Необхідно правильно підготувати гриби до споживання. Багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго. Однак, важливо не тривале варіння, а декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше тричі, через кожні півгодини варіння в свіжій підсоленій воді), а лише після того продовжити готувати страви.


Основними симптомами отруєння грибами є розлади харчового тракту: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки таноги), поява галюцинацій тамарення. 

При перших проявах цих симптомів негайно викликайте «швидку допомогу» та не займайтесь самолікуванням, це небезпечно для життя!

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

      Найдієвіша порада, яка стовідсотково вбереже Вас від отруєння грибами,— відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі i споживайте штучно вирощені гриби (печериці, гливи), що купуєте в магазинах.

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне:

·ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.

·не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.

·якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;

·намагайтесь збирати губчасті гриби – "білі", "бабки", "моховик" та ін. ;

·якщо Ви зібрали гриби i принесли їx додому, ретельно перевірте їх перед тим, як починати готувати страви або робити заготівлі;

·не вживайте сирих грибів;

·готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.


Комментариев: 0
Добавить комментарий