Французькі благодійники допоможуть тростянчанам у відновленні зруйнованого війною житла

Неурядова французька організація “ACTED” профінансує відновлення зруйнованого війною житла 147 родинам Тростянецької громади Сумської області. Представники благодійної організації на чолі з головним інженером з відновлення житла Максимом Вяхірєвим вже підписали з міськрадою Меморандум про порозуміння та співпрацю. 

- У нас розпочався проєкт гуманітарної допомоги людям з відновлення зруйнованого житла, а саме для проведення легких і середніх ремонтів, починаючи від заміни вікон, ремонту покрівлі, дверей, усунення тріщин фасаду, деякі внутрішні роботи. У нас є технічні критерії і бюджетна лінія по кожному будинку. 
Представники “ACTED” за тиждень перебування на Тростянеччині оглянули постраждалі квартири та приватні будинки у місті та селах громади, поспілкувалися з кожним із претендентів на отримання допомоги, обстежуючи пошкоджені домоволодіння, попередньо визначали приблизний обсяг робіт та черговість надання коштів. 
Провели вони і презентацію своєї діяльності за участі всіх претендентів на допомогу. Людям було детально розказано, що входить у критерії тих чи інших ремонтів, які будинки можуть бути включені в цю програму, які - ні, які повинні бути у людей документи і що вони повинні зробити, аби долучитися до участі в отриманні допомоги. 
В основі Програми французької організації - допомога мешканцям Тростянецької громади у відновленні пошкодженого війною житла. Попередньо міська влада Тростянця відібрала понад півтори сотні претендентів на проведення ремонтів. Майже місяць представники “ACTED” працювали і вивчали ці списки, проводила анкетування людей. 
Особлива увага - до незахищених та соціально вразливих верств населення, родин з малими доходами, де є люди з важкими хворобами. Далі вже в автоматичному режимі в Київському офісі організації були остаточно опрацьовані критерії по кожній людині. І потім в залежності від бюджету, від можливостей охоплення людей по кожній з відібраних громад, приймалися рішення, укладалися договори. І ті люди, які вже пройшли реєстрацію, буде надаватися фінансова допомога.
- Наша задача в першу чергу допомогти людям зробити пошкоджені будинки теплими, ми не будемо проводити внутрішні роботи, якщо є проблема з вікнами чи покрівлею. Тобто ми налаштовані на те, щоб людина максимально комфортно увійшла в осінньо-зимовий період, - говорить Максим Вяхірєв.
Сума грошової допомоги визначається індивідуально і залежить від складності пошкоджень: від 1,5 тисячі євро для проведення легкого ремонту та 3-3,5 тисячі євро у разі ремонту середніх пошкоджень.
- Однак всі повинні зрозуміти, що попередня реєстрація не означає, що людина отримає допомогу. Далі передбачено оцінювання по 10-бальній системі - це цифрова обробка поданих матеріалів департаментом “ACTED”, - пояснює далі Максим Вяхірєв.

Важлива умова - житло не має бути відремонтоване повністю. Фонд “ACTED” не компенсує витрати на вже здійснений ремонт, навіть якщо власник нерухомості має фіскальні чеки та квитанції з магазинів. Також під дію цієї Програми не підпадають домогосподарства, які вже отримали допомогу по державній програмі Євідновлення.
- Якщо люди вже зареєструвалися в Євідновленні,  а можливо якісь роботи вже і виконали, то ми не беремо цих людей в програму, бо вони вже чекають чи отримали допомогу від держави, - пояснює М.Вяхірєв. - Однак використавши ті кошти і не зробивши весь ремонт, то ця людина може підключатися і до нашої програми. 
Наприклад, якщо людина замінила розбиті вікна і постелила покрівлю за Євідновлення, а тріщини на фасаді залишились чи не замінені десь пошкоджені двері, то тут ми можемо включитися і допомогти провести ці ремонтні роботи. Так сама і коли гуманітарні організації вже здійснюють допомогу по ремонтам, то ми теж не дублюємо один одного 

Люди, які потрапили до цієї програми, сподіваються на краще, щоб допомога була надана оперативно і в обіцяних обсягах, аби потерпілі родини встигли виконати заплановані роботи до приходу осінніх холодів. Адже, хоча люди і не сиділи склавши руки, самі намагалися щось поремонтувати, але більшість пошкоджених війною житлових будинків до сьогодні перебувають у аварійному стані, особливо у кого зруйновані дахи, стіни, погоріли господарські будівлі.


«вебсайт/обліковий запис створений та обслуговується в рамках проєкту Української Асоціації Медіа Бізнесу (УАМБ) «Підтримка місцевих незалежних ЗМІ в Україні під час війни». Цей проект реалізується УАМБ в рамках загальної стратегії ЮНЕСКО для сектору комунікації та інформації в Україні, що фінансується Японією».



Комментариев: 0
Добавить комментарий