Пенсії під час війни: чи варто очікувати на підвищення?


Традиційно перші числа вересня — час активних дискусій в Кабінеті міністрів щодо бюджету України на наступний рік. Цьогоріч однією з тем, яку обговорюють найбільше, є індексація пенсій у 2024-му, а точніше — її ймовірна відсутність. Чи слід українським пенсіонерам розраховувати на збільшення виплат наступного року та яким воно може бути, — розбирався Центр громадського моніторингу та контролю.


Індексація пенсій: буде чи ні?


Міністр соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв’ю заявила, що індексація пенсій у 2024 році може не відбутися. “Це вимога, яка визначена законом, хоча на час воєнного стану її дозволено не проводити. Цьогоріч ми її зробили. Наступного року намагатимемося також, але складно сказати, що чекатиме нас на початку весни після ще однієї складної зими. Тому поки що плануємо, а життя покаже”, — заявила пані міністр. 

1 вересня коментар з таким же змістом пролунав від першої заступниці міністра соцполітики Дарини Марчак. Мовляв, в уряді планують індексацію пенсій, але невідомо, коли саме та в яких обсягах. Така невизначеність в заявах урядовців свідчить, що відповіді на питання щодо індексацій виплат — ще не мають. Конкретика з’явиться лише в середині вересня, коли уряд представить проєкт Держбюджету на 2024 рік з видатками на соціальні виплати.


На скільки можуть зрости пенсії


Індексація пенсій залежить від кількох факторів. По-перше, від доходів бюджету. Війна триває вже другий рік, і на її фінансування йдуть майже всі внутрішні доходи держави. Натомість соціальні виплати фінансуються з коштів, що надходять до бюджету у вигляді допомоги західних партнерів. За 2022 рік на пенсійні виплати було спрямовано 574,3 млрд грн, тоді як доходи держбюджету склали 1 784,4 млрд грн, а видатки — 2 705,4 млрд грн. Тож від обсягів західної допомоги, залежить і розмір пенсій у 2024 році. 

Другий фактор, який впливає на індексацію пенсій, — річна інфляція, тобто зростання споживчих цін. За даними Державної служби статистики, у серпні річна інфляція в Україні сповільнилася до 8,6%. За підсумками року, як очікує Нацбанк, вона вийде на рівень 10,6%. Отже, індексація пенсій, якщо відбудеться, не перевищить цей показник.


Пенсіонерів все менше


Остання індексація пенсій відбулася у березні цього року. За інформацією Пенсійного фонду, станом на початок липня в Україні було 10,55 млн пенсіонерів, середній розмір виплат становив 5 311,44 грн. З початку війни цей показник збільшився на 21,5%.

Пенсії до 2 тисяч гривень зараз отримують 63,7 тис. громадян, або 0,6% від усієї кількості пенсіонерів. Виплати від 2 до 3 тис. грн нараховуються 3,1 млн громадянам (29,5%), від 3 до 4 тис. грн – 2,2 млн громадянам (21,3%), від 4 до 5 тис. грн – 1,6 млн громадянам (15%). Пенсії у понад 5 тис. грн отримують 2,5 млн українців (23,2%), а понад 10 тис. грн – 1,1 млн громадян (10,4%). 

Отже, для щонайменше 7 мільйонів українських пенсіонерів, які отримують пенсію у розмірі до 5 тисяч гривень, індексація навіть у 10% є суттєвою. І Кабінет міністрів повинен це врахувати, формуючи Держбюджет-2024.

Комментариев: 0
Добавить комментарий