Посадовець-депутат "відмивав" кошти, призначені на відновлення об`єктів, зруйнованих рф

СБУ викрила депутата міськради на розкраданні коштів, призначених на відновлення зруйнованої рашистами інфраструктури Сумщини. Посадовець вивів у тінь та привласнив кошти, виділені територіальній громаді на відбудову зруйнованої та пошкодженої рашистами інфраструктури.

За даними слідства, у 2022 році депутат міськради, який є керівником дочірнього підприємства будівельного товариства, як приватний підприємець уклав договір з Сумською ОВА на виконання будівельних робіт з ремонту об’єктів пошкодженої російськими окупантами інфраструктури. 
До переліку об'єктів, які потребували ремонту та відновлення, увійшли житлові багатоповерхові будинки та адміністративні будівлі, пошкоджені внаслідок бойових дій.
Для постачання будівельних матеріалів чиновник  уклав договори з афілійованими місцевими комерційними структурами, власницею яких є його близька родичка. Саме вона проводила  подальший технагляд, підтверджуючи    начебто виконані в повному обсязі роботи та їхню завищену вартість.
Встановлено, що посадовець свідомо вніс в кошторисну документацію ціни на будматеріали та виконані роботи, які удвічі перевищували ринкові.
Так, за результатами лише однієї з експертиз, під час виконання договору на суму 1,4 млн гривень, зловмисник «вивів у тінь» та привласнив понад 500 тисяч гривень. 

Тривають інші будівельно-технічні експертизи для встановлення всієї суми завданих державі збитків.
У ході санкціонованих обшуків за місцями роботи та проживання фігурантів правоохоронці вилучили комп'ютерну техніку та документи, які містять докази протиправної діяльності. 
Також у робочому кабінеті депутата міськради виявлено і вилучено боєприпаси до вогнепальної зброї та гранати, які він незаконно зберігав.
Наразі посадовцю повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (службове підроблення, привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в умовах воєнного стану, а також незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). 
Керівниці комерційної структури повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу України (пособництво у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинених в умовах воєнного стану).
Триває досудове розслідування.

Заходи з викриття злочинної схеми проводили співробітники СБУ Сумської області спільно зі слідчими Національної поліції за процесуального керівництва Сумської окружної прокуратури.
Комментариев: 0
Добавить комментарий