«ДІМ: Дитяча Інклюзивна Медіастудія» набирає обертів…

         Літо – найулюбленіша пора року багатьох українських дітлахів, коли можна відпочити від школи та звичайних уроків, набратися нових сил, погуляти з друзями… Проте коли в тебе є можливість не просто все це зробити, а ще й з неймовірною користю провести свій вільний час і дозвілля влітку, до того ж здобути нові знання та одержати безцінний досвід – то це, мабуть, і є «крутезні» канікули, від яких ти будеш у захваті. Як раз саме в цей період і відбуваються основні активності для дітей з інвалідністю різних нозологічних форм захворювання-безпосередніх учасників культурно-мистецького проєкту «ДІМ: Дитяча Інклюзивна Медіастудія», що реалізує громадська організація «Громадське дитяче інтернет-телебачення і радіо «Веселка ТВ» за фінансової підтримки Українського культурного фонду в рамках грантової програми «Культура без бар’єрів». 

Проєкт уже триває 2 місяці та за цей час його учасники мали змогу відвідати безліч цікавих майстер-класів та індивідуальних занять з акторської майстерності, ораторського мистецтва, журналістської майстерності, блогінгу; воркшопи з анімації, психотренінги, майстер-класи з операторської майстерності та ART-творчості. Кожен із цих заходів має своє вагоме функціональне призначення в рамках інклюзивного креативного простору – дитячої медіастудії, її великим змістовим наповненням. Наприклад, під час творчих групових майстер-класів з анімації діти познайомилися з різними анімаційними техніками: пластиліновою, колажною, предметною, мальованою, мобільною (кишеньковою) анімацією тощо; розробили персонажів із набором реакцій, емоцій, стилю для мультфільму «Я мрію…», який створюється за проєктом і поширюватиметься засобами медійного простору з метою промоції дитячого інклюзивного аудіовізуального мистецтва в Україні. Своєю чергою, воркшопи з ART-творчості спрямовані на розвиток ініціативи, фантазії та креативності дітей в атмосфері естетичних переживань і захоплення, формування індивідуальності, подолання стресу й психотравми. За своєю суттю – це арттерапія, тобто лікування «мистецтвом», що має цілющі характеристики: хаос думок відступає, приходить гармонія психологічного стану. Вона є вкрай важливою для всіх дітей в такі непрості дні, коли триває війна в нашій країні, особливо для дітей з інвалідністю, зокрема для дітей-переселенців, які разом із своїми батьками вимушені були полишити свої домівки через військову агресію росії проти України. 

«Завдяки нашому проєкту діти соціально вразливих категорій населення відкривають для себе нові форми творчої самореалізації, стають більш упевненими та відкритими суспільству. Тільки в роботі гуртом ми відчуваємо наші синергії та віримо в щасливе майбутнє кожного зі 120 дітей, які стали безпосередніми учасниками проєкту. Хай усі вони отримують радість від цих місяців спільної роботи та імпульс для свого подальшого розвитку!» – відзначає керівник проєкту, голова ГО «Веселка ТВ» Діна Ібрагімова.

Також нещодавно в рамках проєкту на базі кінотеатру/культурного кластеру «Краків» відбулися зйомки соціального дитячого ток-шоу «На шляху до Перемоги», у якому діти з інвалідністю виступили в ролі справжніх тележурналістів, а запрошеною гостею стала заслужена артистка України, відома акторка театру і кіно Олеся Жураківська. Кожен учасник зйомки мав змогу поставити своє питання та одержати на нього відповідь, а по завершенню отримати приємний бонус – фото- та автограф-сесію із зіркою.

Зараз у дітей-учасників проєкту одночасно тривають репетиції та відбуваються зйомки дитячої пізнавальної культурно-мистецької телепрограми «Лялька-мотанка – сакральний оберіг українців» і пізнавально-розвивального відеоблогу «Поробка з коробки», а також звукозапис дитячої інформаційно-аналітичної радіопередачі соціального спрямування «Відповідально про важливе: Булінг». Нагадаємо, що в результаті реалізації проєкту буде створено 5 різноманітних якісних конкурентоспроможних культурних продуктів з перекладом українською жестовою мовою, що поширюватимуться засобами медійного простору (ЗМІ, телебачення, мережа Інтернет). Таким чином, діти можуть спробувати себе в різних ролях: телеведучих, радіоведучих, тележурналістів, аніматорів, акторів, операторів, фотографів, художників, блогерів. 

Наразі команда проєкту вже розпочала підготовку до виставок кращих творчих робіт в оригінальних мистецьких техніках і фоторобіт, створених дітьми з інвалідністю під час проведення креативних майстер-класів за проєктом. Зазначимо, що ці заходи відбуватимуться у серпні цього року на локаціях партнерських організацій проєкту: кінотеатрів «Братислава» та «Краків» КП «Київкульткластер», Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю Дніпровського району міста Києва, Центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю Васильківської міської ради «Здоров’я», Центру комплексної реабілітації для дітей та молоді з інвалідністю Оболонського району міста Києва.

Медійними партнерами проєкту є Національна спілка журналістів України, БО «Благодійний фонд «З теплом у серці», ГО «Перекладачів жестової мови «Міст». Водночас до проєкту активно долучаються різноманітні організації, установи, заклади, представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування: Урядова уповноважена з прав осіб з інвалідністю Тетяна Баранцова, Уповноважена Київської міської ради з прав осіб з інвалідністю Леся Петрівська, Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація, Васильківська міська територіальна громада, Державний науково-методичний центр культурно-мистецької освіти, ГО «Санвей» тощо. 

Стежте за новинами про хід і реалізацію проєкту на офіційних інформаційних ресурсах організаторів і партнерських організацій проєкту, зокрема на фейсбук-сторінці Veselka TV - Громадське дитяче інтернет-телебачення і радіо : https://www.facebook.com/veselka.tv .


Контактна особа: tv.veselka@gmail.com (Станіслав Гнутов, координатор культурно-мистецького проєкту «ДІМ: Дитяча Інклюзивна Медіастудія», член Національної спілки журналістів України). 


Фото: ГО «Веселка ТВ». 

Комментариев: 0
Добавить комментарий