Виживайте, як хочете: у Тростянці влада відсторонилась від облаштування укриттів перилами

Щодня по кілька разів Тростянець Сумської області здригається від сигналів повітряної тривоги. Небезпека реальна. Ворог б`є по прифронтовій території. До Тростянця від кордону рф якихось тридцять кілометрів. До інших населених пунктів громади і того менше. Де ховатися людям? Куди бігти? Для більшості мешканців міста, особливо багатоповерхівок, першими укриттями є підвали. В них люди ховалися під час обстрілів в окупаційний період. І зараз, коли звучать сирени повітряних тривог, перебираються вниз із своїх квартир.


Журналісти місцевого ЗМІ вирішили перевірити, наскільки у Тростянці ці найпростіші укриття допомагають людям пересидіти небезпеку. І вже при першому ознайомленні було виявлено, що практично скрізь на сходах до підвалів багатоповерхівок немає поручнів. В тому числі і в центрі міста, зокрема по вулицях Татаренка та Вознесенській.    

Люди розповідали, що доводилося їм бачити, як люди похилого віку, інваліди, а також ті, у кого хворі ноги, не могли швидко і зручно спуститися вниз. Через від­сутність поручнів вони в прямому смислі на карачках спускаються вниз у підвал, якщо поруч їм нікому допомогти. Така ж проблема, коли оголошено відбій тривоги, і люди з підвалів піднімаються ци­ми ж сходами нагору.


Вирішити цю проблему не складно - потрібно зробити сходи до підвальних приміщень багатоповерхових будинків. Це можуть бути нескладні і не дорогі конструкції, як з металу, так і з дерева.

Редакція місцевої газети "Тиждень" написала листа на Тростянецьку міську раду. Запропонували допомогти людям. Тим більше, що у Тростянці сплата квартплати складає біля 98 відсотків. Однак відповідь з мерії вразила своєю черствістю, байдужістю і нерозумінням ситуації. Відповідь на пропозицію влаштувати поручні у підвалах підписав не міський голова Ю.Бова, а його заступник Юрій Заяц. Читаючи текст його відповіді, складається враження, що ця людина перебуває не в Україні, а десь на Луні.

 Жодного слова у Юрія Зайця немає про безпеку людей, про їх захист під час небезпеки обстрілу, жодного слова про можливість допомогти швидко евакуюватися інвалідам, людям похилого віку, дітям.  


Пропонуємо вам самим ознайомитися з “порадами” представника влади, як на випадок тривоги облаштувати підвал поручнями:

"На Ваше звернення щодо облаштування поручнями сходів до підвальних приміщень багатоквартирних будинків, Тростянецька міська рада повідомляє Вам наступне. Згідно частини другої ст. 382 Цивільного кодексу України всі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спіль­ного майна багатоквартирного будинку.

Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багато­квартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.



Враховуючи цю норму можна стверджувати, що сходи до підвальних приміщень, про які Ви ведете мову, є спільною сумісною власністю співвласників багатоквартирного будинку.

Також зазначаємо, що облаштування маршу сходів поручнями підпадає під капітальний ремонт, який повинен виконуватись відповідно до розроблених проектів із забезпеченням вимог доступності згідно ДБН "Інклюзивність будівель і споруд".

Водночас згідно пп. 2 ч. 1 от. 7 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" визначає, що забезпечення технічного обслуговування та у разі необхідності про­ведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку є обов'язком співвласників багатоквартирного будинку.

Якщо на загальних зборах спів­власники приймають рішення про необхідність облаштування сходів відсутніми поручнями, вони (співвласники) мають право звернутись до свого управителя багатоквартирного будинку або органі­зації, яка виконує роботи з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій з питань монтажу перил" - пише заступник міського голови Юрій Заяц.


… Словом, ні Тростянецька міська рада, ні комунальні підприємства перила в підвальні приміщення робити не збираються.

Виживайте люди, як хочете…

Комментариев: 0
Добавить комментарий