В телерадіокомпанію "Тростянець" підшукують нового головного редактора

Посада керівника телерадіокомпанії "Тростянець" знову вільна. Біля трьох років тому з неї зі скандалом пішов сумський журналіст Юрій Дараган. Тепер та ж історія з Оленою Смілянською, з якою Тростянецька міська рада Сумської області, через незадоволення роботою медіа, не захотіла продовжувати контракт.  

Хоча ТРК "Тростянець" і наймолодша телерадіокомпанія, але в потужності не поступається і маститим. Тут є і ефірне радіомовлення в FM-діапазоні, і цифровий телеканал з 70-кілометровим радіусом дії від передавача. Потенційна аудиторія інформаційного вісника - понад 300 тисяч глядачів та слухачів. 

На минулому тижні на сесії Тростянецької міського ради було заслухано звіт керівника ТРК про роботу колективу в поточному році. Звітувала головний редактор Олена Смілянська. Говорила про кількість власних програм і трансляцію Єдиних новин, називала головні рубрики, тематику консультацій і навіть зробила певний хронометраж присутності в ефірі. 
О.Смілянська у своєму звіті роботу ТРК "Тростянець" називала "величезною", розповідала, як вони працюють часто і по вихідним і що в цілому Нацрада з телебачення і радіомовлення України дає їм позитивну оцінку. 

Втім, промова була не настільки переконливою, аби схилити на свій бік депутатський корпус. І справа навіть не в переконливості слів, а у змісті самих програм, з якими щодня глядачі і слухачі, в тому числі і депутати, мають можливість знайомитись. Бо слова - то загалом. А в деталях - цікавого мало. 

І коли від депутатів та мера пішли запитання до доповідачки, то на чимало них у Смілянської відповідей не було. Наприклад, чому компанія не займається комерцією? Немає ні реклами, ні участі в інформаційних проектах, за які платяться непогані гроші, ні вітальних програм – нічого немає, де б могло медіа заробляти. І справа навіть не в заробітках, а у зменшенні навантаження на місцевий бюджет, який зараз повністю покриває витрати телекомпанії. Комунальний засіб звик жити за рахунок субвенцій з міського бюджету. Спокійне і комфортне життя. На сесії називався убивчий в цьому плані показник – за пів року роботи у 2023 році немає жодної заробленої на комерційній основі гривні ні на радіо, ні на телебаченні.

Були зауваження і щодо творчого доробку журналістів компанії. Їм ставилося у вину, що вони мало розповідають про земляків-героїв війни, про пережиту окупацію, про проблеми ветеранів ЗСУ та тероборони. Звичайно, легше йти від простого, від факту, від події. Не заглиблюючись в тему. Благо, міська рада чи не щодня видає інформаційні приводи для зйомок в комунальних установах, міській раді. Навіть самі чиновники вже звикли, що журналісти і телеоператори комунального медіа за ними щодня слід у слід курсують. А про долі простих людей - мимохіть. На сесії помітили і внутріредакційні нестиковки, коли маючи цікаві версії програм на радіо про героїв-земляків, телеверсії цих історій чомусь не робляться.
- Такі програми в наших планах на друге півріччя, - спробувала перевести директриса критику у плани на майбутнє. 
Втім, про майбутнє з нею говорити не стали. Міська рада влаштувала для телекомпанії такий собі загально-колективний струс - з діючим керівником Оленою Смілянською було вирішено контракт далі не продовжувати. Поки що її не звільнено, вона працює керівником, але з приставкою "в.о.". Одночасно оголошується конкурс на нового керівника телерадіокомпанії. І хоча Смілянська також може подати на нього свою кандидатуру, скоріше за все, в міськраді сподіваються, що свіже повітря в роботу медіа зможе вдихнути хтось новий.
Комментариев: 0
Добавить комментарий