Риба та рибопродукти можуть бути небезпечними


Державна служба з питань безпечності харчових продуктів закликає українців утриматись від споживання риби з постраждалих внаслідок руйнації Каховської ГЕС регіонах.


Як повідомили в Держпродспоживслужбі, у результаті підриву ГЕС спостерігається загибель риби у великих обсягах, переробка та споживання якої може спричинити виникнення харчових отруєнь.

"Рекомендуємо найближчим часом утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби, не тільки в Херсонській області, а і в інших постраждалих регіонах. Не наражайтеся на небезпеку, адже жоден із способів приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудників інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини", – йдеться в повідомленні.

У відомстві закликають не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю.

Також заохочують, купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертати увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.

Разом з тим бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю.

До того ж не варто вживати консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, а саме не використовувати продукцію із здутих банок.


Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Охтирського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області

Комментариев: 0
Добавить комментарий