Тростянецька міськрада затвердила участь міста в урядовому проєкті з відбудови території

Наприкінці минулого тижня Тростянецька міська рада Сумської області на сесії погодила участь міста Тростянець у всеукраїнському проєкті з відновлення територій, що найбільше постраждали від збройної агресії рф. Тростянець став одним із шести малих міст України, які були відібрані урядом до участі в цьому проєкті.

Нагадаємо, 27 квітня 2023 року набрала чинності урядова постанова за №382. Документом затверджено Порядок реалізації цього експериментального проєкту та рекомендовано місцевій владі взяти участь у його реалізації, яка триватиме протягом 2023-2025 років.. 
Начальниця відділу правового забезпечення Тростянецької міської ради Аліна Кияшко повідомила, що роботи виконуватимуться по графіку, погодженому з Державним агентством відновлення та розвитку, Сумською обласною військовою адміністрацією і за безпосереднього контролю Тростянецькою міською радою. 
На початок вересня цього року вже планується розпочати будівельні роботи. А поки що складаються кошториси, малюються графічні плани того, як все буде виглядати.

Для Тростянця відбудова за державні гроші здійснюватиметься за трьома напрямками: основний - привокзальна площа, яка вся вщент розбита. Плюс- інфраструктура. Буде дороблена дорога національної траси Суми-Полтава через все місто. В багатьох місцях вона через бойові дії недороблена. Але вже є домовленості з Державним агентством відновлення та розвитку, що її капітально відремонтують практично по всій довжині, яка проходить Тростянцем. Причому, з тротуарами, з`їздами, газонами, освітленням і т.і.
В рамках урядового проєкту будуть відновлені дві багатоповерхівки. Перша - героїчна будівля по Благовіщенській, 53, що навпроти вокзалу. Вона була обстріляна і спалена росіянами, тепер буде повністю відбудована і утеплена. Так само буде відновлена ще одна зруйнована багатоповерхівка - по вулиці Нескучанській, 9. 

В цьому проекті знайшлося місце і міській лікарні. Установа теж героїчна, вистояла перед ворожими танками. Двічі її в упор розстрілювали. Була зруйнована поліклініка, постраждав стаціонарний корпус.

Роботи доведеться виконати дуже багато. Виступаючи на сесії, міський голова Юрій Бова сказав, що вже проводяться консультації, наради, виготовляються проекти, погоджуються умови з власниками будівель. З власниками об`єктів нерухомості вже укладаються угоди на згоду їхньої участі в цьому проекті. Відповідно, Тростянецькій міській раді передаються повноваження представляти інтереси власників зруйнованих будівель будівництва. У свою чергу міська рада передасть функції замовника будівництва Службі відновлення та реконструкції в Сумській області.

Міський голова Ю.Бова не приховує свого захоплення від потрапляння міста Тростянець в цей проєкт. Заплановано дуже багато і на все це в міському бюджеті ніколи грошей би не вистачило. Очевидно, що вирішальну роль у потраплянні Тростянця в цей проєкт відіграло перебування Президента України В.Зеленського у Тростянець. І добре, що держава підставляє плече маленькій громаді.
Комментариев: 0
Добавить комментарий