Російських танкістів, які розстріляли лікарню у Тростянці, засудили до 11 років тюремного ув`язнення

Досить символічно, що саме в день перемоги над нацизмом у другій світовій війні, в цей же день – 9 травня 2023 року, у Тростянці Сумської області винесено судовий вирок двом представникам рашизму – російським танкістам за фактами порушення ними законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України), вчинених групою осіб за попередньою змовою (ч.2 ст. 28 ч. ККУ).

Справу вела суддя Тростянецького районного суду Сумської області М.В.Щербаченко у відкритому судовому засіданні в порядку спеціального судового провадження. Кримінальне провадження датоване 19.03.2022 р. Державне обвинувачення представляв заступник начальника відділу протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Сумської обласної прокуратури Р.В.Дронов. Обоє підозрювані мали захист - у обвинуваченого Мухаметханова – С.М.Андрієнко, а інтереси Смірнова представляла адвокат М.В.Андрієнко. 

В ході судового розгляду було доведено, що у порушення вимог європейських нормативних актів про захист цивільного населення, 18 березня 2022 року приблизно о 17 год. 30 хв. екіпаж танку Т-72 під`їхав на прилеглу до Тростянецької міської лікарні територію і здійснив постріл по цій будівлі. 

У ході слідства вдалось встановити увесь екіпаж танка, з якого було здійснено прицільний постріл по зазначеному медичному закладу та причетних до цього злочину. Це командир танку, молодший сержант зс. рф Смірнов Петро Іванович і навідник-оператор Мухаметханов Айнур Рустамович, які є уродженцями республіки Татарстан рф. Обоє є членами екіпажу танку Т-72-Б3ДБ вартовий номер 752, 1-го танкового взводу 5-ї танкової роти, 2-го танкового батальйону 1-го гвардійського танкового полку «Чортківський», другої армійської Таманської мотострілецької дивізії військова частина 58198 збройних сил рф.

В ході судового слідства доведено, що віддав наказ обстріляти лікарню молодший сержант Смірнов, а постріл виконав навідник-оператор Мухаметханов.

9 травня 2023 року суддя Тростянецького районного суду М.В.Щербаченко оголосила вирок:

визнати Смірнова  Петра Івановича винним у пред`явленому обвинуваченні за ч.2 ст.28  та ч.1 ст. 438 ККУ та призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк 11 років. 

Визнати Мухаметханова Айнура Рустамовича винним у пред`явленому обвинуваченні за ч.2 ст.28  та ч.1 ст. 438 ККУ та призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк 11 років. 

Строк відбування покарання обом призначено з моменту їх затримання для виконання цього вироку. Також вирок ще може бути оскаржений в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту його проголошення.



Комментариев: 0
Добавить комментарий