Рятувальники Охтирського району просять бути обережним у поводженні з відкритим вогнем

На території Охтирського району з початку 2023 року вже зареєстровано 65 пожеж. Це стається через незнання або нехтування елементарними правилами пожежної безпеки при монтажу та експлуатації нагрівальних печей, порушенням правил пожежної безпеки в побуті та під час куріння.


З огляду на це, Охтирське районне управління Головного управління ДСНС України у Сумській області вкотре просить Вас, шановні громадяни, неухильно дотримуватись правил пожежної безпеки, а саме:

Під час експлуатації пічного опалення НЕОБХІДНО:

  1. Перед початком, а також впродовж усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі – не рідше одного разу на три місяці;
  2. відстань від печі до меблів, шаф та іншого обладнання повинна бути не менше 0,7 м, а від топкових отворів – не менше 1,25 м;
  3. біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5×0,7 м;
  4. усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;
  5. печі та інші опалювальні прилади повинні мати протипожежні розділки (відступки) від горючих конструкцій відповідно до вимог будівельних норм;
  6. попіл й шлак, шо їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця. 

    Також рятувальники Охтирського району звертаються до громадян, з проханням бути обережним у поводженні з відкритим вогнем, не курити в ліжку чи в приміщенні, не кидати непогашені недопалки на землю чи узбіччя доріг, та не палити в нетверезому стані. За статистикою, основною причиною виникнення пожеж, є необережність населення під час куріння. Особливо небезпечним є куріння у ліжку у нетверезому стані. Засинаючи, людина не відчуває як недопалок випадає з рук. Час тління цигарки складає від 4 до 10 хвилин, цього часу достатньо щоб загорілися предмети на які може потрапити недопалок. Оскільки більшість постільних речей виготовлені з легкозаймистих речовин, то при потраплянні на них запаленої сигарети, тління розпочинається майже одразу. Згодом воно переростає у пожежу. Під час пожеж спричинених палінням в ліжку більшість людей гине через отруєння чадним газом. На жаль, така ситуація повторюється із року в рік.

       Подібний випадок стався і в м. Тростянець Охтирського району 14 квітня 2023 року у житловому будинку котеджного типу. Через необережність під час куріння, в кімнаті на першому поверсі житлового будинку сталася пожежа. В результаті чого загинуло дві особи. В наслідок пожежі було завдано значних матеріальних збитків житловому будинку.

Якщо пожежі уникнути не вдалося, негайно повідомте про це пожежно-рятувальну службу за телефоном «101». 

При цьому вкажіть точну адресу об’єкта, місце виникнення пожежі, наявність осіб, також повідомте своє прізвище та номер телефону.


Дотримуйтесь правил пожежної безпеки! Бережіть своє життя та майно!

Комментариев: 0
Добавить комментарий