Тавро від свідків: у Тростянці судять орків, що обстріляли з танка міську лікарню

П`ятий місяць в Тростянецькому ра­йонному суді Сумської області триває розгляд кримінальної справи за обвинуваченням російських війсь­кових, які 18 березня минулого року з танка впритул обстріляли в Тростянці міську лікарню.


Двом оркам заочно повідомлено про підо­з­ру за фа­ктами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 ККУ). Слідство встановило, що 18 березня 2022 року приблизно о 17-й годи­ні під час окупації росі­йськими військовими м. Тростянець, з танка було обстріляно Тростянецьку міську лікарню. Вдалось встановити увесь екіпаж танка - це Петро Смірнов та Айнур Мухаметханов. Саме вони здійснювали приці­ль­ні постріли по медичному за­кладу. 

Тепер справа в суді, яку веде суддя Марина Щербаченко.

На минулому тижні у роз­гляді цієї справи головними дійовими особами були свідки того жахливого дня. В основному це медпрацівники. Суду вони розповіли про пережите.  

“Ворожої техніки бі­ля лікарні було багато. Танки снували скрізь.   Вантажівки підвозили великі ящики, можна було зрозуміти, що з снарядами. Обстріли відбувалися дуже часто - по лікарні, по будинкам...”.

“В день, коли танк стріляв по лікарні, я в перев`язочній. Коли чую, щось поруч дуже гудить. Інша медсестра відкрила шторку на ві­кні і побачила, що по орі­ховій рощі під`їхав танк до огорожі лікарні. Дуло розвернув в нашу сторону. Ми вискочили в коридор, присіли і тут пролунав постріл ...”.

Важко уявити, що довелося пережити людям. 

“Коли відбувалися об­стріли, трусився весь підвал, де ми сиділи. Дрижали труби. Було дуже стра­шно. Одна породіль тримала новонароджену дитинку. Так ми пересиді­ли не одну ніч...”.

Інша свідок розповіла, що вона живе у поруч розташованому житловому будинку. Інтуіція виручила її того дня, вирішили з чолові­ком на ніч перейти до підвалу лікарні. Вранці коли прийшли до свого будинку, побачили, що він весь обстріляний  - вибиті вікна, розбиті від пострілів стіни, в кі­ль­кох місцях наск­різні ве­ликі дірки...”.  

Ще один свідок розповідає, що для рашистів не було нічого святого. Вони заходили в лікарню, бачили, що там крім медиків і важко хворих немає нікого. З ким воювати?. Але потім по лікарні і житловим будинкам стріляли. Хто не міг пересуватися, хто не міг сховатися в підвалі,тих виносили у коридор, так їм було менш небезпечно...”.

Адміністрація лікар­ні подавала цивільний позов по відшкодування матеріальної шкоди, яку експерти обрахували на суму біля 140 тис. грн. Спочатку цей позов подавався до двох обвинувачених відповідачів - танкцістів рф, які вели обстріл лікарні. Проте, посилаючись на Положення Гаазьської конвен­ції про закони і звичаї вій­ни, яка передбачає, що воююча сторона, тобто країна, в цілому є відповідальною, в тому числі і по відшкодуванню збитків, нанесених її представниками в ході конкретних випадків війни. Тому адміністрації лікарні звернулася до суду стягнути заподіяну закладу шкоду не з двох цивільних відповідачів - солдат, які невідомо чи доживуть до кінця війни, а з держави-агресорки.

З боку прокуратури заперечень не було. По­годилися з таким до­повненням і двоє захисників.   Таким чином цивільний позов було задоволено, замінивши неналежних відповідачів на належного - державу рф. 

Важливо, що позиція відповідача в цій ситуації не потрібна - після повномасштабного вторгнення Україна має право ігнорувати імунітетом рф під час розгляду таких справ.   

Наступне засідання за цим позовом призначене на 18 квітня.

Комментариев: 0
Добавить комментарий