Через «ляпи» слідства Тростянецький суд відмінив закриття резонансної справи

В період ворожої російської окупації – лютий-березень 2022 р. – жителі міста Тростянець Сумської області пережили немало важких і трагічних подій. Одна з таких - мародерство. Орки порозбивали і пограбували багато магазинів. Місцеві мародери лізли після них, підбираючи рештки. В одному з таких розбитих магазинів двоє перехожих помітили сплячого чоловіка, витягнули його на вулицю, прив`язали до електроопори, аби провчити, і пішли собі далі. В результаті охолодження чоловік відморозив ноги, ступні на обох з них були ампутовані.

Ця справа і сьогодні перебуває у центрі суспільного інтересу. Громадськість вимагає ретельного розслідування і покарання всіх винних. Правоохоронні ж органи несподівано для багатьох справу закрили. На минулому тижні Тростянецький суд розглянув скаргу і відмінив рішення слідчої поліції Анастасії Кисіленко про закриття цього кримінального провадження. 

Судячи з матеріалів справи, слідча під час проведення досудового розслідування використала тільки один відеозапис, де Філіпов (молодий чоловік, якого прив`язали до стовпа) спав на снігу біля магазину. По спущеним штанам та розстебнутій курточці слідча робить висновок, що Філіпов саме тут міг отримати переохолодження, бо у стані алкогольного сп`яніння, справлявся в одяг при мінусовій температурі, а ніяк не тоді, коли його прив`язали до стовпа. І тому слідча поліції закриває справу «у звязку з відсутністю складу кримінального правопорушення».

Адвокат Філіпова – юрист з Охтирки Павло Собина, впевнений, що слідча багато чого упустила під час проведення слідства. Незрозумілим для нього, наприклад, є те, чому слідча Кисіленко проігнорувала інше відео, до речі, показане в програмі Суспільне-Суми, на якому двоє у цивільному прив`язують в мороз хлопця до стовпа і де один з тих, хто це робив, підтверджує свою участь у самосуді.

  • Це очевидний факт катування, чим людині фактично завдали фізичних та психологічних страждань. Слідчою не вживається заходів щодо оголошення підозри цим особам. По-друге, не перевірені покази, що Касьянов і Сумченко (особи, схожі на тих, які на відео прив`язували хлопця до стовпа – прим. редакції) повернулися через 15 хвилин, аби відв`язати Філіпова. Людина була прив`язана всю ніч і тільки під ранок випадкові перехожі його відв`язали. Також не були допитані за нашої участі Касьянов і Сумченко. Є сумніви і щодо мародерства Філіпова – біля прив`язаної особи не видно ніяких речей з магазину. 

Багато спірних моментів могла б прояснити в суді сама слідча А.Кисіленко. Але на засідання вона чомусь не з`явилася. 

Взагалі, розслідування цієї історії правоохоронцями, де на його фініші залишилось дуже багато «білих плям», виглядає досить дивним і підозрілим. У поліції і прокуратури було достатньо часу на якісне досудове розслідування - до ЄРДР інформацію внесли 28.07.2022 р., а рішення про закриття справи слідча прийняла 17.12.2022 р. Вражає і коло осіб, які були причетні до розслідування. Від Охтирської окружної прокуратури була група у складі чотирьох прокурорів, де старшим групи був начальник Тростянецького відділення. Від поліції у досудовому розслідуванні брало участь ще більше людей - аж семеро слідчих, де старшим групи була тростянецька слідча Анастасія Кисіленко. 

І що ж на виході кількамісячної роботи одинадцяти!!! кваліфікованих прокурорів і слідчих? Як зазначив на суді слідчий суддя О.Огієнко, під час досудового розслідування не було забезпечене повне і всебічне проведення досудового розслідування. 

«Фактично слідча Кісиленко обмежилась аналізом показів свідка та огляду відеозапису щодо перебування Філіпова біля магазину і передчасно винесла постанову про закриття кримінального провадження з недотримання вимог ст. 110 КПКУ», - зазначив суддя. 

У cвоєму рішенні суддя підтвердив, що не було зроблено багато чого. Наприклад, не допитано всіх учасників процесу; не встановлено особу, яка відв`язала Філіпова; не встановлено час, який Філіпов провів прив`язаним до стовпа; не перевірено правдивість доказів Касьянова і Сумченка стосовно того, що вони повернулися через 15 хвилин з того часу, як вони прив`язали і виявили відсутність Філіпова. Також не проведено радіорозвідку з метою встановлення місця перебування мобільних телефонів Касьянова та Сумченка щодо прибуття на місце через вже названі 15 хвилин.Втім, на виправлення помилок час ще є. Відповідно до рішення Тростянецького суду постанову слідчої Анастасії Кисіленко про закриття кримінального провадження скасовано, матеріали повернуті поліції для продовження досудового розслідування з подальшим прийняття законного і обгрунтованого рішення з всебічним і повним аналізом.

До речі, ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає. 

Комментариев: 0
Добавить комментарий