НКРЕКП та парламентський Комітет з енергетики допомагають розблокувати процес запуску сонячної електростанції у Тростянці


Сонячна електростанція, що у Тростянці Сумської області, вже найближчим часом має запрацювати. Вирішення технічних неузгодженостей між німецьким забудовником і «Сумиобленерго» взяла на контроль Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг та профільний парламентський Комітет.


За проектом запуск сонячної електростанції в роботу мав би відбутися ще у грудні 2021 року. Однак підключення об`єкта до мережі постійно переносилося через неможливість вирішити спірні організаційно-технічні неузгодженості між німецьким інвестором, який побудував у Тростянці сонячну електростанцію, і «Сумиобленерго», до якої об`єкт мав бути підключений. Здавалося, спір зайшов у глухий кут і мав перспективи перерости у тривалі судові розбірки. 

 І тут підключилася, так би мовити, третя сторона – Тростянецька міська рада, депутати якої направили своє звернення до низки державних органів з проханням припинити зволікання із запуску в експлуатацію Тростянецької сонячної еле­ктростанції. 

В роботу включилася НКРЕКП та Комітет Верховної Ради України з питань енергетики. Відтак, оперативно були перевірені технічні умови та договори, обговорено ситуацію з спір­ними сторонами - німецьким інвестором і "Сумиобленерго", за участі обласної військової держадміністрації. І як результат - виконавцям були дані механізми як протягом кількох тижнів ліквідувати спірні моменти, погодити до під­писання всі документи і нарешті привести діяльність всіх сторін в даному кон­флікті до вимог чинного законодавства.

Андрій Савочка, який у Тростянці представляє ін­тереси німецької компанії, що побудувала сонячну електростанцію, вже поінформував місцеву владу про відновлення робіт на об`єкті по його пуску. Міський голова розповів про це на сесії міської ради. 

До речі, запуск сонячних панелей у Тростянці не вплине на ціну послуги з постачання електроенергії. 

А ще, після налагодження нормальних відносин, німецькі інвестори може й згадають, що мали бажання на подальшу розбудову потужностей електростанції - в планах німців був монтаж сонячних панелей ще на 14 га землі.

Комментариев: 0
Добавить комментарий