ЯК ВБЕРЕГТИ НЕМОВЛЯ ВІД ВОДНО-НІТРАТНОЇ МЕТГЕМОГЛОБІНЕМІЇ

У 2022 році в Україні зафіксовано 11 випадків водно-нітратної метгемоглобінемії. Звернення надходили від родин з немовлятами та малюками до 3-х років. Діти вживали суміші, для приготування яких використовувалась вода з колодязів. Найчастіше випадки водно-нітратної метгемоглобінемії реєструвались у селах Київської, Житомирської та Харківської областей.  


Дане захворювання призводить до значного підвищення вмісту метгемоглобіну в крові. Це відбувається внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін і призводить до кисневого голодування, яке у свою чергу – до порушень у роботі печінки, нирок, серцево-судинної та нервової систем.

Водно-нітратну метгемоглобінемію викликають нітрати, що містяться у природних водах. Самі вони малотоксичні, але під впливом кишкової мікрофлори організму людини вони відновлюються у більш токсичні нітрити. Одним із основних механізмів їхньої токсичної дії є перетворення гемоглобіну в метгемоглобін. 


Особливу небезпеку вода, забруднена нітратами, становить для дітей першого року життя.  

Чим небезпечні нітрати?

  • спричиняють розвиток шкідливої мікрофлори в кишківнику, що призводить до отруєння організму;
  • зменшують кількість вітамінів, що призводить до авітамінозу та погіршення обміну речовин;
  • знижують в організмі концентрацію йоду, що впливає на функціонування щитоподібної залози;
  • розширюють судини й істотно знижують тиск.

Ознаки отруєння нітратами: 

  • діарея, нудота, блювання; 
  • задишка, тахікардія, ціаноз; 
  • різкі болі в животі, пожовтіння очей; 
  • сонливість, втома, головний біль.

Для профілактики водно-нітратної метгемоглобінемії рекомендуємо: 

  • не використовувати для приготування дитячого харчування чи страв, не вживати питну воду із колодязів і каптажів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/л);
  • колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити: відкачувати воду, чистити стінки від нальоту, а дно від осаду, зайвих речей, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення та проведення лабораторного контролю питної води;

Зверніть увагу! Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність. Таку рідину можна використовувати лише для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо. 

За перших ознак отруєння у дитини слід негайно звертатися за медичною допомогою!


Завідувач Тростянецького відділення Охтирського районного відділу 

ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ»

Валентина ОДРАЖА

    

Комментариев: 0
Добавить комментарий