Допомагати треба: 35 автівок для ЗСУ за сприяння нардепа Задорожнього

З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну всі українці згуртувалися у боротьбі з ворогом та допомогою у цьому Збройним Силам України. В процесі і політики. Народний депутат України Микола Задорожній, обраний від Сумщини, протягом другого півріччя минулого року посприяв передачі для потреб ЗСУ 35 автівок різної модифікації. Кілька автомобілів за його участі доставлено захисникам вже цього року  Про це політик розповів журналістам газети "Тиждень".

- Допомагати просто чи складно?

- Допомагати треба. Одні плетуть маскувальні сітки. Інші збирають гуманітарку біженцям. Треті вкладають власні кошти у відбудову зруйнованого. Тисячі історій волонтерства і благодійності сьогодні можна наводити. І всі потрібні, всі важливі. 
Займаюся цим і я. В перші місяці з моменту вторгнення русьні на територію Сумщини і нашого округу в тому числі, буквально відразу з моменту окупації Тростянця намагався знаходити можливості, щоб передавати місцевому населенню через волонтерів, місцеву владу, військову адміністрацію, хто перебував на місці, аби доставити найнеобхідніші продукти харчування, олію, дріжджі та інші складові для випікання хліба, ліки. 
- Наскільки змінилися напрямки допомоги після звільнення Сумщини?
- Влітку, коли гуманітаркою регіон вже наситили, коли цим вже стабільно займалися міжнародні та вітчизняні донатори, свою участь я перемістив в бік допомоги ЗСУ. Насамперед, забезпечення підрозділів повтоприводними автомобілями, індивідуальним захистом бійців, приладами для ефективного ведення бойових дій та інше. Все це доводилося завозити з-за кордону. Тому я, як народний депутат робив звернення і клопотання для виїзду волонтерів за цією технікою. Часто комунікував з волонтерами, благодійними фондами, військовою адміністрацією, яка давала дозволи на виїзди за кордон. 
- Не так давно НАЗК у дослідженні на тему "Корупційні схеми та ризики під час виїзду з України в умовах воєнного стану" згадали  і вас в контексті сумнівних операцій із завозом із-за кордону автомобілів.
- Так, опублікована інформація виглядає маніпулятивно, як якесь медійне антирепутаційне замовлення. Наскільки мені відомо, там немає ні кримінальних справ, ні адміністративних немає. Якщо б у правоохоронців були б до мене чи мого колеги Ананченка, який також згадується у цьому звіті, якісь питання або порушення закону, то вони б склали або протокол про адміністративне правопорушення, або через антикорупційну прокуратуру ініціювали провадження з врученням підозри. Нічого цього не було. 
- Давайте уточнимо: НАЗК в інформації вказує, що волонтер В.Кобзар, якому за вашим клопотанням надавався дозвіл на виїзд за кордон, автомобіль ввіз, як там записано - "для власних потреб".
- Дозвіл на виїзд за кордон надавався на 10 або на 14 днів. Волонтер на наше прохання привіз автівку для ЗСУ. На підтвердження цього є всі звітні документи, акти прийому. Очевидно, у волонтера потім було ще якесь часове "віконце можливостей" для повторного виїзду за кордон. І він цим скористався. Зауважу - законно. І цього разу, очевидно, він завіз автівку для власних потреб. Повторюю, що для ЗСУ авто завозилося без сплати мита. А для власних потреб - оформлювалися всі декларації, проводилася реєстрація, сплачувалися всі необхідні платежі. Тому порушень ніяких. А сам факт, очевидно що, комусь було вигідно "роздути" до рівня публічного скандалу. 
- А ви зверталися до НАЗК для спростування їхніх підозр?
- Так. І в НАЗК вже спростували дані про нашу з Ананченком причетність до начебто схем незаконного виїзду чоловіків за кордон.
- Давайте повернемося до теми допомоги ЗСУ. Скільки автівок було завезено нашим військовим за вашого сприяння?
- Протягом другого півріччя минулого року за мого сприяння військовим було передано 35 автівок. І це лише частина допомоги. Також передавалися тепловізори, дрони, каски, сертифіковані і надійні бронежилети. У травні, коли була величезна потреба, я передав захисникам Охтирщини 500 бронежилетів, це в першу чергу ТРО, роти охорони, всім ДФТГ округу і поліції. Тільки з ДФТГ "Тростянець-1" ніхто не приїхав забирати свої 20 одиниць, хоча командиру кілька разів нагадували. А ще передав 500 аптечок для підрозділів виборчого округу.
- Дуже важко оцінити ефективність допомоги. І все відчуваєте віддачу від зробленого?
- Приємною відзнакою моєї роботи на волонтерському фронті були повідомлення від військових та їх рідних, що, наприклад, бронежилети врятували життя. Або за допомогою дрона чи тепловізора ліквідували орків! Це мотивує і надихає працювати далі. Так що зупинятися не можна, бо це вже буде тільки на користь ворогам. Тому ми цивільні, незважаючи ні на що, маємо пліч-опліч допомагати військовим наближати найскорішу нашу перемогу над ворогом! Важкою ціною даються сьогодні здобутки на полі бою. Дякую захисникам і захисницям, які боронять наші кордони від москалів. Дякую і тим, хто на мирній землі підтримує Українське Військо!

Комментариев: 0
Добавить комментарий