Нардепи від Сумщини «засвітилися» у звіті НАЗК про «Корупційні схеми в умовах воєнного стану»

У досліджених НАЗК корупційних схемах щодо виїзду з України чоловіків в умовах воєнного стану, «засвітилися» нардепи Микола Задорожній та Михайло Ананченко, обрані до парламенту виборцями Сумської області. 

Про це говориться у аналітичному звіті дослідження Національного агентства з питань запобігання корупції на тему "Корупційні схеми та ризики під час виїзду з України в умовах воєнного стану". Презентуючи результати цього дослідження на прес-конференції в інформагентстві "Інтер-факс Україна", заступник голови НАЗК Артем Ситник навів приклади корупційних схем та операцій, як відверто протиправних, так і сумнівних.

В одній з таких «засвітилися» і відомі на Сумщині публічні особи.

Один з них - Микола Задорожній, обраний від 162-го виборчого округу - міста Лебедин і Охтирка, а також колишні Великописарівський, Лебединський, Охтирський і Тростянецький райони Сумської області. У звіті НАЗК вказується: «За заявою народного депутата України Задорожнього М.М., Сумською обласною військовою адміністрацією наданий дозвіл на виїзд за межі України громадянину В.Кобзарю для нібито перевезення автотранспорту та гуманітарної допомоги для Збройних Сил України та постраждалого населення Сумської області. Однак В.Кобзар, повернувшись в Україну, задекларував іноземний транспортний засіб  як такий, що придбаний для власних потреб". 

На прохання телеканалу "Відікон" Микола Задорожній по телефону прокоментував ситуацію. Почав з того, що про подібні факти вперше чує. "Не пам`ятаю вже деталей цього питання. У мене зазвичай, хто волонтери виїжджали, всі поверталися і ЗСУ ми передавали". 

Через кілька хвилин після цієї розмови народний депутат Задорожний знову зателефонував журналістам цього телеканалу і уточнив наступне: «Дивіться. По вашому питанню я подзвонив помічнику, він підняв інформацію. Був колись запит і відзвітували вони, що задекларована машина була на ЗСУ,  десь в сумських підрозділах. Тому що я зазвичай там більше по охтирським, в 93-ю бригаду завозимо. А там було наче все прозвітували згідно порядку, який є, машину завезли, військовим передана, акти мають бути. То що там за кіпіш, там хтось по колезі моєму розповідають, там теж якісь дурниці. Наскільки мені відомо, там порушень ніяких немає. Ні кримінальних справ, ні адміністративних немає. Виглядає, як якесь замовлення медійне. Якщо б у правоохоронців були б до мене якісь питання або порушення закону, то вони б до мене звернулись. У мене вже є досвід спілкування з НАЗК і виграні судові справи. Тому не завжди вони там коректно і професійно роблять свою роботу. Але то вже таке діло», - прокоментував народний депутат.

У звіті НАЗК нардеп Задорожній у цій історії не єдиний персонаж. Поруч фігурує іще один народний депутат від Сумщини - Ананченко М.О. За його зверненням тому ж В.Кобзарю повторно був наданий дозвіл на виїзд за межі України з тим самим обгрунтуванням. Під час митного оформлення на виїзд в Україну В.Кобзар знову задекларував іноземний транспортний засіб, як придбаний для особистих потреб.

Матеріал підготував Павло Зленко.
Комментариев: 0
Добавить комментарий