На Тростянеччині сільський дитсадок і кладовище заросли бур`янами


Люджанський старостинський округ Тростянецької ОТГ Сумської області – типова сільська глибинка. Школа, амбулаторія, клуб, з виробництва – кілька фермерських господарств. Територія невелика. Однак саме утримання цієї території і викликає у мешканців двох населених пунктів – Люджа і Верхолюджа, справедливі нарікання.


Верхолюджанське кладовище навіть зблизька не відразу розпізнаєш – з бур`янів видніються лише верхівки надгробних хрестів, па­м`я­тників. Є пам`ятники, що покосилися, огорожі поіржавіли. Іноді тут косять траву, але її ніхто не виносить. Все засихає і перетворюється в хмиз.

Стараннями родичів деякі могилки приведені в порядок, можна там побачити навіть квіти. Але відходиш за кілька метрів - і ті одиничні приклади порядку знову губляться у бур`янах. Тому загальна картина від баченого гнітить.

Показником занедбаності кладовища є дорога до нього. Вся у баюрах, які у дощ перетворюються на багнюку. Люди згадують, що раніше, ще до приєднання до Тростянця, сільрада займалася і прибиранням, і підсипанням, і бур`яни косилися. 

Тепер інші часи, ін­ше ставлення.

Дорогою можна побачити вуличні колодязі. Біля одного - кущ будяків висотою у два метри.

На дитячому ігровому майданчику дітей немає. І судячи з того, що біля гойдалки та каруселі стежок зовсім немає, малеча сюди і не ходить. Тому тут теж господарюють бур'яни.


На виїзді з Люджі - будівля дитячого садочка. Давно заклад не працює. Але й будівля, як видно, для старостату і Тростянецької міськради не цікава. За масивною порослю і накиданим скрізь хмизом видніється лише дах.

У розмові люди з іронією згадували, як в перші дні своєї роботи на посаді старости, В.Клименко фотографував цю будівлю, демонструючи її занедбаність, як стиль роботи попереднього очільника сільради. Але сьогодні стан будівлі в рази гірший. Люди запитують: то чим нинішній старостат хазяйніший за попередню сільраду?.

Між тим, з моменту створення громади, в селі можна було б хоча покосити бур`яни. За рік до міського бюджету з цієї території збирається, за мінімальними підрахунками, не менше 1,5  млн. грн.

Комментариев: 0
Добавить комментарий