Апеляційний суд скасував рішення районного суду щодо запобіжного заходу для підозрюваного депутата


17 серпня 2022 року колегія суддів Сумського апеляційного суду під головуванням судді Ю.Філонової скасувала ухвалу слідчого судді Зарічного районного суду м. Суми, яким встановлювався новий запобіжний захід до депутата Охтирської районної ради Сумської області Олександра Курпіля, якого підозрюють у колаборанстві. Таким чином, підозрюваний на сьогодні залишився без застосування до нього будь-яких запобіжних заходів. 

Приводом до прийняття такого рішення апеляційною інстанцією стала скарга прокурора Сумської обласної прокуратури Коротких Ж.О., яка оскаржувала ухвалу Зарічного районного суду м. Суми від 5 серпня ц.р., яким О.Курпілю було змінено міру запобіжного заходу з тримання в СІЗО на цілодобовий домашній арешт з покладенням відповідних обов’язків.

Прокуратура вважала таке рішення Зарічного суду невірним і у своїй скарзі підтримувала клопотання начальника слідчого відділу управління СБУ в Сумській області Н.Ковальової про повернення Курпілю запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Рішення ж Апеляційної інстанції було не передбачуваним для жодної з сторін досудового спору - розглянувши у режимі відеоконференції кримінальне провадження за апеляційною скаргою прокурора Ж.Коротких на ухвалу слідчого судді Зарічного районного суду м. Суми від 5 серпня 2022 року, колегія суддів постановила взагалі скасувати ухвалу слідчого судді Зарічного районного суду м. Суми. Підстава - у зв’язку з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону.

Про які саме порушення йдеться, у резолютивній частині постанови, яку оголошено, не уточнюється. Її повний зміст буде наданий сторонам дещо пізніше. Втім, як прокоментував рішення Сумського апеляційного суду адвокат Павло Собина, його підзахисний волонтер-депутат О.Курпіль на даний момент «є підозрюваним без застосування до нього будь-яких запобіжних заходів». 

Іншими словами, на даний час Олександр Курпіль може вільно пересуватися, на нього не покладені ніякі особисті зобов`язання щодо запобіжних заходів в ході досудового розслідування кримінального провадження, де він є підозрюваним.

До цього можна додати, що ця ухвала набрала законну силу  з моменту її оголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Комментариев: 0
Добавить комментарий