Гуманітарний скандал у Тростянці: з бонусних ваучерів інвалідів почали зникати гроші від Червоного Хреста

З початку липня у Тростянці Сумської області запрацювала ваучерна підтримка частини інвалідів Товариством Червоного Хреста України. Механізм простий – кожен з інвалідів, кого подали в списки на участь у цій програмі, отримує ваучер на суму 6500 грн., який можна отоварити в магазинах мережі "Аврора" до 31 серпня 2022 року. Товариство Червоного Хреста України виділило для Тростянецької громади 500 таких ваучерів, насамперед для дітей з інвалідністю і громадян з інвалідністю першої та другої груп. Партнером акції виступила Тростянецька міська рада, яка 4 липня проанонсувала в соцмережі початок цієї акції.


Та не минуло і тижня, як інваліди почали виявляти, що на виданих їм ваучерних картках дивним чином почали "щезати" бонусні гроші. На сьогодні таких карток до десятка. Уявіть ситуацію - інвалід чи за його дорученням опікун приходить в магазин отоваритися, набирає річних речей на тисячу гривень чи більше, підходить до каси з ваучером, а йому кажуть - на вашій картці не вистачає коштів. І це тоді, коли там повинно було бути достатньо, щоб скупитися, та ще й щось могло залишитись на запас.

Як нам розповіли деякі власники цих карток, то на одній з них ще до походу в магазин було 1500 гривень, на іншій - 80 гривень, а на одній взагалі всього 6 гривень.

- Я опікун інваліда, за його дорученням отримав бонусну картку від Червоного Хреста, набрав товару у Тростянці в магазині "Аврора", але коли підійшов розраховуватися, то виявилося, що на моїй картці лише 34 гривні, - розповів Олексій О. - Коли я зателефонував на "гарячу лінію", номер якої був на картці, то мені сказали, що за номером моєї картки хтось вже двічі отоварювався в Сумах.

Ображені люди пішли зі скаргами до Тростянецької міської ради, хтось дзвонив на "гарячу лінію" компанії мережі магазинів "Аврора" чи до Червоного Хреста. Люди повідомляли про зникнення бонусних грошей на їхніх картках. 

Костянтин Яковлєв - працівник компанії мережі магазинів "Аврора", який відповідає за її IT-реалізацію, станом на цей понеділок підтвердив наявність п`яти таких скарг-звернень від людей. К.Яковлєв повідомив, що у їхній компанії з приводу виявленої проблеми вже провели власне розслідування, переглянули матеріали з відеокамер, вирахували номери карток з нестачею коштів, вже запущений процес по їхній заміні і поповненню інвалідам втрачених бонусів. Як сказав Костянтин Яковлєв, проблема виникла через технічний збій програми. 

- Ми зараз думаємо, звідки ця проблема виникла і будемо видавати нові картки всім, у кого не всі бонуси були, - говорить представник "Аврори". - Скоріш за все, коли був друк цих карток, то вірогідно були випущено кілька карток з однаковими кодами. Ці картки в різних місцях і отримали різні люди і отоварювали їх, - говорить Костянтин Яковлєв.

Втім у самих інвалідів є підозри, що перед тим, як їм видали ці картки, ними могли скористатися. Наприклад, інваліди помітили, що під час запуску цієї програми Тростянецька міська рада анонсувала допомогу у розмірі 6500 грн. Коли ж картки їм давали на руки, представники Червоного Хреста називали вже зовсім іншу розрахункову суму - 2200 грн. По-друге, коли деякі інваліди отримували у Центрі соціальних ініціатив ці картки, то бачили, що упаковки, в яких картки зберігалися, були пошкоджені. Тому, можна припустити, що їх хтось міг оглядати, списати з них номери чи навіть зробити фотокопії штрих-коду.

Отримуючи коментарі від представників партнерів цієї акції, відчувалося, що нікому з них не хочеться публічного скандалу. Очевидно, що за цим можуть бути ризики репутаційних втрат Певно, що вже скоро ті десятеро інвалідів, які недорахували бонуси на своїх картках, отримають нові, поповнені. Але немає гарантій, що згодом не з`являться нові ошукані, які в "Аврору" ще не ходили. Тому на думку самих інвалідів сьогодні потрібна повна ревізія всіх бонусних карток, розданих у Тростянці. А ще - перевірка правоохоронцями загалом всього ланцюжка виявленого "збою". Бо сама акція виглядає досить ласою для "нечистих на руку" людей.

Комментариев: 0
Добавить комментарий