Громадськість Тростянця обурила історія про «вцілілі автобуси» і «прихований бензин»


В період місяця ворожої окупації і нелюдських репресій з боку російських загарбників, для багатьох мешканців Тростянця Сумської області рятівними були "зелені коридори", якими вимушені переселенці перебиралися на більш безпечні території України та за кордон. Але вибратися з міста було завданням не з простих - не вистачало ні транспорту, ні пального. І ось тепер у світ "вилилися" факти, які вказують на бездіяльність місцевої тростянецької влади в організації евакуації людей. І пролити світло на цю історію допомогли, по суті, ті, хто цю правду до сьогодні намагалися приховати.

Йдеться про період, коли у змучених від артобстрілів і голоду жителів Тростянецької громади з`явилася можливість переїхати «зеленими коридорами» на більш безпечні території. Для власників авто з повними баками з пальним,  проблем не було – у визначені дні колонами вони вирушали в бік Полтави. А ось для тих, хто не мав автівок, чи бензину, виїхати з міста виявилося неможливим.  Принаймні, на перших порах. Ю.Бова з «підпілля» пояснював в соцмережах, що всі комунальні автобуси захоплені росіянами. Автозаправки теж не працювали.

Згодом, в одному із своїм постів у Фейсбуці мер Бова вину за бездіяльність по слабкій евакуації жителів Тростянецької громади переклав на голову Сумської обласної військової адміністрації Д.Живицького. Тростянецький мер тоді писав: «… до окупованого Тростянця Сумською обладміністрацією не було надано жодного!!! авто чи автобусу для евакуації мирного населення по «зеленому коридору», що організовувався 4 рази…». 

І ось, коли минула страшна окупація плюс біля місяця від дня визволення Тростянця від орків, в соцмережах з`явилася інформація, що в період відправки тростянчан – вимушених переселенців «зеленими коридорами», у тростянецької влади були у «схованках» не захоплені росіянами автобуси, а у одного з комунальних підприємств міськради у наявності був і бензин. 

… 4 травня 2022 р. директриса КП Тростянецької міської ради «Чисте місто» Валентина Колодка в інтерв'ю комунальному телеканалу «Тростянець» розповіла: «… той бензин, який у нас ще був до війни, він у нас залишився і для початку роботи (на висадкау квітів вже у травні ц.р. – примітка редакції) у нас було чим працювати».


… 5 травня 2022 р.. Адміністраторка акаунту в Фейсбку Наталія Партала повідомляє: «Вчора мені написали жителі Тростянця про те, що були 4 або 5 шкільних автобусів, що стояли за Червоною церквою біля відділу освіти. Про ці автобуси, які були заправлені, окупанти не знали до 3-го «зеленого коридору», потім уже забрали... Не плутати з автобусами АТП... Так от питання: чому ці автобуси бова не дав для евакуації людей ні в 1-й , ні другий коридор?... Для кого їх зберігали? Для кого була ця рятувальна шлюпка?...».  

Багато хто пам'ятає найгострішу проблему днів окупації та «зелених коридорів», коли у когось була машина, але не було бензину... Хтось пропонував 5 літрів за місце в машині, люди були готові платити будь-які гроші заради порятунку своїх рідних... Це було питання життя та смерті. Ось пост Вікторії Деміної від 13 березня: «Є три вільні місця на завтра. Потрібен бензин». Інший пост від 10 березня від Зари З.: «Хто з Тростянця може продати бензин? Куплю за любі гроші».

Міська тростянецька влада чомусь залишилася глухою до криків про допомогу мешканців міста і сіл. Сьогодні історія про «вцілілі автобуси» і «прихований бензин» викликають справедливе обурення жителів громади. Люди сподіваються, що з цими фактами відповідні компетентні органи розберуться як слід, як того вимагає військовий час. Тільки побоюються, як би місцева поліція не "затерла" цю історію,  в розголошенні якої явно не зацікавлені місцеві чинуші. 

А ось що кажуть з цього приводу пересічні мешканці громади, ці пости ми взяли по у Фейсбуці.

Ольга Гулюк

Кожного дня всім стає все зрозуміліше, як піклуються про свою громаду наше керівництво. А головне вміють звинуватити всіх, не бачачи себе. Шкода...


Эдуард Холодов

Автобуси відділу освіти до сьогодні на місці і ні хто їх не забирав. Вони там простояли до визволення міста. Тут дійсно питання: шкільні автобуси з їнших районів приїздили і вивозили людей. І керівники тих громад заради спасіння людей Тростянця направляли їх у місто. А наш транспорт «берегли». І ось тут питання: що важливіше - людські життя чи якісь матеріальні цінності? Відразу відповім - для міської влади люди ніщо!!!

.

Nataliia PartalaБові всі заважають, всі винні.... автобусів не давали, зброї не давали... навіщо вони людей покинули? автобусів не дали... Бензину, тим хто хотів поїхати, не дали.


Нина Светаева

Якщо це буде правдою, що автобуси були, але людям не дали, це страшне? В багатьох людей з дітьми не було своєї машини, щоб виїхать. ждали, виглядали автобуса. Діти під кулями і снарядами провели не один тиждень, перелякані, батьки не витримували такого, бачачи, як бояться діти. всі думали, що автобуси покрали росіяни! А випливає, що не всі! Ти (Бова – примітка редакції) заховав своїх, вивіз, бо було на чому вивезти. Та і сам заховався і навряд чи знаєш, що таке, коли над головою летять снаряди, твої діти перелякані і ти не знаєш і безсилий допомогти! … Керівника громади люди обирають не тільки для того, щоб в мирний час із трибуни виголошував красиві промови, а ще в тяжкій ситуації для громади, щоб був опорою і зміг організувати безпечне життя своїх людей у громаді та бути інформатором ситуації для людей. А в нашій громаді всі були кинуті напризволяще!».


Любовь Пархоменко

А я також думала виїхати, а нічим. сиди дорогенька в підвалі.. та й сиділа. з кицюнькою, на здоров.я вплинуло. навіть киця перелякана від страшних вибухів. віконне скло велике розсипалося. живу в малосімейці. нікому діла немає до моїх проблем. ні скла, ні плівки не дають уже моральних сил не хватає добиватись…».
Комментариев: 0
Добавить комментарий