На Тростянеччині мати-одиначка і шість її дітей півроку не отримують державну допомогу

Ще 8 вересня минулого року багатодітна мама-одиначка з Тростянця Сумської області Юлія Веремієнко подала документи до ЦНАПу Тростянецької міської ради Сумської області для призначення її родині з шести неповнолітніх дітей державної соціальної допомоги, як малозабезпеченій сім`ї.

Відповідно до офіційної довідки, до складу цієї родини входять: мати Юлія Василівна Веремієнко - 1980 р.н., її діти - Веремієнко Богдан – першокласник, 7 років, на два роки старший Данилко, Владислав - 11 років, він навчається у 5 класі,  Діана – 13, ходить у 6 клас, Яна - навчається у 9 класі, їй 15 років. Найстаршій Анні 17 років, вона навчається в одному із сумських коледжів, повноліття відзначатиме на день Перемоги – 9 травня. Як бачимо всі діти – неповнолітні.

Та попри це з вересня і до сьогодні жодної гривні соціальної допомоги ця родина не отримує. В державних кабінетах це пояснюють тим, що в реєстрі застрахованих осіб вказана відсутність оплати єдиного внеску  державного соцстрахування з січня по червень 2021 року. «Відповідно права на отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям Ви не маєте» - значиться у відповіді начальника управління соцзахисту Охтирської РДА В.Павлюка.  
Не в одному кабінеті побувала Юлія Веремієнко, щоб їй пояснили і розповіли, що треба їй зробити. Не одному чиновнику пояснювала, що формально на ній одній ця велика - мал мала менша родина. Та скрізь багатодітній матері дають одну і ту ж відповідь – «державна соціальна допомога не призначається, якщо у складі сімї є працездатні особи, які досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи, не сплатили або за них не сплачено єдиний внесок на загальнообовязкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому від мінімального, сумарно протягом трьох місяців». Тобто, маючи дітей шкільного віку, щоб отримувати соціальну допомогу, повнолітній член родини має працювати та ще й мати сплачений мінімум за три останні місяці страховий внесок. 

То ж, довелося підкоритися обставинам, через центр зайнятості жінка влаштувалась на роботу, сплатила із власних заощаджень страховий внесок ЄСВ сумарно навіть чотирьох місяців. Маючи такі документи, родині мали б з вересня перерахувати соцдопомогу і виплатити. Але митарства багатодітної родини ще тривають.  
  • У мене на сьогодні за чотири місяці всі податки поплачені, а коли я дзвонила на урядову «гарячу лінію», мені сказали, що досить і трьох місяців, коли поплачені пенсійний і військові податки. І все рівно мене «пуляють» в державних кабінетах Охтирського управління і Тростянецького відділення соцдопомоги, пропонують знову збирати документи, обіцяють і виплати не раніше … червня. А на  що утримувати таку родину? Треба ж чимось дітей годувати щодня. Дома дров`яний котел, знову з треба поповнити запаси дров, щодня треба зранку його розтопляти, щоб коли діти повертаються з школи, у хаті було тепло. Ми завжди повесні купляємо молодняк птиці, ростимо його, щоб було на столі м'ясо. А за що купляти? А менших дітей із школи забирати щодня. І на роботу бігти. Хоч розірвись, - розповідає Юлія Веремієнко. 
Раніше такі ситуації могла вирішити районна комісія при держадміністрації. З 1 липня 2020 року їх ліквідовано. 
Останній візит до Тростянецького відділення Охтирського управління соцдопомоги вселив надію у жінки – у неї вже не вимагали довідки про сплату ЄСВ, а просто попросили принести копії власного паспорту та свідоцтв про народження дітей.  Жінка в шоці – навіщо їй тоді морочили голову весь цей час? Адже по суті родина з семи чоловік, маючи офіційно одного, точніше одну, годувальницю, з серпня минулого року не отримують соціальної допомоги від держави.


Юлія Веремієнко розповідає, що в разі, якщо вона встигне до 15 лютого ті документи надати в управління соцзахисту, то соціальну допомогу їй почнуть платити з березня. І це вже для неї, як порятунок. 
Та якби у владних кабінетах знову не почали щось "крутити"? Цього багатодітна мати найбільше боїться.
Комментариев: 0
Добавить комментарий