"Велика реставрація" перетворює культурну спадщину Охтирщини на туристичні магніти

В рамках президентської програми «Велика реставрація» в цьому році в Охтирському районі Сумської області з державного бюджету планується фінансування реставраційних робіт на двох об`єктах культурної національної спадщини - фортеці Круглий двір та садибі колишнього цукрозаводчика Кеніга. Обидва знаходяться у Тростянці.

Два дні тому, з метою інспектування підготовки до реалізації великого реставраційного проєкту, у Тростянці побували відразу два радники міністра культури України - Максим Казанников та Віктор Гринюк. Вони відвідали обидва об`єкти, переглянули документацію ведення науково-реставраційних робіт.


Супроводжували представників міністерства культури керівники і посадовці району та області. Зокрема, голова департаменту містобудування та архітектури Сумської ОДА Володимир Биков, голова Охтирської райдержадміністрації Леонід Клизуб, заступник Тростянецького міського голови Максим Синявін.

  • Про велике будівництво доріг, відновлення шкіл, дитсадків і спортивної інфраструктури на Охтирщині люди вже добре знають. Настала черга познайомитись із ще одним розділом президентської програми «Великого будівництва» - «Великої реставрації», яка, я переконаний, перетворить культурну спадщину району на туристичні магніти, - з приємністю відзначив голова Охтирської РДА Леонід Клизуб. 
  • Круглий двір і садиба Кеніга – об`єкти працюючі, використовуються повноцінно. Проведення тут комплексної реставрації допоможе ще краще підготувати їх для використання як в культурному, так і в економічному житті локальних громад і Сумщини в цілому, - прокоментував головний архітектор Сумської області  Володимир Биков.

Реалізація даного проєкту розрахована на три наступні роки. У цінах 2020 року - часу виготовлення кошторису, загальна його вартість складала 156 млн. грн. Немало зробили для втілення в життя масштабної реконструкції однієї з головних туристичних принад нашого краю народний депутат України Микола Задорожній та Сумська обласна держадміністрація. За перший рік планується освоїти біля 70 млн. грн. Другий рік – завершення робіт по Круглому двору. І третій – реставрація садиби Кеніга. 

Представники міністерства культури висловили переконання, що програма «Велика реставрація» допоможе Тростянецькій громаді перетворити ці два об'єкти матеріальної культурної спадщини на справжні туристичні центри.

  • Ви вже є в програмі, офіс Президента та міністерство культури його підтримують. І тепер все залежить від місцевої влади, наскільки якісно і оперативно будуть подані остаточні експертизи, проєктно-кошторисна документація, - запевнив Максим Казанников.

Після експертної оцінки й проведення тендеру для визначення виконавця робіт, реконструкція Круглого двору має розпочатися в квітні-травні 2022 року.

Комментариев: 0
Добавить комментарий