Допоможемо рибі перезимувати

Сильні морози зими створюють вкрай несприятливі умови для зимівлі риб. Внаслідок утворення криги припиняється надходження кисню з повітря, а розчинений у воді кисень, зв’язується з органічними речовинами, що розкладаються на дні водойм. 

Ці фактори спричиняють поступове зниження вмісту розчиненого у воді кисню до критичних норм (3 мг/ дм3), що сприяє виникненню явищ задухи. Також негативно впливають і анаеробні процеси, що відбуваються на дні водойм, під час яких у воду потрапляють отруйні для риб гази: метан, сірководень, аміак та інші, які прискорюють загибель риби.

В цей тяжкий період рибі необхідна наша допомога. Рятуючи риб від замору, необхідно насамперед очистити з поверхні льоду сніг, прорубати ополонки розміром 1м х 1м, не менше 10% від площі водойми, вставити в них снопи з очерету, соломи, щоб сприяти поповненню кисню. Найбільш ефективним засобом є проведення аерації за допомогою спеціально переробленого дренажного насосу для аерації та мотопомпи, що перекачує воду на лід з подальшим стіканням вже збагаченої на кисень води назад в ополонку. 

Для виживання риб в зимовий період, необхідний мінімум вміст кисню (мг/дм3) у воді, який для риб є різним: щука, окунь, плітка, короп, – 4,0; вугор річковий – 3,6; білий амур – 3,0; найбільш витривалими до вмісту кисню є в’юн - 0,8, карась сріблястий - 1,0. Судак, лящ засинають, коли вміст кисню в одному літрі води знижується до 2 мг/л. Минь, наприклад, узимку відкладає ікру. Кормом ніхто особливо не перебирає, бо знайти його за таких умов непросто. Судак, який годується дрібною рибою і мальком окуня, пливе у місця з водоростями і твердим дном. Окунь, який живиться планктоном, може знаходитися на мілинах з водною рослинністю або на мулистому дні. Температура води в річці взимку під кригою коливається від 0 °С до +4°С.
Чи доживе риба до весни, залежать від розміру водойми, структури дна, різноманітності глибин і представлених видів живих організмів, наявності течії, прозорості води та небайдужості громадськості.

Сумським рибоохоронним патрулем на протязі зими постійно проводиться моніторинг умов зимівлі водних біоресурсів. На водоймах найбільш схильних до виникнення явищ задухи спільно з громадськими інспекторами проводяться роботи по їх попередженню. Але наших зусиль недостатньо. Тому закликаємо рибалок до самостійного проведення робіт по попередженню загибелі риб. У разі виявлення передумов виникнення задухи, повідомляйте на телефони нашої гарячої лінії (096) 838 25 70 або 77-90-13.

За інформацією Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Сумській області 
Комментариев: 0
Добавить комментарий