Сумський журналіст Дараган виграв і апеляційний суд у Тростянецької міськради

Тележурналіст Юрій Дараган, якого Тростянецька міська рада Сумської області настирливо не бажає поновлювати на посаді директора телерадіокомпанії «Тростянець» відповідно до рішення суду першої інстанції, частково виграв по цій справі і в апеляційній інстанції.

Засідання Сумського апеляційного суду пройшло цього четверга, 18 листопада, під головуванням судді О.І.Собини. З боку відповідачів – тобто Тростянецької міської ради, до Сум приїхали аж троє посадовців – мер Ю.Бова, одна з його заступниць С.Міняйло та юристка А.Кіяшко. Крім того, цю команду доповнила і нинішня редактриса ТРК «Тростянець» О.Смілянська. З боку позивачів в суді виступали сам Ю.Дараган та його адвокат Ю.Молібог.

Нагадаємо, 2 червня 2021 р. у Зарічному суді м. Суми розглядалася цивільна справа за позовом тележурналіста Юрія Дарагана до Тростянецької міської ради та її комунального підприємства – телерадіокомпанії «Тростянець», про визнання незаконним звільнення Ю.В.Дарагана з посади директора ТРК «Тростянець» та поновлення його на роботі з компенсацією втрат за час вимушеного прогулу. Тоді суд задовольнив всі вимоги позивача. Він визнав контракт між Дараганом і Тростянецькою міськрадою таким, що укладений на невизначений строк. Визнав протиправним та скасував рішення 41-ї сесії 7 скликання Тростянецької міської ради, яким, після звіту директора ТРК «Тростянець» його було звільнено з посади. Суд своїм рішення поновив Ю.Дарагана на посаді директора цього комунального ТРК, причому з наступного дня після звільнення – 14 жовтня 2020 р. А також стягнув на користь Дарагана з міської ради середній заробіток журналіста за час вимушеного прогулу у розмірі понад 156 тис. грн.

Важливо зазначити, що в частині поновлення на посаді директора, суд наполягав на негайному виконанні свого рішення.

Тростянецькій міськраді залишалося або виконати рішення суду, або його апелювати до Сумського апеляційного суду. Представники влади зробили останнє. 

І ось суд відбувся. Розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Тростянецької міської ради, апеляційний суд залишив в силі рішення Зарічного суду м. Суми від 02.06.2020 р. майже по всім позиціям. Виключенням стало невизнання укладеного контакту між журналістом Ю.Дараганом та міською радою, як на невизначений строк. А оскільки останній контракт між цими сторонами укладався до 31 грудня 2020 року, тому поновитися на посаді директора ТРК Ю.Дараган вже не зможе. Також зменшилася і сума відшкодування за вимушений прогул. 

Втім, навіть часткове по більшості позицій підтвердження своїх позовних вимог апеляційною інстанцією, журналіст вважає перемогою над свавільною по відношенню до ЗМІ Тростянецькою міською владою.

  • Суд дав гарного «ляпасу» меру Бові і всій його юридичній службі, які навалилися на мене з безпідставними звинуваченнями і на їх підставі звільнили мене з роботи. Крім того, моє звільнення мало політичний характер, коли влада прибрала керівника ЗМІ у розпал виборчої кампанії за те, що він прагнув дотримуватися принципів доступності і відкритості, а його змушували працювати на висвітлення виключно одного кандидата на посаду мера – чинного мера Юрія Бову. Показало рішення суду і залежність депутатського корпусу Тростянецької громади від волі міського голови, адже депутати не захотіли розбиратися у істинних причинах конфлікту у їхньому ЗМІ, а погодилися із сфальсифікованими доказами мера, - прокоментував рішення суду Юрій Дараган.
Комментариев: 0
Добавить комментарий