Сумські пошуковці передали Боромлянському сільському музею знайдені експонати часів Другої світової війни

Час від часу Друга світова війна нагадує про себе. Знайденими в полі чи лісі іржавими боєприпасами, предметами військової амуніції. А ще є люди, які у вільний час займаються пошуками останків безвісти зниклих солдат тих часів. І все заради того, щоб віддати шану всім захисникам Вітчизни, які у свій час захистили рідну землю від фашизму.

Протягом квітня саме такою роботою біля села Боромля займалася пошукова група "Повернення" з Сум, керівником якої є Олексій Бобріков. Під час обстеження однієї з висоток на півночі від села, вдалося відкопати каски, ремні, протигаз, фляги, стрічки з патронами та деякі інші предмети військової амуніції часів Другої світової. А головне - останки трьох солдат Червоної армії і деякі документи та жетони. 

Неподалік були знайдені і останки чотирьох солдат Вермахту з двома жетонами. Про це на своїй сторінці в Фейсбук розповів керівник пошуковців Олексій Бобріков.

По завершенню роботи пошуковці передали чимало знайдених експонатів часів Другої світової війни до народного музею історії села Боромля Охтирського району. 

-        Хочу подякувати пошуковцям за надані музею експонати, які поповнили наші стенди, присвячені Другій світовій. Напередодні Дня Перемоги у тій війни це особливо значима для нас подія, - розповідає завідувачка Боромлянського народного музею Яна Тарасюк. 

Відомо, що в роки війни тут велися жорстокі кровопролитні бої. На це вказують і архівні матеріали, і спогади місцевих літніх людей, які дітьми той період пережили. Воювали тут і регулярні війська, і партизанські загони. У 1943 році саме тут проходила лінія фронту.

Коли завершиться задокументування останків радянських воїнів, їх перепоховають в одну з братських могил Сумської області - з почестями, на які заслуговують герої. 

Щодо чотирьох солдат Вермахту, то їхні останки передали до Харкова в організацію "Схiд", яка в Україні також займається пошуками безвісти зниклих німецьких солдат часів Другої світової.


Пошуковці мають намір ще повернутися в Боромлю, будуть і далі обстежувати місця, де ще багато приховано невідомого з тих грозових часів Другої світової війни.

Комментариев: 0
Добавить комментарий