Обласна рада ініціює перевірки в постачанні продуктів харчування в дитсадки і школи Тростянецької громади

Під час шостої сесії, яка пройшла 27 квітня цього року, Сумська обласна рада підтримала запит депутата Є.І.Южакова і звернулася до прокуратури, поліції та управління Держпродспоживслужби в Сумській області щодо проведення ними аудитів та перевірок в ТОВ «Сумська продуктова компанія», ФОП Вовк Генадій Анатолійович та ФОП Бова Кристина Геннадіївна на предмет (не)законності постачання ними продуктів харчування в дитсадки та школи Тростянецької громади. 

Депутати пропонують перевірити і відділ освіти Тростянецької міськради на предмет можливих зловживань її посадовцями службовим становищем під час укладання договорів з цими підприємницькими структурами.

Пікантність ситуації полягає в тому, що двоє з трьох названих вище головних постачальників продуктів харчування в дитсадки та школи громади, є дуже близькі особи до Тростянецького міського голови Юрія Бови - ФОП Вовк Г.А. є рідним братом дружини мера, а ФОП Бова К.Г. – невістка міського голови. І «прокручуються» через них дуже серйозні суми бюджетних коштів. Наприклад, за період з 2019 по березень цього року обсяг державних закупівель на продукти харчування між ФОП Вовк Г.А. і відділом освіти Тростянецької міськради становить 3 млн. 393,3 тис. грн. 

По ФОП Бова К.Г. результати «співпраці» скромніші – 133,4 тис. грн. Певно тому, що останні два роки підприємець у декретній відпустці.

У запиті депутата Є.Южакова наголошується, що ТОВ «Сумська продуктова компанія» в лютому цього року вже перевірялася спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області. Вже тоді були виявлені факти грубого порушення гігієнічних вимог під час зберігання харчових продуктів (бруд, порушення температурних режимів), протермінована харчова продукція. У складеному акті №16 від 24.02.2021р. виявлені порушення кваліфікувалися як такі, що несуть загрозу життю та здоров’ю людини. За результатами перевірки було винесене рішення про тимчасове припинення обігу харчових продуктів, яким ТОВ «Сумська продуктова компанія» була зобов’язана   вилучити з обігу виявлені в ході перевірки харчові продукти.  

Однак все це ігнорується – більше, ніж 500 закупок продуктів харчування було здійснено ТОВ «Сумська продуктова компанія» вже після прийняття рішення про тимчасове припинення обігу харчових продуктів, він фактично не припинявся і триває до сьогодні.

Депутат Є.Южаков також повідомляє, що проведений моніторинг договорів на закупівлю продовольчої сировини, розміщених на веб-сайті Prozorro, вказує, що постачальники ФОП Бова К.Г., ФОП Вовк Г.А., а також ТОВ "Сумська продуктова компанія" не мають відповідних експлуатаційних дозволів та реєстрації потужностей, а також погодження Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужбою).

Тож, цілком імовірно, що Тростянецькою міською радою в особі її відділу освіти вчинено ряд діянь, які можуть містити ознаки зловживання службовим становищем. А саме - укладено сумнівні договори про закупівлю продуктів харчування та сировини до навчальних закладів освіти. І йдеться не лише про недотримання певних бюрократичних процедур, прописаних у нормативних актах, а й про безпеку дитячого харчування.

Аби попередити шкоду здоров’ю та життю дітей, які харчуються в освітніх закладах Тростянецької міської ради, а також для запобігання зловживань владою та службовим становищем, Сумська обласна рада підтримала депутатський запит, в якому міститься прохання до силових структур та Держпродспоживслужби провести аудити/перевірки постачальників сировини та продуктів харчування ФОП Бови К.Г, ФОП Вовк Г. А. та ТОВ «Сумська продуктова компанія». А дії відділу освіти перевірять на предмет їх відповідності до Закону України "Про запобігання корупції" та Кримінального Кодексу України.  

Комментариев: 0
Добавить комментарий