Депутатський бойкот: три з чотирьох фракцій Тростянецької міської ради у повних складах проігнорували чергове пленарне засідання

Четверте пленарне засідання 7-ї сесії Тростянецької міської ради Сумської області, що відбулося два дні тому, по-праву можна вважати сенсаційним. Адже із зареєстрованих у міській раді чотирьох депутатських фракцій, три з них у повних складах на засідання не з`явилися. Це фракція партії «Наш край» - 6 депутатів, ОПЗЖ і «Слуга народу» - по три депутати в кожній. В залі засідань з 26 обраних були лише представники однієї фракції - правлячої «Сили людей», що складається з 14 депутатів плюс міський голова.

Причину неявки депутатів на сесію пояснили лідери фракцій – Володимир Бурлака («Слуга народу»), Інна Борисенко («Наш край) та Оксана Заяц (ОПЗЖ), які сьогодні, 23 квітня, офіційно передали до апарату міської ради спільне депутатське звернення.

Вони пояснили меру, що вже втомилися від його постійних «ініціатив» проводити позапланові збори, позачергові сесії та термінові засідання постійних комісій, де часто-густо рішення пропонуються з голосу, проекти документів на руки даються в день проведення засідань, а тому у депутатів практично немає часу навіть досконало вивчити те, за що їм пропонується голосувати.

«… Упродовж роботи Тростянецької міської ради 8-го скликання майже всі сесії були позачерговими, деякі сесії (включаючи поточну) складались із 4-х пленарних засідань, хоча цьому не надавалося жодного вагомого обґрунтування. Також відбувались чисельні переноси пленарних засідань без жодних пояснень. На сайті міської ради систематично не розміщувались проекти рішень або рішення розміщувались без додатків, всупереч статті 20 відповідного Регламенту» - говориться у депутатському зверненні.

Лідери трьох фракцій вказують міському голові, що постійні порушення регламенту з боку міського голови та апарату Тростянецької міської ради унеможливлюють своєчасне ознайомлення депутатів з проектами рішень, опрацювання документів, належну підготовку до прийняття рішення після ґрунтовного опрацювання питання, включаючи і отримання необхідних консультацій з боку помічників.

«Таким чином дії міського голови та співробітників міської ради створюють дискримінаційні умови  та штучні перешкоди для роботи депутатів» - говориться далі у зверненні.

І як результат «під час пленарного засідання міський голова тричі ставив на голосування одне й те саме питання, вдаючись до тиску на депутатів, намагаючись змінити їхню думку, погрожуючи негативним висвітленням у засобах масової інформації та фізичним впливом на них, поводився неадекватно, дозволяв собі зухвалі висловлювання в бік депутатів, надавав оцінку їх особистим якостям та громадській діяльності. Такі дії міського голови унеможливлюють плідну співпрацю на користь громади, дискредитують орган місцевого самоврядування   та створюють атмосферу, що унеможливлює виважене прийняття рішень депутатами» - вказують лідери фракцій.

І останній аргумент, чому 12 депутатів свідомо не прийшли на засідання сесії, був чисто побутовий - бо отримали запрошення на сесію після 16-00 години дня, перед сесією.

«Ми, депутати, маємо право планувати свій час, знати про проведення сесій раніше, отримувати проекти рішень заздалегідь, щоб мати можливість ознайомитись вчасно та приймати рішення не поспіхом! Ми вимагаємо поваги!», - говориться у зверненні трьох депутатських фракцій Тростянецької міської ради.

І як резюме до написаного, депутати вимагають «усунення порушень у роботі Тростянецької міської ради, своєчасне надання необхідних для належної підготовки матеріалів для опрацювання питань, що виносяться на сесії, повернення до звичайного режиму роботи органу місцевого самоврядування». А очільника Тростянецької міської ради пропонують притягнути до дисциплінарної відповідальності. 

Реакція міського голови Юрія Бови на цей документ ще невідома. Втім відома його реакція на сам факт неявки депутатів відразу трьох фракцій на останнє пленарне засідання. Він її висловив на самій сесії:


Президія міської ради на сесії


  • Громада обирала депутатів відстоювати ті чи інші інтереси. Сьогодні комусь не хочеться ходити на сесії не повідомляючи причини, - сказав Ю.Бова. 

Тепер мер причини знає. І певно, буде змушений виправлятися за некудишню організацію роботи всіх депутатів. Хоча, можливо, його і влаштовує такий собі поспіх, якщо не сказати хаос, в якому можна приймати «потрібні рішення», адже голосів «ручної» фракції для цього вистачає.

Комментариев: 0
Добавить комментарий