У Тростянці створили постійну комісію по встановленню фактів отруєння бджіл

Рішення прийняли у середу 21 квітня на сесії Тростянецької міської ради Сумської області, яке вже давно очікують, насамперед, пасічники, які несуть великі збитки від мору бджіл через застосування агровиробниками отрутохімікатів. 

Останнім часом проблема масової загибелі бджіл на Сумщині особливо загострилася. За інформацією головного управління Держпродспоживслужби у Сумській області, тільки в минулому році в різних районах області загинуло від 500 до 940 бджолосімей на понад 40 пасіках. Поліція порушила біля сотні кримінальних проваджень за статтями «Умисне знищення майна» (ч.1 ст. 194 ККУ) та «Забруднення або псування земель речовинами, шкідливими для життя та здоров'я людей та довкілля» (ч.1. ст. 239). 

Тростянецька громада – не виняток. В минулому році зареєстровано до десятка повідомлень щодо масової загибелі бджіл. Тому міська рада вирішила йти на випереджання. І доки активної роботі на полях аграріями не ведеться, створила постійно діючу комісію по встановленню фактів отруєння бджіл. Працюватиме вона спільно з агровиробниками і громадською організацією бджільників. Головою комісії призначено одного із заступників міського голови.

Серед завдань комісії буде не тільки вивчення фактів і причин загибелі бджіл, а й робота по запобігання цього явища з боку фізичних та юридичних осіб, які застосовують засоби захисту рослин на сільгоспроботах. Відповідно до Закону України "Про бджільництво" ті зобов'язані не пізніше, ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації повідомляти про це населення, що проживає на території в межах десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

Згідно з "Інструкцією щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл", препарати застосовуються у період відсутності льоту комах у ранкові або вечірні години. Не допускають обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

За всім цим і буде спостерігати комісія по встановленню фактів отруєння бджіл.

Комментариев: 0
Добавить комментарий