З подачі депутатів Тростянецькі правоохоронці розслідують зловживання на комунальній воді

Чому у Тростянці Сумської області одні з найвищих тарифів на воду, споживачі дисципліновано їх сплачують, але при цьому люди не відчувають покращення якості послуг? Знайти на питання відповіді користувачам комунальних водогонів допомагають не тільки місцеві депутати та громадські активісти. Віднедавна долучилися до цієї справи і правоохоронні органи, які по факту зловживання службовим становище зі сторони посадових осіб Тростянецького водоканалу під час придбання обладнання для потреб водяних свердловин, розпочали службове розслідування. Ведуть його слідчі відділення поліції №1 Головного управління Нацполіції в Сумській області. 

Першими звернули увагу на цю проблему депутати від партії «Наш край» Віктор Бочкарьов з Тростянецької міської ради та Валерій Партала – депутат Охтирської районної ради. Обоє переконані, що у Тростянці місцеві жителі переплачують за воду, яку їм поставляє комунальне підприємство міської ради "Тростянецькомунсервіс». 

В доходах підприємства "Тростянецькомунсервіс" найбільшу питому вагу займають доходи, отримані від надання комунальних послуг населенню. Саме тому, рівень оплати послуг населенням є надзвичайно важливим фактором в діяльності підприємства для забезпечення стабільності його роботи. І населення комунальників не підводить - справно сплачує по виставленим тарифам.


Натомість адекватної віддачі люди не відчувають - якість води низька, ще й пориви на водогонах чи не кожні три дні трапляються. Тому протягом минулого року по КП «ТКС» втрати води з піднятих зі свердловин за минулий рік 306,5 тис. м3, складають 104,9 тис. м3 або 34,2%. Причиною втрат є ті самі пориви, кількість яких за звітний період – 84, а ще, як стверджують в самому комунальному підприємстві - нераціональне використання питної води самими споживачами, які не мають засобів обліку споживання води. 

Втім, як вважає депутат В.Бочкарьов, перш ніж звинувачувати своїх споживачів, в КП слід їм самим перестати зловживати. Так, у своєму зверненні до Охтирської місцевої прокуратури Сумської області депутат вказує, що в результаті особистого дослідження документів, які перебувають у вільному доступі, за період з 2017 по 2020 роки тендерний комітет КП "Тростянецькомунсервіс" міськради провів 6 конкурсних торгів на придбання каналізаційного насосного обладнання для обслуговування водяних свердловин. Перемогу у тих державних закупівлях здобула Київська комерційна структура - ТОВ "Гідро-Вакуум Україна", яке є дочірнім підприємством польського концерну Hydro-Vakuum, з якою в подальшому було укладено 6 договорів на закупівлю польських насосів на суму 728 тис. грн.

Депутат Тростянецької міської ради В.Бочкарьов 


Але по факту, на переконання депутата міськради, ніякими конкурсними торгами там і не пахло. Бо, як він пише у своєму зверненні - "основні параметри насосного обладнання, заявлені замовником, у повному обсязі співпадають з технічними характеристиками лише одного типу насосів, які виробляє Hydro-Vakuum, що вказує на висування дискримінаційних вимог у складі тендерної документації з метою перемоги наперед визначеного учасника - дилера польських насосів ТОВ "Гідро-Вакуум Україна".

  • Тендерні вимоги до закупівлі прописали таким чином, що характеристики підходили тільки на насоси одного виробника причому конкретної фірми, - говорить депутат Бочкарьов.

На думку депутата В.Бочкарьова, це є порушенням антиконкурентного законодавства з боку членів тендерного комітету КП "Тростянецькомунсервіс", які "підлаштували" торги під одного учасника. При цьому депутат не виключає, що закупівля насосного обладнання відбулася за завищеними цінами.


Крім того, після доставки придбаних насосів та монтажу, виявилася їх тривала технічна непридатність до використання. Як наслідок – їх часті поломки. Довелося обладнання ремонтувати, причому у тому ж ТОВ "Гідро-Вакуум Україна". І знову КП "Тростянецькомунсервіс" виклав "кругленьку" суму за ремонт - 243,4 тис. грн.

Депутат Охтирської районної ради В.Партала 

Депутат Охтирської районної ради від Тростянця Валерій Партала до проблем з «мутними» тендерами додає і внутрігосподарську халатність на водоканалі. 

  • В минулому році цим підприємством було сплачено 905 тис. грн. штрафу за нанесену екології шкоду. А сталася ця шкода через неналежне утримання мереж, відсутність розвитку інфраструктури. І все це лягає на плечі пересічних мешканців громади, які платять за воду, а послугу належної якості взамін не отримують, - говорить депутат В.Партала. 

В КП «Тростянецькомунсервіс» не заперечують тісного співробітництва з ТОВ "Гідро-Вакуум Україна", але при цьому вважають, що жодних порушень під час державних закупівель не було.

  • Ми мали право закупляти в межах виділеної суми шляхом укладання прямих договорів, і ніякого порушення законодавства там немає, - говорить директор КП «Тростянецькомунсервіс» Андрій Самодай.


Відповіді ж на ці питання мають дати правоохоронні органи, де вже відкриті відповідні кримінальні провадження і ведеться досудове розслідування.

Комментариев: 0
Добавить комментарий