ТРОСТЯНЕЦЬКА МІСЬКА РАДА ПЕРЕТВОРЮЄТЬСЯ НА РИНГ, або чому Бова все частіше ховається від публічності

Третє пленарне засідання 6-ї сесії почалося з демонстрації «кіно», відзнятого буквально за кілька хвилин до цього в коридорі Тростянецької міськради. Сюжет простий – приватна охорона мера скручує руки заступнику голови Охтирської районної ради Валерію Парталі, валить його на підлогу, травить сльозогінним газом і нарешті виставляє за двері державної установи. Закриваються двері і перед ще одним депутатом райради – Олександром Курпілем. Обидва - від опозиційної до мера партії «Наш край».

Тростянецька міська рада на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці подає ці події так, ніби це заступник голови Охтирської районної ради вчинив бійку. Ю.Бова на сесії деталізує:

«… Стався безпрецедентний за всю історію нашої життєдіяльності міста випадок, не випадок, а провокація, яка була влаштована партійцями і якимись людьми, які були з партійцями «Нашого краю» з використанням сльозогінного чи якогось там газу. У нас ніколи ще не було в будівлі міської ради використання таких речей, які не повинні бути в державних установах. Давайте подивимося відео. І відповідну реакцію, думаю, ми должні продемонструвати у зверненні до правоохоронних органів щодо притягнення до адміністративної чи кримінальної відповідальності тих осіб, які вчиняли такі дії», - казав на тій скандальній сесії міськради Ю.Бова.

І тут міський голова має рацію - тільки з точністю до навпаки. 

По-перше, в стінах міськради дійсно відбувся «безпрецедентний за всю історію життєдіяльності міста випадок» - вже друге пленарне засідання чомусь проходить у закритому режимі, причому без будь-яких на те поважних причин. У інтерв`ю телеканалу «UA Суми» Ю.Бова так це пояснює:

  • Чому сесія у нас іде в закритому режимі? Через карантинні питання ну і через провокації, які були на минулій сесії, коли його (Парталу - прим. редакції) видаляли із сесійної зали за погрози, -  пояснював Ю.Бова.

Тільки якщо «через карантин», то чому 15 січня ц.р., коли відбувалося перше пленарне засідання 6-ї сесії міськради, а по всій країні якраз діяв найвищий рівень карантину - локдаун, пленарне засідання проводили у відкритому режимі? Чи не дивно? 

По-друге, мер правий, що "в стінах міськради відбулася провокація". Тільки маніпулює Бова, що влаштував її заступник голови Охтирської районної ради Валерій Партала. 

  • Я, як заступник голови Охтирської районної ради, разом з моїм колегою-депутатом районної ради Олександром Курпілем прийшли в міськраду, аби взяти участь у роботі сесії, - говорить Валерій Партала. -  Як відомо, Тростянецька ОТГ входить до складу Охтирського району. Ми обидва обиралися до районної ради виборцями Тростянецької громади і тому маємо повне право бути присутніми на сесіях Тростянецької міськради. 

Але раптом перед заступником голови Охтирської районної ради двері до сесійного залу зачинили. І показали йому на вихід. Зрозуміло, Парталі це не сподобалося і він спробував прорватися в зал засідань. Не вийшло. Сили були нерівні.  Тому навряд чи можна говорити, що провокацію влаштував Партала, її влаштували проти нього – депутата і посадовця такого ж органу місцевого самоврядування, як і міськрада. Тільки районного. 

Чому побоявся Бова присутності Партали на сесії? Можливо у того заграли нотки особистої антипатії до політичного опонента. Можливо, він побоявся, що Партала на сесії буде виступати, як закріплений за Тростянцем заступник голови Охтирської райради.

До речі, це вже друге пленарне засідання, де участь районних депутатів від «Нашого краю» блокується «Силою людей» і мером Бовою. Тільки на попередньому пленарному засіданні все обійшлося мирно. А 4 лютого в хід вже пішла сила і образи. Так, одна з ярих фанаток «Сили людей» Галина Іговська, яка теж була у вирі «коридорних» розбірок, Парталі і Курпілю відверто заявила:

  • Ви депутати районної ради, а тут ви не депутати, - сказала Іговська.

Тут доречно нагадати пані, що за Законом України "Про статус депутатів місцевих рад" обидва районні депутати, рівно як і депутати обласної ради, можуть бути присутніми на будь-якій сесії в межах території ради, на якій обрані (а обрані Партала і Курпіль в межах Тростянецької ОТГ). Крім того, кожен з них на цих сесіях мають і право дорадчого голосу - згідно п.2 ст.11. цього ж закону. 

По-третє, правий Бова і в тому, що ще «ніколи не було в будівлі міської ради використання таких речей, які не повинні бути в державних установах». Так, на відео можна чітко побачити і почути, як керівник громадського формування «Сила і честь» А.Касьянов дає наказ своїм підлеглим застосовувати проти Партали сльозогінний газ: 

  • Применяй газ!, - кричав він, коли районного депутата підлеглі Касьянова нарешті завалили на підлогу.

Видно на відео і те, як Касьянов особисто розпускає руки проти депутата. 

І це при тому, що в стінах міськради не повинно бути ніяких приватних охоронних структур, крім поліції. За статусом громадське формування «Сила і честь» має займатися патрулюванням вулиць, а ніяк не особистою охороною Ю.Бови. Але на практиці цивільні охоронці цієї організації у військових камуфляжах постійно перебувають там, де з`являється Бова, "допомагали" вони йому і на виборах, "спостерігаючи" за ходом голосування, підміняючи поліцію. Така відданість щедро оцінювалась і оцінюється сьогодні мером - це громадське формування кожного року має фінансування з міського бюджету у кілька сотень тисяч гривень. 

Коли пристрасті з видаленням двох районних депутатів із приміщення міськради вляглися, то Бова на тій «закритій» сесії пообіцяв наступного разу її «привідкрити». Але для цього, як він сам сказав, «всі, хто хоче прийти до нас на сесію, подайте за три дні ваше звернення, з якого питання чи з якого приводу ви хочете прийти на сесію, і ми будемо намагатися максимально врахувати і забезпечити можливість присутності чи депутатів районної ради, чи інших людей, чи інший зал готувати, коли буде 50 чи 100 заявок, щоб всі мали можливість розмістити…».

Смішно було чути від мера готовність пустити на сесію сотню людей, коли по факту він боїться присутності навіть двох…  


І по-четверте, в чому мер правий, так це в тому, що «…ми должні продемонструвати у зверненні до правоохоронних органів щодо притягнення до адміністративної чи кримінальної відповідальності тих осіб, які вчиняли такі дії». Звернення до поліції депутати на сесії прийняли. Але що написано в ньому – невідомо. «Сила людей» проголосувала за неіснуючий текст - навіть не з голосу, а по стенограмі виступу Ю.Бови. Не важко здогадатися, що в ньому винним робитимуть Парталу. 

По факту конфлікту в міській раді поліція вже відкрила кримінальне провадження. Стаття в ЄРДР - «хуліганство», хоча більше підійшла б - «перешкоджання законній діяльності депутата». І цей факт вказує на позицію правоохоронців, які, як видно, бояться Бову, не наважуються поправити чиновника, який явно зарвався у намаганні створити в окремій громаді власне князівство зі своїми порядками. І вже готовий депортувати неугодних людей за "ручним" рішенням ради.

Комментариев: 0
Добавить комментарий