Всеукраїнська громадська організація ІМІ назвала недопуск кореспондентів газети "ТИЖДЕНЬ" на судове засідання - порушенням гласності судового процесу

На факт, що журналістів тростянецької газети “Тиждень” не пустити на засідання Тростянецького районного суду, відповідачем у якому є міський голова, прореагувала всеукраїнська правозахисна громадська організація - Інститут масової інформації.
Представник ІМІ в Сумській області Олексій Захарченко, провів регіональний аналіз - "ДОСТУП ЖУРНАЛІСТІВ ДО СУДІВ" і висновок такий - У СУМАХ СИТУАЦІЯ ІДЕАЛЬНА, В ОБЛАСТІ ВСЕ ЗНАЧНО ГІРШЕ.

Як пише О.Захарченко, карантинні обмеження і «локдауни», пов’язані з епідемією COVID-19, іноді створюють перешкоди для роботи журналістів. Зокрема, щодо їх доступу до судових засідань.
Якою ж є ситуація в Сумській області? Чи існує тут тенденція до закритості судової влади, Інститут масової інформації поцікавився у журналістів та представників прес-служб судів.
Як виявилося, у місті Суми існує цілком налагоджена і комфортна співпраця між судами і представниками засобів масової інформації. Карантин не став приводом для того, щоб обмежити доступ медіа до судів. Це підтверджують усі опитані представники сумських судових установ.
«Проблем із доступом журналістів у нас не було. Ми завжди домовлялися, і якщо журналісти, наприклад, просять у нас надати пресреліз чи відеозапис засідання, ми обов’язково надаємо. Хоча взагалі до нас не часто ходять представники ЗМІ, лише якщо якісь цікаві справи», – говорить речниця Сумського окружного адміністративного суду Анна Лемешенко.
«Такого, щоб журналісти намагалися потрапити на судове засідання і не змогли – не було. На початку ми робили онлайн-трансляції судових засідань. Але журналісти якщо хотіли, то завжди потрапляли на судові засідання. Жодних скарг щодо цього не було», – підтверджує слова колежанки прес-секретарка Зарічного районного суду м. Суми Наталія Сидоренко.
«Жодних проблем не виникало. Ми маємо відповідну інструкцію, щоб якомога більше перевести все у формат відеоконференцій, і багато судів перейшли на цю програму, але хто із журналістів хотів – завжди приходив. І ми завжди дозволяли. Вимірювали температуру, перевіряли наявність засобів захисту, і всі заходили», – пояснює прес-секретарка Господарського суду Сумської області Марина Фільченко.
«У нас було розпорядження голови суду про обмеження доступу у зв’язку з карантином, проте ми намагалися пускати всіх, якщо було не дуже багато журналістів. Єдине, що з дотриманням карантинних обмежень – маски, рукавички і відповідна відстань. В принципі, таких випадків, щоб не пускали, не було. Одного разу прийшло багато журналістів, і ми запустили в зал операторів з камерами, а журналісти, які з ними прийшли, чекали за межами залу. Але це був єдиний випадок, до того ж, це засідання було перенесене, і вже на наступне ми пускали усіх журналістів. Жодних скарг щодо цього не надходило», – говорить прес-секретарка Сумського апеляційного суду Катерина Співак.

Отже, ситуація у Сумах є цілком комфортною і для журналістів, і для судів. А якою вона є в інших містах області? Зокрема, проблемним для журналістів містом виглядає Тростянець, адже із трьох кримінальних проваджень, порушених Нацполіцією минулого року щодо перешкоджання діяльності журналістів, два були зафіксовані у Тростянецькій громаді.
ІМІ звернувся за коментарем до редактора тростянецької газети «Тиждень» Павла Зленка – і не помилився. Саме там і виникли проблеми із доступом представників медіа до суду.
«26 січня у Тростянецькому районному суді Сумської області мав відбуватися розгляд справи, відповідачем у якій є міський голова Юрій Бова, – розповідає Павло Зленко. – Поблизу суду активісти у зв’язку з цим проводили пікетування, яке розпочалося о 9:00, о 9:15 мало починатися судове засідання. Наше медіа проводило онлайн-трасляцію пікету, а коли ми намагалися потрапити на судове засідання – нас не пустили до залу, пославшись на карантинні обмеження, і запропонували користуватися онлайн-трансляцією. Але там не всіх чутно, і ми не бачимо сторони, реакцію адвоката, і навіть не можемо після закінчення взяти коментарі – адже учасники засідання можуть вийти з іншого входу суду, враховуючи, що під судом відбувається пікет».
Прес-секретарка Тростянецького районного суду Інна Самодай повідомила регіональному представнику ІМІ в Сумській області, що у зв’язку з карантинним режимом, встановленим в Україні, головою суду винесений наказ стосовно особливого режиму пропуску осіб на судові засідання. Допускаються лише учасники по справі, а особи, які не є учасниками, не мають права входу до приміщення. «У нас діє особливий судовий режим на всі судові засідання, без винятку», – заявила Інна Самодай.
На зауваження, що такі дії є незаконними і перешкоджають законній професійній діяльності журналістів, представниця суду пообіцяла розібратися у питанні.
Отже, як бачимо, ситуація із доступом представників медіа Сумщини до судових засідань не є однозначною. Про ситуацію у Тростянці розповіли інші ЗМІ, в т.ч. і електронні. 
Фахівці ІМІ вказують, що недопуск журналістів на відкрите судове засідання, зокрема з посиланнями на карантинні обмеження, є неправомірним, якщо тільки журналіст не порушує вимог карантину, наприклад намагається перебувати в приміщенні суду без засобів індивідуального захисту або має явні ознаки гострого респіраторного захворювання.
Недопуск журналіста без належних правових підстав у залу судового засідання є перешкоджанням законній професійній діяльності журналіста, а отже кримінальним правопорушенням, передбаченим статтею 171 Кримінального кодексу України. А якщо такий недопуск вчиняє суддя, це додатково є підставою для дисциплінарної відповідальності судді за порушення гласності судового процесу відповідно до статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».
Комментариев: 0
Добавить комментарий