ЛІКАРНІ ТРОСТЯНЕЦЬКОЇ ОТГ ВІДМОВИЛИ ФАХІВЦЯМ КИЇВСЬКОГО ІНСТИТУТУ СЕРЦЯ ПРОВЕСТИ ОБСТЕЖЕННЯ ТРОСТЯНЧАН. СОВІСТЬ Є???

Провідні лікарі столичного Інституту серця на чолі з директором Борисом Тодуровим на цьому тижні проводять в обласному центрі та у містах Сумщини безкоштовні прийоми людей. На 20 вересня планували провести такі прийоми у Тростянці. Але ні міська лікарня, ні центр первинної медико-санітарної медицини (колишня залізнична лікарня) відмовили у наданні приміщень столичним фахівцям.  



Прийоми людей відбуваються в рамках проєкту "Наш край: здоров'я мешканців Сумщини", започаткованого Благодійним фондом народного депутата України А.Деркача. Завдяки наполегливості тростянецьких активістів партії "Наш край", 20 вересня фахівці Інституту погодилися приїхати у Тростянець, аби провести в місті прийоми людей з хворобами серця чи їх симптомами, проконсультуватися.Попередньо обговорювалася можливість провести такі прийоми-консультації у Тростянці на базі або міської лікарні, або міського центру первинної медико-санітарної допомоги (колишня залізнична лікарня). 
Однак, коли до них звернулися з такою пропозицією, керівники міських лікарень виявилася неспроможними скористатися такою унікальною можливістю поліпшити здоров`я людей.

- Особисто я зустрічався з керівниками обох цих установ з приводу надання окремого кабінету на один день, аби там організувати прийоми і медичні обстеження людей. І в обох установах відмовилися,  - розповідає активіст партії "Наш край" Микола Васильович Мірошниченко. - Гендиректор міської лі­кар­ні Анатолій Плахтиря мотивував відмову організувати у себе обстеження людей тим, що їхня установа визначена опорною для госпіталізації хворих на COVID-19. Але ж всі знають, що тут не тільки лікують інфекційних хворих, водночас працюють і відділення інших профілів. А головна лікарка амбулаторії первинної медицини Світлана Лобода свою відмову пояснила тим, що в цей день лікарня … не працює. Неділя - вихідний.

Дивно чути аргументи лікарів, які відмовляють своїм колегам - фахівцям найвищого рівня, дати людям можливість отримати медичну підтримку чи консультацію. Дивно чути, як керівників тростянецьких лікарень лякає робота у вихідний на здоров`я своїх же людей. Перетрудилися, чи що? Тільки чомусь київських лікарів вихідний не лякає.Адже за словами тієї ж Світлани Лободи, у нас в районі кардіолога немає, а бажаючих пройти обстеження у такого фахівця - багато. В переважній більшості серцеві хвороби мають люди старшого віку, які не мають ні здоров`я, ні грошей для поїздок до дорогих клінік Сум, Харкова чи Києва.Втім, навряд чи кому не зрозуміла справжня причина відмов керівників Тростянецьких лікарень у проведенні прийому фахівцями київського Інституту серця - це позиція мера Бови. Навряд чи йому сподобається, що не він це організував, що не його партія виступила з такою ініціативою. А якщо не він і не його партія - то ніякої згоди на благодійні акції у Тростянці ніхто не отримає. Нехай люди і далі хворіють - а не можна.

Це так у Тростянці. А в інших містах для таких фахівців всі умови створюють. На сьогодні вже 25 тисяч людей отримали медичну підтримку від Інституту серця. З них 12 тисяч - це діти. Всі вони мали змогу діагностуватися у провідних ортопедів завдяки програмі "Дитячий ортопед".

А в Тростянці на людей просто наплювали, залишивши їх наодинці з проблемами і хворобами. Очевидно тому, що у нас чиновники звикли дивитися на медицину тільки через призму отримання "своїх відсотків". Тут варто згадати відкриту проти керівників Тростянецької міськради кримінальної справи по відмиванню грошей на захисних масках, закуплених за бюджетні гроші. В області тривають перевірки по закупівлі апаратів штучної вентиляції легень по завищених цінах. У Тростянецьку лікарні такі апарати теж куплялися і не зайвим було б теж перевірити, по яким цінам.

Ось така на жаль реальністьІ все ж 20 вересня фахівці Інститут серця в нашому районі працюватимуть. І прийом людей проведуть. Тільки відбудеться це не в Тростянці, а в Білці, де погодились відчинити лікарню в неділю і надати кабінет для прийому і огляду людей.

А тепер скажіть після всього цього: спроможна чи ні тростянецька влада вирішувати таке питання, як охорона здоров`я громадян? Навряд чи. Люди сьогодні залишились наодинці з проблемами та своїми хворобами. А медицина все більше і більше стає відірваною від реального життя людей.

Комментариев: 0
Добавить комментарий