У Глухові бутулізм: чоловік невдало поїв вяленого коропа

Нещодавно був зареєстрований випадок зараження ботулізмом мешканця міста Глухів Сумської області. Захворювання сталося внаслідок вживання постраждалим коропа в’яленого непатраного домашнього приготування власноруч. 

Інфікування відбувається в результаті вживання продуктів харчування, які були заражені власне токсином ботулізму, чи збудниками цього захворювання. Як правило, такими продуктами є консерви, м'ясо, ковбасні вироби та риба, в основному непатрана.

Ботулізм - це важке інфекційне захворювання, яке протікає дуже гостро. Його збудником є бактерія Clostridium botulinum, яка виділяє ботулотоксин - найсильніший з відомих науці органічних токсинів. Він витримує температуру до 120 °С та характеризується ураженням нервової систем. Токсин практично миттєво вражає нервову систему і викликає сильне отруєння всього організму. Уже в перші години після інфікування хворий відчуває себе дуже ослабленим, його буде лихоманити, з'являється дискомфорт у шлунку.

        Симптоми ботулізму

         При гострій фазі захворювання воно проявляється наступними симптомами: біль в животі; нудота; діарея; здуття живота, запор; головний біль; температура тіла підвищується й знижується через добу; нездужання і загальна слабкість; порушення в роботі серця.

          Головними симптомами, які відрізняють ботулізм від харчового отруєння є: двоїння в очах, інші порушення зору; слабка реакція зіниць на світловий подразник; слабкість у м'язах, починається з потиличних; хворий погано утримує голову вертикально; зміна тембру голосу; обличчя стає малоемоційним, схожим на маску; важко ковтати і висовувати язика; дихання поверхневе; млявість, при цьому чутливість зберігається; слизова ротової порожнини має яскраво-червоний колір; сухість у роті; на корені язика накопичується слиз. Якщо ці симптоми з’являються, необхідно негайно викликати швидку допомогу.

Профілактика захворювання

Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання: в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м'ясних та грибних консерв, в т.ч. консервів домашнього виробництва, якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Пам'ятайте, що мікроби ботулізму живуть у грунті, а розмножуються і виділяють отруту в умовах, коли немає кисню. Небезпеку представляють консервовані гриби, недостатньо очищені від землі, де можуть зберігатися спори, м'ясні та рибні консерви з бомбажних (здуття) консервних банок. 

        Лікування ботулізму

     Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків - введення ботулінічного антитоксину (сироватки, імуноглобуліну).


Тростянецьке районне управління ГУ ДПСС в Сумській області 

Комментариев: 0
Добавить комментарий