БИТВА за ОТГ - 1:2 на користь Боромлі

Минула неділя, незважаючи на рекордні зимові мінуси на вулиці, була в громадському середовищі чи не найспекотнішою. В Білці, Криничному і Люджі відбулися громадські зустрічі з питання: до кого цим сільським радам приєднуватися - до Тростянця чи Боромлі? Попередньо, оцінюючі характер зборів і настрої людей, у цьому трьохраундовому «поєдинку» з рахунком 1:2 веде Боромля. Остаточні результати будуть відомі тільки коли їх оприлюднить організатор опитування - народний депутат Микола Задорожній, який крім усього взяв на себе і функцію підрахунку підписів. 
Візуально було очевидним, що в Білці більш, ніж переконливо, Тростянець «обіграв» Боромлю. В Криничному вже переважала прихильність до Боромлі. А в Люджі мешканці цієї сільської громади, що називається, «розтерли» тростянецького мера, віддавши беззаперечну перевагу Боромлянській ОТГ. 

Історії цього тривалого протистояння триває з 2017 року. Від того часу, три сільські ради – Криничанська, Люджанська і Білківська – в законний спосіб здобули право приєднатися до Боромлянської ОТГ. Але питання спочатку довго не виносили на сесію облради, а потім у рекомендованій методології створення спроможних громад, знайшли лазівки, по яким ці три громади можуть бути і у складі Тростянецької ОТГ.
І виникла певна юридична колізія. Обидві сторони, визнані спроможними для існування і подальшого розвитку, вправі були розраховувати на Більківську, Криничанську і Люджанську сільські ради. Суперечки за це між ними дійшли навіть до столиці - до міністерства розвитку громад. На одному із засідань саме в міністерстві народний депутат Микола Задорожній і запропонував провести в цих трьох спірних сільських радах зустрічі людей, аби дати їм ще раз можливість проявити свою прихильність підписами в підписних листах до тієї чи іншої ОТГ. Ця ініціатива була підтримана в мінрегіоні.

  • Ми вирішили ще раз спитати думку жителів громад, не тільки депутатів і голів рад, а саме рядових мешканців, - каже народний депутат. – Я вважаю цю позицію вірною, бо саме люди повинні вирішувати свою долю. Найперше, шо я хотів би відчути, це максимально спокійно і зважену позицію людей, які на підтвердження могли поставили свій підпис у підписних листах – чи то за Тростянець, чи за Боромлю.
Задорожній сам підготував і звернення, яке зачитував на кожній зустрічі. «Просимо підтримати позицію та вибір мешканців громади та клопотати перед міністерством розвитку громад та територій України про приєднання Білківської, Криничанської та Люджанської сільських рад до однієї чи іншої з ОТГ та внесення змін до перспективного плану формування громад Сумської області» - зазначалося, зокрема, у цьому зверненні.
Самі зустрічі проходили недовго: Задорожній їх відкриває, потім у кожного голови ОТГ було 15 хвилин на виступи та відповіді на запитання, далі короткий коментар голови сільради, де проходила зустріч і потім – сама процедура підписання.
По дві години відводилось на кожну зустріч. З самого ранку в Білці, по обіді - у Криничному, і заключна зустріч – о 14-й - в Люджі. В усіх трьох селах зібрання проходили при максимальній активності людей. Сільські будинки культури заповнювалися вщент.
Очевидним було і використання адмінресурсу. Насамперед, з боку Тростянця. На ці зустрічі їхав цілий ескорт з адмінпенсоналу – працівники апарату міськради, керівники комунальних установ, окремі члени підконтрольних мерії громадських організацій і навіть депутати з Кам`янки. 
Одне з їхні завдань - розсаджуватися в різних частинах залів і гучно плескати в долоні на знак схвалення слів мера. Це створювало таку собі ілюзію шумової переваги одного оратора над іншим. 
Щоправда, вже в Люджі цей план мера не спрацював – коли група підтримки Бови з Криничного переїхали до цього села, то всі місця у місцевому клубі вже були зайняті.
Що Бова, так і Романіка цифрами і звітами людей не засипали. Розуміли, що ті вже мали власну думку і головне, що їх цікавило, це бачення світлого майбутнього в контексті їхніх інтересів. Тому люди цікавились гарантіями медичного і соціального обслуговування, перспективами ремонту доріг, транспортним сполученням. 
Наприклад, в Білці Бову конкретно попередили, щоб він «грався» з оплатою за пільговиків на залізниці, адже на їх території чотири зупинки приміського залізничного сполучення. А вже є попередження від Сумської дирекції, що за борги міськради місцеві зупинки знову відмінять. В тій же Білці одна жінка, яка працює в селі, а живе у Тростянці, поскаржилась меру на Тростянецькомунсервіс, спеціалісти якого безпричинно «відрізали» її домоволодіння від водопостачання. Мер не став з`ясовувати деталі і відразу ж пообіцяв вже наступного дня виправити ситуацію.
Своїм головним пріоритетом на сьогодні Бова називає збереження лікарні. Він навіть не виключає, що її визнають «опорною», що дозволить фінансувати видатки на неї з державного бюджету. Хоча вже є постанова уряду зовсім протилежна.
- Позавчора у нас був представниця з нацслужби здоров`я Вікторія Малютіна, яка обійшовши всі відділення лікарні, пообіцяла зробити все, щоб опорна лікарня була в Тростянці, - запевняв людей Юрій Бова.
Ще одним аргументом на користь Тростянця Бова скрізь називав малі відстані їхніх населених пунктів до Тростянця. Білка і Люджа – 5 км, Криничне – не набагато далі. «Зручніше ж людям тут отримувати послуги і всі служби традиційно розташовані в райцентрі» - каже Бова. 
Це так. Однак людей дратує, що левова частка бюджету Тростянецької ОТГ йде виключно на потреби Тростянця, причому багато в чому ті пріоритети не збігаються з пріоритетами пересічних громадян. Наприклад, фестивалі, багатомільйонні вкладення в стадіон, на якому тепер їх вже точно не пустять пограти в футбол – надто дорога травичка. А ще - незрозумілі видатки на піар, утримання чисельних засобів масової інформації, часті закордонні поїздки мера, фінансування з бюджету футбольних команд, в яких тростянчанами і «не пахне».
Та й амбіції міського голови часто суперечать здоровому глузду. Наприклад, запустила міськрада автобусний рейс до Камянки, який їде через все село Люджу. Але в самій Люджі автобус заборонили зупиняти, доки там не встановлять дві автобусні зупинки «європейського зразка з біотуалетами». Назвати це інакше, ніж глузуванням над простими селянами не можна. Згодом дві зупинки селу в рахунок соціальної угоди між 
Люджанською сільською радою і концерном «Кернел» встановили. Однак і тут мер Тростянця інформацію спотворив – розповів у своїх ЗМІ, що ті зупинки встановлені за його особистою домовленістю з агрохолдінгом. 
  • Кому потрібна така брехня? – питали у Бови люди.
Щодо аргументів Василя Романіки, то вони грунтувалися на тому, що їхня громада - сільська українська громада, яка розвивається гармонійно однаково на всій її території, без очевидної переваги в центрі. Цифри, які навів голова ОТГ, були більш, ні переконливими.
Наприклад, Жигайлівським старостинським округом за минулий рік було зібрано до сільського бюджету 4,3 млн. грн., а на саму Жигайлівку з бюджету Боромлянської громади витратили 12,7 млн. Теж саме і по Гребениківському округу – на її території заробили 4,2 млн. податків і зборів, а на розвиток Гребениківської громади в минулому році витратили 8,1 млн. І така тенденція зберігається всі три роки існування Боромлянської ОТГ. Тому вдалося підтягнути соціально-економічний розвиток приєднаних сільських рад до рівня Боромлянської.
  • Головне те, що всі кошти, які у нас є, ми вкладаємо не тільки у розвиток Боромлі, а на всі села громади. І так буде і надалі, - розповідає Василь Романіка.
Головною засторогою розвитку громади В.Романіка називає міграційну ситуацію, коли населення старіє, а молодь шукає кращої долі далеко від своєї батьківщини. Відтак, сьогодні у Жигайлівці у школі навчається 25 дітей, у Гребениківці – 40.
Але навіть дивлячись на міграцію, чим аргументи Романіки були виграшнішими від Бовиних, так це чітким баченням економічного розвитку своєї громади, створенням нових робочих місць, про що Бова взагалі нічого не говорив. І це при тому, що мера Тростянця на зустрічах не раз упрікали, що саме за його мерства у Тростянці не відкрито жодного потужного промислового підприємства, а чимала кількість колись існуючих підприємств взагалі щезли з карти району – ДОК, насіннєвий, масло- і завод мінвод, ЕПП...
Натомість Боромля вже зуміла завести на свою територію два потужних промислових підприємства, і ще одне планує відкрити.

-  Є певні передумови по будівництву в селі заводу по переробці насіння на сто робочих місць. З інвесторами також розробляється програма по створенню виробництва по переробці молока, - каже очільник Боромлянської громади.
Взагалі, В.Романіка має плани створити на базі Боромлянської ОТГ потужну сільськогосподарську громаду. Важливим аргументом тут є наявність ріллі – сьогодні в Боролянській ОТГ її біля 15 тис га. Якщо зайдуть ще три сільські ради, то буде ще плюс 5 тис. І це вже серйозний потенціал.

Ось в такій атмосфері і пройшли всі три зустрічі.
Безперечним плюсом в них було те, що виборці відразу трьох сіл мали можливість зустрітися зі своїм народним депутатом. Микола Задорожній не тільки показав себе об`єктивним і неупередженим спікером, не виказуючи жодному з голів ОТГ переваг і симпатій, а й чітко слідкував, щоб дискусія не переходила ні межі етики, ні регламенту. Коли дебати біля мікрофону закінчувалися, народний депутат не уникав спілкування з людьми, відповідав на запитання, коментував останні рішення парламенту, давав поради щодо чи то дій, чи офіційних звернень людей з питань, які їх хвилювали.
Що далі? Незважаючи на те, що в публічній площині вже почали озвучуватися результати того, якій громаді і в якій кількості люди віддали свої голосів, сам Микола Задорожній радить з цим не поспішати. Бо він сам їх ще не знає. А знатиме тоді, коли перевірить всі підписні листи і буде впевнений у законності кожного. А такі застороги є.
Тому коли Ю.Бова ще на зустрічі в Криничному спробував використати свою перевагу в Білці, як аргумент для голосування, М.Задорожній відразу ж після виступу Бови попередив того, що навіть він ще не знає ніяких результатів, а Бова дозволяє собі ними вже оперувати.

  • Так не можна, - прокоментував М.Задорожній. – Всі відомості з голосами будуть зберігатися у мене. Ми перевіримо їх, чи немає «двійників», чи бодай не підкинули «липові» підписні листи. Тому результати якщо і будуть, то не раніше за тиждень.
Втім, аби Бова надалі не маніпулював результатами, і не було сумнівів у їх законності, в Криничному і Люджі всі підписні листи перед голосуванням прошили і кожен листок засвідчили печаткою сільради.
Як будуть використані результати цих зустрічей і наскільки їх можна вважати законними, то нам народний депутат на це питання відповів так:
  • Збір підписів не є остаточним рішенням і це не вибори. Але як на мене, це дорадче право голосу, яким люди показали, до якої ОТГ вони більше схильні. Результати цього голосування я потім із своїми пропозиціями передам і в Сумську ОДА, і в мінрегіон, пояснив М.Задорожній.
Ось такими виявилися громадські зустрічі. Які висновки зробить Микола Задорожній і як їх трактуватимуть в Сумах та Києві, вже дізнаємося згодом. 
Комментариев: 0
Добавить комментарий