“Хвиля гніву” на захист працюючої людини

Сумщиною прокотилися низка акцій протесту та віче, організовані профспілками. Активісти її назвали  “хвилею гніву” в знак протесту проти наступу на права трудящих. Йдеться про проект закону про працю, який нова влада має намір ухвалити.

У Тростянці тему підхопили депутати районної ради за ініціативи голови райкому профспілки працівників агропромислового комплексу, депутата районної ради від Опоблоку Івана Колодки. Виступаючи з трибуни, він пояснив колегам причину такого спротиву законопроєкту “Про працю” та внесенним змінам до законодавчих актів щодо професійних спілок.

Щоправда, депутати не стали у своєму зверненні торкатися персоналій, які ті законопроєкти внесли і упустили з рішення вимогу звільнення зокрема міністра економіки   Тимофія Милованова та відкликання з посади голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галину Третьякову. А ось по законопроєктам районні депутати пройшлися, мов бульдозером.

За словами Івана Колодки, законопроєкт не відповідає задекларованій меті – створенню умов для легкого працевлаштування, комфортної праці та збільшення доходів працівників. Натомість, може мати катастрофічні наслідки для працівників та української економіки, адже не сприятиме залученню іноземних інвестицій, зробить декваліфікацію підприємств незворотною, не поверне з-за кордону наших співгромадян. Навпаки, посилить трудову міграцію, особливо молоді до сусідніх країн, де законні гарантії захисту праці на порядок вищі.

  • Ми згодні на те, що проєкт потрібно змінювати, що "КЗоТ" треба осучаснити, а не порушуючи ні Конституції. Він повинен бути погоджений і з роботодавцями, і з профспілками, - пояснив профспілковий активіст. - Цей законопроєкт, перш за все, несе звільнення людини безпідставне, тобто одна сторона захотіла звільнити – йому сьогодні не потрібні ці люди, і вони просто вивільняють за один день. 

Більшість присутніх на сесії депутатів підтримали свого колегу. На їхню думку, розроблений урядом закон про працю не захищатиме інтереси звичайного працівника. Відтак, складається враження, що нинішня влада України більше стоїть на боці олігархів і транснаціональних корпорацій, ніж на боці працюючої людини. 

До речі, як вказується в резолюції, через недолугі норми закону стосовно прав працюючої людини, Україна в цілому ризикує втратити важливу підтримку в Європі та світовій спільноті. Адже за оцінками експертів, урядовий законопроєкт серед іншого порушує 65 міжнародних конвенцій, які ратифіковані Україною. 

Іван Колодко заявив, що профспілки мають готовність до боротьби за свої трудові і соціально-економічні права, навіть закликав усіх спілчан бути готовими, якщо буде потрібно, до більш радикальних акцій.
Комментариев: 0
Добавить комментарий