МЕДИКИ БЕЗ ЗАРПЛАТИ, або як Юрій Анатолійович посварився з Миколою Яковичем


Всі два роки з моменту створення Тростянецької ОТГ міський голова тільки те і говорив на всіх нарадах і зустрічах, що найголовнішим своїм пріоритетом вважає лікарню. І раптом Тростянецька лікарня стала єдиним медзакладом на всю область, де медики до нового року не отримали всієї заробленої зарплати. Юрій Бова цей факт сам визнав 24 грудня 2019 року під час другого пленарного засідання 28-ї сесії.


Міська рада ударила “по Березіну” зверненням до ... Президента

- На сьогоднішній день залишається заборгова­ність по виплаті зарплати працівникам лікарні, яка не закривається в цьому році на 2,8 млн. грн., - сказав мер на своїй сесії. Відразу ж знайшли і "крайнього" - Миколу Березіну, земляка, який на сьогодні є депутатом обласної ради, де очолює бюджетний комітет.


- Розумієте. Область не дала ні копійки. Державну субвенцію я вважаю розподілили нечесно. Чия ви­на? Я назву прямо - Березіна Миколи Яковича і його бюджетного комітету, - казав мер на сесії.

Йдеться про додаткову державну субвенцію у розмірі 22 млн. грн., яку уряд виділив наприкінці 2019 року Сумській області на покриття заборгованості перед закладами охорони здоров`я. Тростянецька ОТГ отримала з ці­єї суми 800 тис., що й здалося міській раді і особисто меру занадто мало. 


Ю.Бова свою "березінську" тезу депутатам розвивав у два заходи і хвилин по п'ятнадцять. За цей час чого тільки не сказав про Березіна. І що "…ця людина робить просто все, щоб нашкодити Тростянцю. Ось і все. Можливо він мені шкодить особисто. Я не знаю. Але шкодить він не мені, а шкодить всьому району", "… сьогодні наша лікарня виявилася заложником цього товарища, якого важко назвати товарищем, який сидить в обласній комісії і замість того, щоб помогти своєму району, яким ти колись керував, сьогодні ставить палки в колеса", "… ви розумієте, що цей же чоловік "ріже" зараз району перспективний план, вирізаючи з Тростянця три сільські ради", "…коли ми поклали в цьому році проект по школі №5 на ДФРР, нас просто викинули з цієї програми, поставивши школу на останні місця, як буд-то той проект недороблений", "…Я готовий нести відповідальність за проблеми в Тростянці, за дороги, за тротуари, за воду, за все. Будемо займатися. Але як можна займатися, коли тебе по рукам б`ють і ти маєш підтримати ту сферу, яку держава на жаль недофінансовує".

Зрештою, промова мера настільки "розігріла" депутатів, що одна з них Надія Шевлякова - депутат провладної фракції "Сила людей", запропонувала звернутися до президента, щоб той вплинув на … Березіна. Сподобалася ідея і іншому депутату - Анатолію Вовку (тесть мера). Підтримав цю пропозицію і сам Ю.Бова, який текст звернення розклав на три частини.

-        Я би звертався зараз сесією до Президента, до прем`єр-міністра, бо ці кошти виділила держава, а деякі товариші, які сидять в обласній раді, вирішили тому дати чотири, а тому вісімсот. Ми вбачаємо у цьому предвзяте відношення до Тростянецького району з боку Березіна, - резюмував міський голова на сесії.

Друга частина звернення - зволікання області з розподіленням коштів для спортмайданчика у Смородянській школі і третя - "замороження" проекту по капремонту школі №5 за рахунок коштів ДФРР.

За це і проголосували депутати міської ради. Ось тільки весь час говорили про звернення до президента, а в рішенні написали “Про звернення до Сумської обласної ради та Сумської ОДА. Згідно стенограми.” Що б це значило?



Березін відповів: “Треба спілкуватися, а не обливати брудом”

Буквально через день після сесії міськради, вже в Сумах, Бова і Березін зустрілися, як то кажуть, ли­цем до лиця - в одному залі на обласній нараді. Після неї, в кулуарах, вони знайшли один одного - і пішла "коса на камінь".

Вдаватися до сперечання двох посадовців не будемо. Позиція Бови нам ві­дома, ми її описали. Піс­ля того, як під пильним оком бовиного телебачення ці посадовці "поговорили", ми попросили Миколу Березіна дати інформацію і нам, але в спокійному руслі, конкретно по кожному мі­сь­к­радівському звинуваченню. 


- Мер Тростянця каже, що ви настільки не любите свій район, що скрізь ставите "палки в колеса": через вас сталося недофінансування зарплат медикам, коли з виділеної області 22 млн. грн. додаткової субвенції, ви затвердили Тростянцю всього 800 тис. Також Бова вас звинувачує в гальмуванні будівництва спортивного майданчика в Смородиному. А також, що не дали зеленого світла в капремонті школи №5. Згодні?

- Давайте  по порядку, - каже М.Березін. - Спочатку по медичним проблемам. Я працюю головою бюджетного комітету Сум­ської обласної ради і всю цю "кухню" добре знаю по всій області. То ж, згідно фінансових звітів місячний фонд оплати праці медичним працівникам Тростянецької ОТГ складає біля 2,6 млн. грн. Перша заборгованість перед медиками Тростянця по заробі­тній платі у минулому році виникла у жовтні - 1 млн. 140 тис.  Дивимося фінансові надходження міськ­ра­ди в тому місяці - була субвенція з державного бюджету на зарплати медикам в сумі 960 тис. грн. і було власних надходжень у міськради в тому місяці біля 9,5 млн. Разом це біля 10,5 млн. Запитання: була можливість виплатити медикам зарплату 1,1 млн. заборгованості? Звичайно. Але заборгованість навіть не зменшилась - вона зросла до 1,6 млн. А за листопад Тростянецька міська рада показує заборгованість по медичним працівникам 674 тис. Тому обласна державна адміністрація, а не бюджетний комітет на чолі з Березіним, і порахувала, що місту Тростянцю достатньо субвенції у 800 тис. аби закрити всі борги перед медиками. Адже перед цим місту і Тростянецька районна рада виділила на медицину 500 тис. Не треба забувати, що в міський бюджет щомісяця надходить з державного бюджету субвенція на зарплату медпрацівникам у розмірі 1,96 млн. грн.

Тому, чому за таких умов у медиків залишалися незакритими зарплати, тут треба питати не у Березіна, а у Бови. І депутатам на сесії треба було з цим розі­братися. Очевидно, якщо гроші на зарплати медикам у міськраді були, то їх "пустили" не за призначенням. То вже нехай з`ясовують самі вони і не перекладають проблему з хворої голови на здорову. 

Я вважаю, що у депутатів міської ради і у мера Бови немає ніяких підстав, щоб звинувачувати мене у пред­­взятості до Тростянця і зокрема по виникненню заборгованості по зарпла­ті в медичній сфері. І коли у четвер звернулися до мене тростянчани, коли до нас надійшов лист ще раз додатково допомогти Тростянцю, який по області за­лишався єдиним, де були борги по зарплаті медикам, то я пізно ввечері зіб­рав свою комісію і гроші в сумі 1,8 млн. в бюджет Тростянецької ОТГ пішли. 

Тепер по коштам на спор­тмайданчик, що будується в Смородиному. Мер Тростянця звинувачує мене, що пізно наша комісія перенаправила державні кошти на цей об`єкт, лише в листопаді, коли вже зима підійшла. Але в комісію не надходять дані про те, які і скільки субвенцій перебуває на казначейських рахунках. Коли вони наді­йшли в обласний бюджет і нам в комісію передали пропозиції по їх розподіленню, ми відразу це і зробили. Взагалі, субвенції завжди приходять із запізненням - так було по коштам для телемедицини, на швидкі допомоги. Тому тут претензії необгрунтовані.

Невірно Ю.Бова інформує депутатів міськради і про те, що до обласного бюджету надходить 20% ПДФО, нам надходить ли­ше 15%. І 45 млн. цього податку від Тростянця обласний бюджет не отримував. Тому говорити треба правду.

Неправду каже Бова і по капремонту школи №5 - обласна рада не розглядає проекти на фінансування об`єктів через ДФРР - то  функція ОДА і чому там не підтримали проект Тростянця, то питати треба у губернатора. 

- То ви готові допомагати своєму рідному Тростянцю і району? - запитуємо у Березіна насамкінець.

- Так. Тільки для цього треба спілкуватися, а не обливати брудом, як це влаштували на сесії Тростянецької міської ради. Краще підтримувати зв`язки, а не ламати їх. І я про це Юрію Бові сказав дивлячись йому у вічі.

Комментариев: 0
Добавить комментарий