Сільські голови поскаржились Зеленському на ... Бову

Відразу четверо сільських голів Тростянецького району - Боромлянської ОТГ та Білківської, Криничанської, Люджанської сільських рад - звернулися до Глави держави від імені своїх громад відстояти їх законне право об`єднатися у єдину територіальну громаду.
Приблизно два роки тому, керуючись законом України " Про добровільне об'єднання територіальних громад", Білківська, Криничанська, Люджанська сільські ради, після громадських слухань та сесій своїх рад вирішили приєднатися до вже створеної, спроможної Боромлянської ОТГ. Відповідні рішення були направлені до Сумської ОДА для подальшого внесення змін до проекту перспективного плану Сумської області. Дані рішення наших сільських рад свого часу розглядалися кількома депутатськими комісіями обласної ради, громадською радою Сумської ОДА. Всі вони підтвердили доцільність і законність рішень сільських рад щодо їх приєднання до Боромлянької ОТГ. 

Голова Боромлянської ОТГ Романіка В.М.

Але колишнім керівництвом області за губернаторства Клочка, сумським підрозділом Центру розвитку місцевого самоврядування (керівник О.Хоруженко) ці рішення громад весь цей час саботувались, зміни не вносились на розгляд сесій обласної ради і тим самим не виконувавсь закон, чим порушувались законні права громад на добровільне об'єднання. Доклав до цього зусиль і мер Тростянця Бова - всілякими інтригами та звязками з впливовими людьми в ОДА та кабміні.
До завершення децентралізації залишились лічені місяці. А законна воля трьох громад так і залишається в "замороженому стані". Ось і вирішили голови сільрад вдатися до крайньої міри - звернутися за справедливістю до Гаранта Конституції і законності нового президента В.О.Зеленського. Він же на цих гаслах прийшов на виборах до перемоги.
Голова Білківської сільради Пономаренко С.М.

У своєму зверненні до Президента голови сільських рад зазначають: "На сьогоднішній день, після змін у законодавстві, зміни до  проекту моделі адміністративно-територіального устрою Сумської області (базового рівня) вносить не обласна рада, а обласна державна адміністрація. Виконуюча обов'язки голови ОДА в Сумській області Купрейчик І.В. створила робочу групу з даного питання, в яку ввійшли фахівці облдержадміністрації, депутати обласної ради, та депутати- мажоритарники Верховної Ради України, спеціалісти районних держадміністрацій. На засіданні цієї робочої групи також було прийняте позитивне рішення про доцільність приєднання Білківської, Криничанської, Люджанської сільських рад до Боромлянької ОТГ. Відповідні документи були подані до Міністерством розвитку громад і територій України. 
І ось коли реформа системи місцевого самоврядування вийшла на завершальну стадію, ми стали свідками того, як навколо конфігурації нашої майбутньої спільної Боромлянської ОТГ почали плестися різного роду інтриги, які суперечать і закону, і волі людей. Особливо після безпосереднього втручання в формування об`єднаних громад базового рівня керівника Тростянецької ОТГ Бови Ю.А., який весь час всіляко перешкоджав приєднанню наших громад до Боромлянської ОТГ та здійснював тиск, як на наші громади, так і на районне та обласне керівництво. 

Голова Криничанської сільради Назаров М.О.

Самі через ці інтриги, після розгляду проекту адміністративно-територіального устрою Сумської області в кабміні, модель Боромлянської ОТГ чомусь було повернуте на доопрацювання, всупереч законного рішення людей і сільських рад.
27.12.2019 року в Сумській ОДА відбулася нарада за участю голів сільських рад і вже створених ОТГ, депутатів, громадськості та експертів, на якій обговорювались в тому числі і останні рекомендації, надані Міністерством розвитку громад і територій. Нас вразило і обурило, що посадовці ОДА і експерти в оцінках формування ОТГ почали віддавати переваги не нормам закону, а  "доцільностям логістики" та інше, тим самим змішуючи адміністративну реформу з іншими. 
Голова Люджанської сільради Красніков О.Г.

Ми вважаємо, що адміністративно-територіальна реформа має бути добровільним, а не нав'язаним кимось процесом. І вже остаточно формування Перспективного плану Сумської області має відповідати законам, а не чиїхось "хотєлок". Всі учасники наради погоджувались з тим, що рішення Білківської, Криничанської, Люджанської сільських рад відповідають закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад", але разом з тим не дивлячись на вище сказане, склалося враження, що при прийнятті остаточного рішення будуть керуватись не законом і волею громад, а рішенням людей, зацікавлених не в успішності реформи, а задоволення особистих інтересів. А так, як голова Тростянецької ОТГ постійно наголошує і хизується тісними взаєминами з Прем'єр міністром України Гончаруком (бо в минулому вони перебували в одній партії " Сила людей"), у нас є побоювання, що при прийнятті рішень по нашим громадам будуть керуватися чим завгодно, але не законом України " Про добровільне об'єднання територіальних громад".
Просимо Вас, як Гаранта законності і верховенства прав людей забезпечити дотримання закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад".
З повагою та надією, голова Боромлянської ОТГ В.М.Романіка, голова Білківської сільської рад С.М.Пономаренко, Криничанської - М.О.Назаров, Люджанської - О.Г.Красніков".
Комментариев: 0
Добавить комментарий