Задорожній на роздоріжжі: підтримати закон чи ... Бову?

Реформа децентралізація дійшла до стадії "цейтноту" - часу на зміни, які ще можна вносити у формування об`єднаних громад, вже майже не залишилось. І вже скоро, хто не встигне об- чи приєднатися, "заплигнувши" що називається в останній вагон цього процесу - того вже навесні наступного року "причеплять" невідомо куди і поза його волею. 
На Сумщині, а відтак і на Тростянеччині, процес об`єднання громад триває чотири останні роки. Після створення двох, так сказати, опорних - Боромлянської і Тростянецької, останнім часом відбувається хіба що квола імітація приєднавчих процесів. А все через те, що до Боромлі приєднуватися сільрадам не дають, а до Тростянця - ніхто не хоче.
У 2018 році обласна адміністрація, на яку поклали обов`язки контролю за процесом децентралізації, завершила формування перспективного плану. Його затвердили у 2018-му, а потім - доопрацьований варіант - у 2019 році. Відповідно до цього плану на Сумщині по завершенню реформи має бути 53 ОТГ. Дві з них - на території Тростянецького району.
Однак саме по нашому району і тривають дебати. Мер Тростянця не бажає "відпускати" до Боромлі  Білківську, Криничанську і Люджанську сільські ради. Між тим ці громади ще два роки тому переважною більшістю свого населення рішеннями громадських слухань, а потім і сесій їхніх сільських рад, вирішили приєднатися саме Боромлянської ОТГ. Але через штучний гальм владних обласних структур, Сумського підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування на чолі з О.Хоруженком та тростянецького мера, протягом всього цього часу законне право трьох громад Тростянецького району брутальним чином ігнорується - його не розглядали і на словах підтримуючи, на ділі не приймали ніяких рішень.
Крига, начебто, почала скресати після того, як повноваження вносити зміни до перспективних планів громад передали обласним держадміністраціям. Саме в цей час активізувалась робота робочої групи по внесенню змін до форматів ОТГ. 

Нарешті в Сумах накреслили карту адміністративно-територіальних одиниць базового рівня з включенням до Боромлянської ОТГ Білки, Криничного і Люджі. Погодилася з цим і обласна робоча група, куди входять не тільки губернаторка І.Купрейчик та представники обласної ради, а й народні депутати, в тому числі і наш Микола Задорожній. Саме його переконлива позиція на останньому засіданні щодо підтримки саме Боромлянської, а не Тростянецької ОТГ по приєднанню до неї трьох нових рад - Білківської, Криничанської і Люджанської, вселяла надію у швидке позитивне вирішення цього питання. 
В Сумах накреслили новий проект з цими змінами і направили до міністерства розвитку громад та територій України.
І ось, після розгляду в Києві перспективного плану адміністративно-територіальних об`єднань нашої області, наприкінці минулого тижні в Сумах пройшла обласна нарада, на якій ще раз обговорили спірні моменти. Нарада проходила під головуванням губернаторки І.Купрейчик та за участі народного депутата Миколи Задорожнього. Присутні чекали підтримки насамперед громад, але в більшості випадків почули діаметрально протилежні думки. Прозвучала вона і  по долі трьох наших громад - Білківської, Криничанської і Люджанської. Народний депутат Задорожній своєю позицією здивував всіх. 

- Враховуючи, що ці три громади стикаються з містом Тростянець і отримують більшість послуг в ньому, то краще все таки об`єднати їх до громади Тростянецької, - сказав народний депутат.
- Як так, кілька тижнів тому в робочій групі ви говорили зовсім протилежне, підтримуючи Боромлянську ОТГ, а тепер ви вже за Тростянець? Що змінилося за ці два тижні? - запитав у народного депутата обласний депутат Микола Березін.
Це ж запитання задали по закінченню наради і ми: чому Задорожній, як депутат, який ухвалює закони, раптом пропонує закон проігнорувати і тепер раптом йому стала ближчою позиція Юрія Бови. 

- Я не підтримую Бову. Я підтримую пропозицію, яка була озвучена на нараді 19 грудня в Києві. Я змінив думку не остаточно.  І з точки зору закону я підтримую рішення трьох сільських рад. Але були інші експерти зі сторони, які пояснили, що є логіка приєднання цих сільрад до Тростянця, зокрема, в транспортному сполученні, і я виніс це сьогодні на обговорення, - каже народний депутат.
Певно, треба прислухатися і до експертів. Тільки ось що дивно - серед присутніх на нараді в Києві чомусь був мер Тростянця Бова, а сільського голову Романіку на неї чомусь не позвали.
Втім, добре хоч те, що сам Задорожній ще точно не визначився - чи підтримувати йому закон (а значить Боромлю, Білку, Криничне і Люджу ), чи "логіку експертів" (за цим стоїть мер Тростянця Бова). 
- На сьогоднішній день я виходу точного не знаю по Боромлянському питанню. Тому що обидві сторони мають "свою правду". З точки зору закону три сільські ради - Білківська, Криничанська і Люджанська - мали б приєднатися до Боромлянської ОТГ. З точки зору логіки будівництва територіальних громад в наданні послуг, приєднання цих трьох сільських рад до Тростянця було також виправданим. Питання в тому, яке рішення ми приймемо на обласній робочій комісії,  адже вона прийме остаточне рішення, і вишле його на кабмін на затвердження. Тому питання двояке і я не можу зараз відповісти на нього - я не маю поки що однозначної відповіді.

Ось так і вийшло - влада змінилася, люди чекають, що нарешті заживемо по законам, а виходить, продовжуємо жити "по понятіям". І навіть нові депутати, яких обирали люди в сподіванні на зміни, вже керуються не волею людей, не законом, в даному випадку про добровільне об`єднання, а думкою місцевих "князьків", вибачте - "експертів" та столичних чиновників. Їм що, видніше з своїх кабінетів, як краще жити в селах Тростянецького району?
І вийшло, що до голосу людей не дослухалися. І більшість присутніх з сумом залишали стіни облдержадміністрації, бо всі зрозуміли, що рішення приймають не вони, не їхні громади, а його хтось там "зверху" - в Сумах чи Києві.

- Якби меру Бові сільські громади довіряли, то певно вони вже давно б приєдналися до міста. Однак як не вмовляє міська рада приєднуватися до неї, після Кам`янки і Зарічного, жодна з сільрад Тростянецького району не "купилася" на щедроти мера, - говорить сільський голова Люджі Олег Красніков.
З цим погоджується і сам Микола Задорожній.
- Наскільки мені відомо, більшість сільських рад Тростянецького району не хочуть приєднуватися до Тростянця саме через одіозну фігуру мера. Але ж мер, як посадовець, не вічний - будуть нові вибори і громада може собі обрати нового керманича. 
Це так, але вибори, якщо говорити про місцеві, відбудуться тільки у жовтні наступного року, а об`єднані громади по підказці сумнівних експертів "нарізаються" сьогодні. 
Учасники наради, в тому числі і з Тростянецького району, прагнули довести до столичних і обласних можновладців голос людей.
- Хто давав право таким, як пан Хоруженко, вершити долями людей? Чому подібні йому експерти мають впливати на формування громад? Якщо  так, то сама реформа добровільного об`єднання втрачає свою доцільність, - вважає голова Боромлянської ОТГ Василь Романіка. 
- Два роки в області рішення громади тримають під сукном. І бездіяльність намагаються показати, як міжособистосний конфлікт посадовців. Та немає ніякого конфлікту, є пряме порушення закону України, - говорить сільський голова Криничного Микола Назаров. 

- Села нашої громади - жителі Білки, Олексиного, Микитівки, Вишневого, Грузького , Новоселівки, Хвощової - на слуханнях прийняли рішення приєднатися до Боромлянської ОТГ. Сьогодні на цій нараді ми бачимо кілька мешканців Олексиного, незгодних з цим рішенням, які, як на мене, сюди приїхала на прохання Бови. Ось вам почерк мера Тростянця - розколотити розбрат і цим скористатися, аби прийняти рішення, яке вигідне йому, - прокоментував депутат з Білки Олександр Кулібаба.  
Ось такою була обласна нарада, на яку з надією їхали представники більшості громад області і на якій більшість з них отримали облизнів. Учасники  наради були засмучені від того, що у прийнятті важливих для їхніх громад рішень, чомусь керуються не волею людей, не законом про добровільне об`єднання. І залишається одне - дочекатися рішення, яке їм доведуть "зверху" - чи то з Сум, чи з Києва.

Комментариев: 0
Добавить комментарий