Кадрова "чистка" в Тростянецькій РДА

Життя навчило - українські реформи людей не ощасливлюють. Навпаки - "б`ють" по голові і дуже болісно. Сьогодні це на собі відчувають працівники районних адміністрації, де, мов сніжний ком, на голови держслужбовців звалилося скорочення -   3.11.19 р. відповідне рішення приймає уряд, 20.11.19 р. - Сумська ОДА і 29.11.19 р. - Тростянецька РДА.
Зміни до структури та штатних розписів апарату і структурних підрозділів просто вражаючи. Йдеться не просто про скорочення посад - про ліквідацію цілих структурних підрозділів.Простежимо це на прикладі Тростянецької РДА. 

Розпорядження №300-ОД "Про затвердження граничної чисельності працівників Тростянецької районної державної адміністрації", голова Олег Сипко підписав 27.11.19 р. 
Відтоді вже припинили своє існування управління агропромислового, економічного розвитку та житлово-комунального господарства; відділ культури, оргвідділ, відділ фінансово-господарського забезпечення, відділ документообігу апарату РДА; кілька секторів - управління персоналом та юридичних питань; центр надання адміністративних послуг; сектор містобудування та архітектури; з питань надзвичайних ситуацій, охорони праці та навколишнього природного середовища. Деякі структури перейменовані, як то фінансове управління, перейменоване на фінансовий відділ. Застосовували і метод "злиття", як наприклад, районні відділи освіти і культури.
Цікава картина зі скороченням посад. Скорочуються біля трьох десятків: з самого верху і донизу. Так, скорочено дві з трьох посад заступника голови райдержадміністрації включаючи і посаду першого заступника. Зникли посади для начальників двох управлінь і трьох начальників відділів, ліквідовані посади чотирьох керівників структурних підрозділів, як-то сектори та центри.
Директор Тростянецького районного центру зайнятості Сергій Деркач, коментуючи питання скорочення цілої групи посад в райдержадміністрації, пояснив, що формальне скорочення такої великої кількості посад не означає втрату роботи такої ж кількості працівників. Адже багато вакансій на цей час вільні - люди або взагалі не приходили на цю роботу насамперед через малу зарплату, або раніше позвільнялися, розуміючи наближення реорганізації.
Тому, як пояснив начальник районного центру зайнятості С.Г.Деркач під звільнення потрапляє трохи більше десяти державних службовців і кілька технічних працівників. 
- Ми зараз проводимо опитування і анкетування людей, посади яких скорочуються, вивчаємо профіль, де ця людина може далі  реалізувати свої знання і досвід, і підшукуємо їй нову роботу, - говорить Сергій Деркач.
Очевидно, що мають підставити свої "плечі" і об`єднані громади. Адже по великому рахунку скорочення посад в РДА - це наслідок реформи децентралізації, в рамках якої створюються об'єднані територіальні громади  Щоб не було дублювання функцій між ОТГ та РДА і було прийнято рішення про скорочення посад у виконавчій районній структурі. В нашому районі дві ОТГ - Тростянецька і Боромлянська. 
Відповідно до закону, вони не поступаються за статусом містам обласного значення, а їх бюджети безпосередньо пов'язані з державним. Для повноцінної імплементації реформи місцеві держадміністрації повинні стати префектно-наглядовими органами, а не органами загальної компетенції.
Очевидно, що в обох наших ОТГ слід пошукати робочі місця для звільнених працівників адміністрації, адже це люди з великим багажем знань і досвіду. Про це і раніше говорив голова РДА О.Д.Сипко. 
Хто ж залишається в апараті та структурних підрозділах РДА? Апарат залишиться у складі 12 держслужбовців з двома представниками керівництва (голова і заступник), відділу реєстру виборців, трьох секторів з двома працівниками в кожному (орг- фінансово-господарської діяльності та правової роботи) і одного спеціаліста з інформаційної діяльності. З структурних підрозділів залишаються фінансовий відділ, управління соціального захисту, відділ освіти, архівний, служба у справах дітей та деякі інші. Найбільшим за чисельністю є управління соціального захисту - 29 працівників.
Поки що всі працівники допрацьовують на своїх посадах - законодавство про працю вимагає попередження за два місяці. Але вже з початку березня в районній державній адміністрації працівників значно поменшає. І дуже хотілося б, щоб ці ресурси були використані належним чином, адже це висококваліфіковані фахівці з достатнім досвідом роботи. 


Комментариев: 0
Добавить комментарий