ЛОХОТРОН ВІД "КУПРЕЙЧИК і К", або владний "заколот" проти Боромлянської ОТГ

Що найбільше злить простих людей у владі, так це брехливість, вибачте, невідповідність слів і дій, можновладців. Наобіцяють, запевнять - а не зроблять. А якщо й зроблять, то так, як вигідно їм. Розводять людей, як лохів.

Саме так нещодавно вчинила обласна влада з відразу чотирма громадами Тростянецького району. Вже понад півтора роки в кабінетах облдержадміністрації перебувають документи на приєднання до Боромлянської громади  трьох сільрад - Білківської, Криничанської і Люджанської. Селяни зробили все по закону - провели громадські слухання, на сесіях сільрад прийняли рішення, передали до ОДА всі необхідні документи для внесення змін до перспективного плану формування об`єднаних громад області. Готовий до такого рішення і підтримує голова Боромлянської ОТГ Василь Романіка.

І раптом на цьому процес зупинився. Місяць громади чекають, три, півроку, рік, півтора роки… Час минав, а обласна адміністрація так і не подавала проект рішення на обласну сесію про приєднання трьох нових сільрад до Боромлянської ОТГ. "Ми не могли зрозуміти, що заважає прийняти рішення, адже все для цього готове", - коментує сільський голова Білківської сільської ради Сергій Пономаренко.
Що тільки не робили сільські голови і активісти, щоб розворушити це "болото". Нічого не виходило. Їздили керівники громад до голови обласної ради В.Токаря, просили підключитись до процесу обласного депутата-земляка М.Березіна, не раз бували в обласній адміністрації - говорили і з начальником департаменту, що мав би підготувати проект рішення на обласну раду - О.Сітаком. На словах обіцяє, на ділі - знаходить постійні причини для відволікання вирішення питання.
Двічі тільки протягом останнього часу їздили сільські голови і активісти сільських громад до в.о. губернаторки Ірини Купрейчик.
І ось нарешті лід, як-то кажуть, почав скресати. На одній з жовтневих зустрічей голова ОДА заявила - проект рішення про розширення Боромлянської ОТГ переданий в обласну раду, чекайте на сесію.

Більше того, О.Сітак показав погоджений вже на рівні міністерства формат Боромлянської ОТГ - і там вже значаться в ній Боромлянська, Білківська, Гребениківська, Жигайлівська, Криничанська і Люджанська сільські ради. Обласна сесія була призначена на 25 жовтня, на якій і мало б розглянутися це питання.
І раптом, мов грім серед ясного неба - Ірина Валеріївна … передумала. У своєму листі до голови обласної ради В.Токаря вона нічого не конкретизуючи, просить зняти питання з розгляду сесії - "… У зв`язку з необхідністю доопрацювання остаточної редакції проекту рішення "Про внесення змін до проекту перспективного плану формування спроможних територіальних громад Сумської області…".
Звідки "ноги ростуть" у кроці назад, стало зрозуміло буквально через день - Тростянецьке телебачення подало цю новину, як результат наполегливості міського голови Ю.Бови, обласного депутата О.Линника та директора Сумського підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування О.Хоруженка.

"Сумська ОДА у п`ятницю, 25 жовтня, планує схвалити через сесію обласної ради нову редакцію Перспективного плану формування спроможних громад Сумської області. Всі пропоновані зміни помилкові, викличуть обурення цих громад… Найбілш цинічно - це "обрізати" Тростянецьку міську ОТГ, де Юрій Бова робить надзусилля в секторальних реформах", - написав на своїй сторінці в соцмережі О.Хоруженко.

"Це взагалі був шок для багатьох жителів нашої громади і для мене особисто, що таке питання швидкоруч було підготовлене фахівцями ОДА і подане на сесію обласної ради. Бо ми попередньо розмовляли з в.о. губернатора І.Купрейчик, що для того, щоб виносити таке питання на розгляд, буде детально вивчена ситуація в кожному селі, будуть зустрічі з людьми, можливо громадські слухання, наскільки люди самі потребують приєднання до тієї чи іншої громади і яка реальна ситуація. Сьогодні уряд формує потужні громади і виявляється, що від нас беруть і відрізають три села і роблять тим самим меншу громаду, ніж вона повинна була бути…", - коментує ситуацію сам Юрій Бова.
Тільки обласний депутат О.Линник якось відсторонився від "заколоту" проти Боромлянської ОТГ, мовляв, він би на сесії і так не підтримував би це питання, але в його бойкотуванні на сесію він участі не брав.  
-    Ініціатором зняття питання з порядку денного я точно не був. Я лише один з 64 депутатів облради. А питання з порядку денного зняла виконуюча обов`язки губернатора Ірина Купрейчик, яка так вирішила в останній момент - спочатку сама внесла його, а потім сама і зняла. Хтось "переубідив" нашу виконуючу губернатора і я так розумію, що цей хтось - Юрій Анатолійович (мер Тростянця Ю.А.Бова - прим. редакції). Тому що він їздив і говорив з нею.Ось так діє наша влада - "натиснули", підлякали - і рішення змінене. 
І начхати в обласній раді та адміністрації, рівно як і в офісі реформ на добровільність створення ОТГ, на першочергове право на визначення сільських і міських громад, а не якихось "царьків", яким все мало, для яких головне, щоб задовольнити свої "хотєлки". Ось і тростянецький мер зумів губернаторці нав`язати свою думку, що в сільських радах, до яких Бова не має ніякого відношення, прийняли "неправильне" рішення - не до Боромлі їм треба, а до Тростянця. І Купрейчик пішла “на поводу” у такого “реформатора”, під сумнів поставивши  рішення громад. 
"І виходить, що люди хочуть одне, а рішення приймають чиновники зовсім інше, де можновладці переслідують власні інтереси щодо розподілу на рівні регіону сфер свого впливу.", - коментує ситуацію сільський голова Криничного Микола Назаров.

- Хай Боромлянська громада розвивається в тих межах, в яких вона сьогодні є і зазіхати на іншу територію, яка включена до іншої територіальної громади, це просто некрасиво, - зухвало прокоментував Ю.Бова ситуацію на своєму телеканалі.
А ще сільські голови розповідали, як губернатор Ірина  Купрейчик у своєму кабінеті показувала їм СМСку від обуреного тростянецького мера, який навіть погрожував організувати в Сумах протести проти розширення Боромлянської ОТГ.
Що буде далі? Чи відбудеться з`єднання в єдину родину Боромлянської, Білківської, Гребениківської, Жигайлівської, Криничанської і Люджанської сільрад? Очевидно, що з Купрейчик це неможливо, немає у громад віри, що здатна вона на самостійні рішення. Але уряд подав подання на іншого губернатора. І тому надія на справедливе і законне рішення все ж є. 
Тим більше, що у міністерстві розвитку громад та територій очікують, що вже найближчим часом Верховна Рада затвердить зміни до чинного законодавства, яке дає право обласним адміністраціям вносити зміни до перспективних планів формування ОТГ без обласних рад. Профільний парламентський комітет вже рекомендував парламенту прийняти ці законодавчі зміни за основу та в цілому.


Комментариев: 0
Добавить комментарий