Боромля: 360 років увібрали в один день

 

Ясний осінній день покликав мешканців найбільшого села Сумщини – Боромлі – на свято рідного села. І не просто свята – на ювілей – 360-річчя!

Зранку і до вечора село справляло іменини. І дорослі, і малі – більшість боромлян залишили свої власні справи, присвятивши час шануванню свого рідного села, якому виповнилося 360 років.  Зранку відкрили музей, по обіді – біля будинку культури – провели урочистий мітинг, кращим з кращих сільський голова Василь Романіка вручив грамоти і подяки. Далі спортивні ігри, розваги для дітей, концерт, польова каша для всіх, дискотека для молоді...

Прибуло чимало гостей – з навколишніх сіл, Тростянця, Сум і навіть з Києва.

Особливої аури святу додавало те, що відбувалося воно в канун Дня Захисника Вітчизни та Покрови матері Божої, що додавало заходу особливої патріотичності та міцної віри в Бога. 

Серед почесних гостей – і свої авторитетні люди, і ті, які прибули з інших міст, аби спеціально долучитися до видатної події. Серед них – двоє обласних депутатів - Микола Березін і Лілія Ричкіна, перша заступниця голови Тростянецької райдержадміністрації Лілія Гонтар, голова Благодійного фонду імені свого батька Івана Лозового – меценат з Києва Іван Лозовий, настоятель місцевого Хрестовоздвиженського храму протоієрей Ярослав Воробей.

Боромля сьогодні є центром однієї з перших на Сумщині ОТГ. За цей час об`єднана громада зміцніла, здобула авторитету. За минулий рік з 665 ОТГ, що вже діють в Україні, по загальнонаціональному рейтингу займає високе 44 місце. 

І в цьому році Боромлянська ОТГ підтверджує свою самодостатність. Має річний бюджет у 46 млн. грн. Дві комунальні служби – КП «Сервіс» і КП «Добробут». Щороку зміцнюється бюджетна сфера. Так, тільки в цьому році в опорній Боромлянській школі виконано робіт і закупівель на 1,5 млн. грн., не забувають і філії – в Новгородській школі виконано робіт на 540 тис., в Жигайлівській – на біля 1,0 млн., в Гребениківській – 740 тис. 

Розвивається і медицина. І справедливо – 60 відстоків жителів громади – пенсіонери, які часто відвідують медичні заклади. Тому медицина стоїть на одному з чільних місць. На 300 тисяч виконано робіт по самій сільській лікарні – зроблено ремонт даху і опалення, ще 600 тис. освоять до кінця року на ремонті двох відділень.

А ще Боромлянська ОТГ – краща спортивна громада Сумщини. Таке звання спортсмени громади здобули беручи участь у спартакіаді в цьому році. Це як підтвердження того великого значення, яке приділяється розвитку фізкультури і спорту в Боромлі і селах ОТГ. 

Першу скрипку тут відіграє Володимир Євтєєв – спортінструктор сільради. Прославляють Боромлю і спортсмени в окремих видах, справжні   особистості, які вже мають не просто високі, а, можна казати, навіть феноменальні досягнення. Таким у Боромлі вважають армспортсмена Володимира Касьяненка – він бронзовий призер чемпіонату світу. 

Пишаються боромляни і легкоатлетом Сергієм Проневичем, який зовсім недавно встановив національний рекорд у марафонському бігові, подолавши дистанцію в повній екіпіровці військового солдата. Рекорд атлета вже внесли до Національної Книги рекордів Гіннеса. 

А ось ще один приклад спортивного потенціалу Боромлі – на цей раз здорового туризму - Олег Білоус організував велопробіг просторами рідного краю.

Про все це розповів сільський голова громади Василь Романіка, який пишається своїми земляками, своєю Боромлею. Уклонився кожному з восьми десятків мужніх хлопців-АТОвців, які вже пройшли суворими дорогами війни з російським акупантами чи хто сьогодні ще захищає кордони України на сході. Про цих героїв створена спеціальна настінна стела пошани – її виготовили за фінансової підтримки мецената Івана Лозового і розмістили в сільському народному музеї.

Сільський голова Василь Романіка з великою приємністю на урочистостях привітав багатьох своїх земляків, які працюють в різних сферах чи вже давно на заслуженому відпочинку.Вручив їм грамоти та грошові винагороди. Першим отримав свою нагороду місцевий історик, вчитель, письменник Микола Артюшенко, який все життя збирає і описує у своїм літературних творах історію рідного краю. Сьогодні він закінчує книгу про історію Боромлі, яка має бути видана до кінця цього року. Разом з краєзнавцем подякувала громада і Сергію Вовку, який цю ж роботу проводить вже в сучасному просторі – в Інтернеті, має свою веб-сторінку, де зібрано багато різних історичних матеріалів.


Як свідчать історичні дані, першою фундаментальною будівлею у Боромлі була церква. Побудували її у 1659 році, а вже потім навколо звели фортецю. З вірою в Бога живуть боромляни і сьогодні.  В кожному селі є якщо не церкви, то молебні будинки - у Новгородському, Жигайлівці, окрасою громади є храми - у Гребениківці, а особливо – у Боромлі. Прихожани в них близькі до Бога.

Без сумніву Боромля – це й мистецький край. Єдиний в Україні фестиваль пісні про українське село – це фестиваль «Боромля». Його засновником свого часу став боромлянин Іван Коломієць. Це імя сьогодні в особливій пошані. З року в рік на цьому фестивалі запалюються нові зірки українського мистецтва. А ще залюбки сюди приїздять найкращі виконавці. В цьому році у Боромлі  співали Павло Зібров, Анастасія Приходько, Ніна Матвієнко. 

Уміють зростати тут і місцевих самодіяльних митців. Про це дбають культпрацівники Боромлянської ОТГ, нелегкі підготовчі етапи по підготовці до свят і різних заходів лягають на плечі культпрацівників. Сільський голова дякував всім, а особливо відзначив керівника відділу Юлію Нездіймишанку, двох директорів клубів Ольгу Федотову та Антоніну Воробей, Олександра Михайлика, Олександра Пиріг та інших – кожен на своєму місці.

Сільський голова нікуди не поспішав, вручаючи нагороди кращим боромлянам, мов насолоджуючись цим процесом і сам, і даючи можливість всім присутнім віддати належні почесті землякам. Вчитель фізкультури Анна Задесенець, фахівець із соціальної роботи відділення по наданню соціальних послуг по догляду вдома Надія Іваніна, сімейний лікар Володимир Цимбалюк, газозварник комунального підприємства Олексій Банька… Плідно співпрацюють з сільською громадою аграрії – робочі місця, податки, стабільні сімейні статки. Депутат сільської ради Сергій Мороз – керівник відділення «Райз» по Гребениківці і Жигайлівці. І його нагородили. 

Багато теплих слів почули боромляни від своїх гостей. Микола Березін не був оригінальним, але сказав точно - село прославляють справи людей. Згадав керівників, з якими сам свого часу працював, коли очолював районну владу - Миколу Яковича Швецова, Івана Васильовича Коломійця, Валентина Григоровича Овчаренка та інших. 

  • І сьогодні в селі працюють на розвиток, на перспективу, це підтверджується і ті показники наповнюваності бюджетів – Боромлянська, одна з небагатьох, де перевиконані плани по надходженню в місцеві бюджети, - наголосив М.Березін.

Лілія Гонтар тепло привітала боромлян з прекрасним віночком осінніх свят - Покров Пресвятої Богородиці, Днем українського козацтва і захисника України. Подякувала боромлянам за активну позицію і небайдужість, нагадала, що саме Боромлянська сільська рада була першою на Тростянеччині, яка створила разом з Гребениківкою і Жигайлівкою об`єднану громаду. Побажала Боромлянській ОТГ і далі розвиватися.

Киянин Іван Лозовий в Боромлі почувався зовсім не як гість. До нього підходило багато селян, спілкувалися, цікавилися справами, нагадували про його їхні передвиборчі зустрічі в Боромлі. Його тут добре знають і шанують, і як мецената, і як патріота. Сам Лозовий розповів, що про свято в Боромлі дізнався за два тижні до нього з обвяви в соцмережах. Вже тоді прийняв рішення обовязково приїхати. А напередодні святкування отримав і від сільського голови персональне запрошення. 

Іван Іванович виступив перед селянами, назвав Боромлю достойним місцем України, де відродження України відбувається вже сьогодні, і його творцями є люди. Дотепно порівняв дату народження Боромлі з країною, де сам народився - США.

  • Це свято – неймовірна нагода, Сполучені Штати Америки не мають 360 років в своїй історії, як село Боромля, - з приємністю сказав гість.

До речі, Іван Іванович Лозовий зробив свій внесок у це свято – через благодійний фонд свого батька профінансував виготовлення стенду про сучасних героїв – мешканців села, які пройшли школу АТО. А в день свята подарував для музею свою книгу, видану у 2016 році – «Російська окупація і деокупація України: історія, сучасні загрози та виклики сьогодення». В її основі – матеріали конференції, як організував і провів сам І.І.Лозовий у 2016 році, з аналізом, роздумами відомих політиків, істориків, політологів, як то Олесь Доній, Олександр Палій та інші.

Привітала боромлян і депутатка обласної ради Лілія Ричкіна – розповіла, що полюбляє приїздити сюди. І навіть поспішаючи трасою в інші міста, обовязково зупиняється хоча б на пів години, аби пройтися базарчиком що обабіч траси чи попити смачного боромлянського молочка, смачнішого за яке вона не пила ніде. 

Чув від багатьох боромлян, що для них День їхнього села – це як підсумок зробленого за рік. Відзначають, що їхнє рідне село щороку стає все кращим, затишнішим, комфортнішим. І що ні на яке інше вони рідну Боромлю не проміняють.

Комментариев: 0
Добавить комментарий