Пара кухлів пива і ... три роки за гратами

14 лютого рішенням Тростянецького районного суду водія-мажора з Білки Артема Яценка, який керуючи автомобілем влетів у групу пішоходів і важко травмував четверо з них, було покарано позбавленням волі на три роки з позбавленням права керувати транспортним засобом на 2 роки. Вирок на той час не вступив у законну силу - у обвинуваченого був місяць на оскарження ухвали в апеляційному порядку. Артем Яценко скористався цією можливістю. 6 серпня в Сумах відбулося засідання Апеляційного суду, яке залишило в силі рішення суду першої інстанції в повному обсязі.

Нагадаємо, в середині грудня 2017 року, близько півночі, у нетверезому стані на автомобілі "Жигулі" водій А.Яценко в`їхав в групу пішоходів, серйозно травмувавши чотирьох з них. Яценко А.І. свою вину у пред'явленому йому обвинуваченні за частиною 2 статті 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що заподіяло тяжке тілесне ушкодження потерпілому) визнав повністю та пояснив, що 15.12.2017 він перебував на корпоративній вечірці у барі "Білий парус", де "випив пару кухлів пива". Після вечірки, він, перебуваючи у стані сп'яніння, вирішив розвести по домам своїх колег. Для цього він взяв на парковці автомобіль ВАЗ-2101, належний його діду. Під час руху він «не бачив» пішоходів на проїзній частині, бо слухав гучну музику, відволікся від керування, підкурюючи сигарету та відчиняючи вікно. В цей момент і почув удар по автомобілю.

До Апеляційного суду прибули представники обох сторін. Від потерпілих приїхали В.П.Ляшок і О.С.Ніколенко (І.М.Бала, яка отримала найтяжчі травми, в Суми не приїхала, вона єдина, кому після ДТП була призначена інвалідна група). З боку обвинуваченого – був сам Артем Яценко та його лебединський адвокат. У апеляційній скарзі вони були незгодні ні зі строком позбавлення волі, ні з сумами відшкодування моральної шкоди потерпілим. 

Заслухавши аргументи обох сторін, колегія Апеляційного суду залишила рішення суду першої інстанції – Тростянецького районного суду, у незмінному вигляді. Крім трьох років позбавлення волі суд присудив сплатити винуватцю ДТП моральну шкоду - двом потерпілим по 30 тисяч і ще одній – яка отримала найважчі травми – у сумі 50 тисяч грн. Розгляд справи вів на той час суддя районного суду Віктор Маслов, який на сьогодні вже працює суддею Вищого Антикорупційного суду.

За словами одного з потерпілих, весь цей час, доки розглядалася апеляційна скарга - від моменту оголошення ухвали в першій інстанції до винесення апеляційної ухвали, обвинувачений А.Яценко на діалог з потерпілими, яким він завдав тілесні ушкодження, не йшов.

При визначенні виду та міри покарання обвинуваченому, апеляційний суд також врахував тяжкість та ступінь суспільної небезпеки вчиненого злочину, зокрема те, що внаслідок вчинення злочину постраждало кілька осіб, яким були заподіяні тяжкі та середньої тяжкості тілесні ушкодження. Крім того, після дорожньо-транспортної пригоди А.Яценко не надав допомогу потерпілим. Обставиною, що обтяжувало вину обвинуваченого було й те, що він сів за кермо автомобіля у стані алкогольного сп'яніння. 

То ж, позови задоволені у повному обсязі. Злочинця покарано.

Тепер потерпілі, отримавши на руки рішення Сумського Апеляційного суду, оформлюють виконавчі листи і будуть у примусовому порядку домагатися отримання встановлених судом їм компенсацій. 

 

Комментариев: 0
Добавить комментарий