Медики констатують два переломи щелепи, поліція - легке тілесне ушкодження

23 червня під час відвідування літнього майданчика кафе «Біле вітрило» був жорстоко побитий мешканець с.Боромля, відомий легкоатлет Сергій Проневич. 24.06.19 р. заява про вчинення кримінального правопорушення було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Медики констатували – «Поєднана краніо-лицева травма. ЗЧМТ. Струс головного мозку. Двобічний перелом нижньої щелепи зі зміщенням. Множинні забії, садна мяких тканин обличчя. Субкон`юктивальний крововилив, гематома правового ока. Міопатія високого ступеню». Попередня кваліфікація поліції – «Умисне легке тілесне ушкодження» - ст. 125 ч.1 КК України.

Кілька днів тому ми зустрілися з Сергієм на його прохання – чоловік просив передати вдячність небайдужим громадянам, які не залишили його в біді. А заодно ми попросили потерпілого розповісти про ту страшну пригоду, яка ледь не коштувала йому життя.


Бити ззаду по голові – це не по-чоловічому

Як все було, у Сергія і сьогодні все в пам`яті. Його знайомі прийшли в бар «Біле вітрило» раніше за нього і зробили замовлення. 

  • Коли я підійшов, то тарілки вже стояли на столі. Поруч салфетка, а на них – ніж і вилка. Сиділи на літньому майданчику кафе - поруч дорога, де їздять машини, у повітрі різні комахи літають – зрозуміло, прибори слід би було загорнути у салфетку, до моменту, коли принесуть замовлені страви, - розповідає Сергій Проневич. 

Офіціантка цього не зробила. Сергій зробив зауваження і попросив книгу скарг.   Через деякий час їм принесли замовлені деруни зі сметаною. Подали столові прибори і Сергію. Подивився він на них і побачив, що вони брудні.

  • «А що це вони брудні. Не можна замінити?» - запитав я у  офіціантки. Вона погодилась. Принесла нові. Взяв у руки, дивлюся – і ці брудні – видно, що їх помили, поклали стікати, а білі плями на приборах залишились. Я знаю, як подаються кухонні прибори відвідувачам, як вони натираються, як загортаються в салфетку, бо сам підробляв офіціантом і адміністратором в ресторані «Тростинка». Тому я попросив дівчину подивитись на ніж і вилку і знову попросив подати чисті прибори. Вона відмовилась. Тоді я попросив викликати адміністратора, взяв книгу скарг і почав писати. Я написав: «Добрий вечір. Хочу звернути увагу, що у залі на відкритому повітрі прибори подаються не в загорнутих салфетках. Звернуть будь-ласка на це увагу і виправіть помилку». І все. Ніяких образ, через які власник чи будь-хто має налітати на відвідувача з кулаками. Я не вимагав чогось особливого, я просто вказав на очевидні порушення гігієни, - говорить Сергій.

Далі - удар по голові. Коли чоловік отямився – вже був у крові. Як свідчить протокол поліції, потерпілий сам викликав поліцію, приїхала і «швидка». Побитого чоловіка відвезли до реанімації.

  • Дружина нападника Андрія Шимка каже, що це мовляв, чоловіки вирішили розібратися. Але бити ззаду по голові – це не чесно, підступно, не по-чоловічому, - каже Сергій Проневич. 


Для слідства зламана щелепа у двох місцях 

– легке тілесне ушкодження

Як свідчить довідка  про прийняття і реєстрацію заяви потерпілого, видану через чотири дні після жорстокого його побиття, попередня кваліфікація кримінального провадження – ст.125 ч.1 Кримінального Кодексу України. На цей час Сергію вже зробили складну операцію на голові. Досудове розслідування ведуть відразу чотири слідчих – Богатіщева В.А., Алексенко В.І., Лобода О.Ю. та Синявський Е.В. Але, зі слів потерпілого, слідство триває надто кволо. 


  • Щоб взяти заяву про скоєний злочин, жорстоке побиття і визнання мене потерпілим, жоден слідчий до мене в лікарню не приїжджав, мені самому довелося зателефонувати до поліції на «гарячу лінію», після чого до мене в палату приїжджав наряд поліції і я їм написав і передав заяву про скоєний проти мене злочин, - розповідає Сергій.

Крім того, за його словами, не всі свідки допитані. 


Далі - лікування і подальша реабілітація. 

Потрібно не менше 100 тисяч гривень

На початку липня Сергія Проневича виписали з Сумської обласної клінічної лікарні. Сьогодні він продовжує амбулаторне лікування вже в Тростянецькій лікарні. Однак його стан не інакше ніж – жахливий – не назвеш. Він не може нормально ні поїсти (тільки з трубочки), ні поговорити, ні активно рухатися. Бо щелепа у двох місцях розбита і утримується сьогодні металево-гумовими міжщелепними шинами - доки все не зростеться. Очевидно, що процес буде непростим і тривалим. 


З кривдником, який його так жорстоко побив, Сергій не зустрічався і вибачень від нього не чув. Його дружина з сестрою в лікарню приїжджали двічі. Вибачалась за всіх сестра Оксана. В якості компенсації потерпілому спочатку пропонували 10 тис. грн. Під час другого приїзду Слабоспицькі суму компенсації підняли до однієї тисячі доларів. Сам Сергій і його мама вважають таку суму замалою. І доводять це тим, що вже витратились більше 10 тисяч грн. Лікування триває і який займе час - невідомо. Не виключені повторні хірургічні втручання. А далі ще – процес реабілітації. Адже лівий бік нижньої щелепи – занімівший. 

Лікування і подальша реанімація – не дешеві. За підрахунками медичних експертів за все це доведеться заплатити не менше 100 тис. грн. Це явно не тисяча доларів. Тому приблизно на такій сумі компенсації за завдану шкоджу здоров`ю і наполягають син та мама Проневичі. У родині Слабоспицьких, зі слів Сергія Проневича, їм сказали, що таких грошей у них немає. Втім, якби вони хотіли хоч якось допомогти, то не чекали б, коли нарешті домовляться з потерпілим до якоїсь конкретної цифри компенсації – готові вони сьогодні надати 50 тис. – перерахуйте на банківську картку Сергію, на яку вже багато небайдужих людей переказали кошти на його лікування. Але ж ні. Слабоспицькі вичікують.  


Дякую всім вам, хто не залишив мене в біді!

На цю розмову нас запросив сам Сергій Проневич – як пояснив, хоче подякувати всім людям, які відгукнулися на його горе. 

  • Дякую всім вам, хто не залишив мене в біді! Що підтримали морально. Що надавали матеріальну допомогу на лікування, переказуючи хто скільки міг, гроші на карточку. Без цих грошей було б дуже складно навіть провести операцію, і далі – лікуватися. Бо я тільки з армії прийшов, а вдома ще й хвора мама. Тому ця підтримка допомогла мені суттєво, - говорить Сергій Проневич.

Сьогодні Сергію також потрібна наша підтримка. Він дуже хоче відновити свій організм і повернутися до повноцінного життя. Вступити на заочне відділення фізкультурного чи педагогічного вузу. Хоче і далі прославляти наше місто і область на спортивних аренах. За три місяці Сергій Проневич мав би бігти марафон на чемпіонаті України. У його плани вже в цьому році входило встановлення рекорду до Книги Гіннеса з марафонського бігу у повній військовій амуніції (плюс на собі 25 кг). Тепер це доведеться відкладати. Бо будь-які фізичні навантаження – віддаються в голові. Це не палець на руці порізаний.

Нагадуємо, що Сергію Проневичу і сьогодні вкрай потрібна фінансова підтримка. Переказати гроші на подальше його лікування і реабілітацію можна: на картку ПриватБанку 5168 7573 3358 2379 Проневич Сергій Іванович.

Комментариев: 0
Добавить комментарий