Що потрібно знати про робота Укрпошти в умовах воєнного стану

Як і під час карантину, Укрпошта продовжує працювати і підчас війни: всі 4 місяці компанія виплачувала пенсії, соціальну допомогу та субсидії в усіх областях, здійснювала торгівлю продуктами харчування та товарами першої необхідності, приймала комунальні та інші види платежів і навіть оформлювала передплату на улюблені видання. Там, де не можна було зберегти роботу стаціонарних відділень, виїжджали пересувні. Багато зробили самі листоноші, які попри ризик для життя підтримували роботу пошти в селах і тим самим підтримували мешканців населених пунктів. Зараз там, де це можливо – на звільнених територіях, які не потерпають від постійних обстрілів, і де повернулася значна кількість людей, - відділення Укрпошти працюють в режимі довоєнних графіків роботи. 

На початку квітня знову почали працювати  відділення у м.Тростянець та м.Охтирка, пересувні відділення з точкою базування Тростянець, а також сільські відділення у інших ОТГ області які були тимчасово окуповані. Відділення були пошкоджені в середньому на 20-30%, і на їх відновлення був потрібен час, деякі ВПЗ були зруйновані майже повністю на 100% ( Тростянець, Тростянець 1, Охтирка 1 та Боромля). На даний час ВПЗ Тростянець 1 (42601) релоковане у нове приміщення і в найкоротші терміни відновить свою роботу, в приміщенні ВПЗ Тростянець 42600 проводяться значні ремонтні роботи, які потребують часу, ВПЗ Охтирка1 та Боромля відновленню не підлягає і ми займаємося, разом з ОТГ, пошуком нового приміщення для обслуговування населення. – На даний час у ВПЗ Боромля обслуговування населення начальник проводить у себе вдома – для забезпечення населення усіма послугами, в Охтирці відділені релоковане у працююче відділення Охтирка 6 і населення має можливість отримувати послуги за новою адресою.

 Ці відділення востаннє працювали 24 лютого, а надавати послуги в них надалі не було можливості - окупанти використовували приміщення як свої штаби, працівники відділень разом з населенням ( частково)  евакуювалися через загрозу життю. 

Проте в областях, які були окуповані, через значні пошкодження відновлена робота ще не усіх стаціонарних відділень. Та і зараз на Сумщині все ще через значні пошкодження після окупації не працюють частина відділень. Де дізнатися, як працює пошта у вашому районі, і які послуги можна в ній отримати? «Хоча в роботі Укрпошти нічого суттєво не змінилося, ми бачимо, що у людей є багато питань. Пенсіонери цікавляться, чи можна отримувати пенсію через відділення Укрпошти, чи з доставкою листоношою. Багато питають про фінансові послуги. Щоб наші клієнти могли все почути з перших уст, Укрпошта в червні почала проводити Дні Укрпошти в громаді, де начальники відділень разом із працівниками обласних дирекцій Укрпошти відповідають на всі питання клієнтів».

День Укрпошти – це своєрідний день відкритих дверей, де всі клієнти Укрпошти – як існуючі, так і потенційні – зможуть отримати відповіді на всі питання щодо послуг, які зараз надає Укрпошта. На Сумщині Дні Укрпошти вже пройшли Ворожбянській та Верхньосироватської громадах.  Особливо клієнтам сподобалась можливість подати документи для переходу на отримання пенсії в Укрпошті прямо під час таких заходів – не завжди знаходиться час і можливість для цього тепер вони отримають пенсію у себе вдома або на відділенні, зекономивши кошти на поїздку до банкомату або на комісію за зняття цих самих коштів з карт через термінали або банкомати інших фінансових установ.

На цьому заході також можливо, придбати тематичну ( футболки, світшоти, чашки, кепки, та інше) марковану продукцію, продукти харчування, поновити або зробити підписку на 2022 рік, отримати консультації з інших питань

День Укрпошти в громаді проходить регулярно, про що заздалегідь Ви можете дізнатися з об’яв, які будуть розміщені у Ваших населених пунктах, повідомленнях у соціальних групах Ваших громад 

А поки винесемо ТОП питань, які найчастіше ставлять клієнти. 

Чи займається Укрпошта доставкою пенсій, бо до війни говорили, що відділення будуть закриватися. 

Укрпошта  на Сумщині надає всі необхідні жителям послуги у пересувних та стаціонарних відділеннях. Всього в Сумськії області працюють 272 відділення: 201 стаціонарне та 71 пересувних відділень. І в стаціонарному, і в пересувному відділенні пенсіонери зможуть отримати пенсії. Тим, кому пенсії додому приносила листоноша, так само будуть отримувати свої гроші з доставкою додому. Доставка пенсії – це не просто рядова послуга Укрпошти. Компанія несе відповідальність перед кожним клієнтом і мусить доставити соціальні виплати, субсидії та пенсії всім адресатам. Зокрема, за червень по Сумській області Укрпошта вже виплатила 99,0 % пенсій, та 97,2 % соцвиплат. 

Якщо пенсіонер раніше отримував пенсію на банківську картку, а зараз хоче перейти на обслуговування до Укрпошти, потрібно звернутися із відповідною заявою до Пенсійного Фонду України. Зараз навіть не потрібно їхати до Пенсійного фонду – все можна оформити на місці. Що і як зробити підкаже листоноша або оператор найближчого до Вас відділення поштового зв’язку. 

Чи можна отримувати пенсію в Укрпошті, якщо в селі немає відділення або воно поки що не відновило роботу? 

Навіть якщо у вашому селі немає стаціонарного відділення або воно сильно зруйноване через обстріли і поки не працює, це не впливає на роботу Укрпошти. Завдяки тому, що в Укрпошті успішно діє проект пересувні відділення, зараз є можливість надавати послуги у всіх населених пунктах, навіть тих, які сильно постраждали в результаті війни. Саме завдяки пересувним відділенням  Укрпошта на Сумщині змогла першою відновити роботу всього за 2-3 дні після того, як область була звільнена від окупантів. Тому, в ті населені пункти, де немає стаціонарних відділень, приїжджають пересувні. Крім пенсій, у пересувних відділеннях можна отримати всі послуги, що і в стаціонарних: оплатити комунальні та інші види платежів, оформити передплату, відправити або отримати посилку, придбати продукти харчування та товари першої необхідності. Графік роботи пересувного відділення у вашому селі можна уточнити у листоноші або у старости.   

На даний час ми розширюємо географію роботи пересувних відділень  і вже в липні – серпні будуть запущені нові маршрути.

У 2022 році ми плануємо повністю перейти на роботу у формат пересувних відділень. На території Сумської області залишаться тільки автоматизовані відділення поштового зв’язку та   пересувні відділення ( також в автоматизованому форматі).

Комментариев: 0
Добавить комментарий