Білка виборює кубок Шульги

Кожного року повесні на честь відомого земляка Героя Радянського Союзу Семена Никифоровича Шульги в районі проходить волейбольний чоловічий турнір. В далекі часи минулого століття, коли ці змагання тільки зароджувалися, їхнім місцем проведення була Жигайлівка - село, де народився герой.
Семен Никифорович Шульга, один з дванадцяти Героїв Радянського Союзу Тростянеччики, народився 1 вересня 1912 року в в селянській сім'ї. Закінчивши у 1924 році початкову школу, працював разом з батькам у господарстві. У 1930 року переїхав до міста Орджонікідзе, де працював на заводі. У липні 1941 року був призваний до Червоної Армії. Воював на Сталінградському, Південно-Західному, 1-му і 3-му Українських фронтах. У грудні 1943 року був поранений. Нагороджений орденами Червоного Прапора, Червоної Зірки, медалями "За бойові заслуги", "За оборону Сталінграда". А Героя відважному саперу дали за подвиг, який він звершив наприкінці війни. Це було у січні 1945 року. 56-му інженерно-саперному батальйону було наказано негайно відновити міст через річку Одер. Відважні сапери по пояс в крижаній воді, кожної хвилини ризикуючи потрапити під лід, всю ніч без перепочинку працювали на спорудженні переправи. На ранок по відбудованому мосту рушили радянські війська. За героїзм і відвагу, виявлені під час форсування Одеру, Указом Президії Верховної Ради СРСР від 10 квітня 1945 р., С.Н. Шульзі було присвоєно звання Героя Радянського Союзу. В листопаді 1945 року хоробрий воїн демобілізувався з Радянської Армії, повернувся в рідне село, де став працювати у колгоспі. В 1960 році чоловік покинув земний шлях.
Але люди пам'ятають цього відважного солдата, який проливав кров на війні і за нашу Вітчизну. На честь Семена Никифоровича Шульги названа одна з вулиць Жигайлівки, в місцевій школі проводяться вечори пам'яті земляка. А спортсмени щороку проводять волейбольний турнір. Ветерани спорту пам`ятають, що в часи, коли турнір проходив у Жигайлівці, головним призом були чи то живий баран, чи порося.
Останнім часом змагання "переїхали" в місто, і проводяться чи то у спортзалі "Локомотив", чи у спортзалі школи №5.  
Однією із запорук тривалого життя цього турніру, є турботлива опіка ним з боку ветеранів спорту, які вже давно не грають, але підтримують його. Серед таких Сергій Дрига, сам непоганий в минулому волейболіст, частина трудового життя якого пройшла саме у Жигайлівці. Патріотами турніру можна вважати голову спортовариства "Колос" Миколу Голубничого та незмінного головного судді змагань Володимира Песецького. І сьогодні вже в якості глядачів можна бачити на цьому турнірі ветеранів волейболу, які часто грали і в цьому турнірі - Володимир Дрига, Юрій Сорока, Микола Шульга, Віктор Патлаєнко, Василь Тютюнник, Віктор Яценко, Віктор Щербак та інші.
В цьому році турнір зібрав волейболістів з Тростянця, Білки та Боромлі. Вболівальникам не довелося нудьгувати: кожен поєдинок був напруженим, захоплюючим. Гра йшла за круговою системою. Глядачі вздовж ігрового дня мали змогу побачити захоплюючу боротьбу на волейбольному майданчику. Впевнено провели всі зустрічі спортсмени з Білки, які і перемогли. Їм було вручено кубок, а всім учасникам - оплески присутніх та цукерки.
Комментариев: 0
Добавить комментарий